Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığı İçin Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süresi

Zona hastalığı için dermatolog uzmanına gidilmesi ve doktor tarafından önerilen ilaçların reçete edildiği gibi kullanmasının yanı sıra hastanın mutlaka beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Zona Belirtileri ve Tedavisi

Zona bir enfeksiyon sonucunda hastanın yaşayacak olduğu sorun olmaktadır. Su çiçeği enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkacak ve kişilerin sinir sisteminde ve sinir ucunda yıllar boyunca yaşayacaktır. Herpes zoster olarak bilinmektedir. Kişilerde meydana gelecek olan belirtileri arasında birçok belirti görülmektedir. Bunlar sıklıkla ağrı ve yanma ile başlayacak içi su dolu olan kabarcıkların meydana gelecek olduğu ve boyun ya da vücut bölgesinde kabarcıkları deri döküntüsü ve kırmızı lekeler görülecektir. Kaşıntı oluşacağı gibi yüksek ateş meydana gelir. Kişilerde baş ağrısı ve yorgunluk oluşacaktır. Ciddi komplikasyonlarına olmasına neden olabilir. Kalıcı görme bozukluğunun olması, işitme kaybı ya da baş dönmesi dil üzerinde olması sonucunda tat kaybının oluşması söz konusu olacaktır. 

Zona hastalığı yaşamakta olan bir kişi dermatolog uzmanına gitmesi gerekmektedir. Doktora giderek  tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında tanı konulacak ve uygun tedavi başlanacaktır. Hastalığın kalıcı bir tedavisi olmadığı, virüsün sinir sistemi ve sinir ucunda ömür boyu yaşayacaktır. İnsanların bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda hastalığın alevlenmesi söz konusu olacaktır. Hastalığın oluşması, hastalığın iyileşme süresi lezyonların durumuna bağlı olmaktadır. Hastalığın ilk başladığı zamanlarda belirtileri şunlar olmaktadır:

  • Kaşıntısı;
  • Kırmızı lekeler;
  • Kulaklar;
  • Yüz bölgesinde döküntü;
  • Titreme;
  • İçi su dolu kabarcıklar;
  • Yorgunluk;
  • Güçsüzlük.

Hastalığın tedavisine başlandıktan sonra iyileşme süresi 10 ile 28 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bunun tedaviye bağlı olarak ya da kişilerde meydana gelen zona büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak iyileşme süresi bazı durumlarda kişilerde uzama olması da söz konusu olabilir. Zona belirtileri başlaması durumunda, kaşıntı ve yanma sonucunda hemen doktora giderek hastanın daha kısa süre içerisinde iyileşmesi için kısa süre içerisinde tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Zona hastalığı için bazı kişiler risk altında olmaktadır. 60 yaş üzerinde olan kişilerde HIV pozitif olan hastalarda, kanser hastalarında kemoterapi gören kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalık şiddetli bir şekilde yapılmaktadır.

Zona Tedavisi

Dermatolog tarafından fiziksel muayene sırasında hastalığın birçoğunun teşhisi yapılabilmektedir. Bazı kişilerde ise cilt üzerinden deri örneği alınarak ve kabarcıkların içerisinde ki sıvıdan örnek alınarak biyopsi yapılması gerekmektedir. Bunun sonucunda virüs tam olarak tespit edilecek ve hastalığın tedavisi de sağlanmış olacaktır. Zona hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan tedavi yolları zona hastalığı çıkması durumunda hastalığın kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlayacaktır. Enfeksiyonun çok şiddetli olmamasını ve süresini kısaltmak amacıyla bir takım ilaçlar reçete edilecektir. 

Antiviral ilaçlar: Daha çok içeriği asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir etkin maddesine sahip olan ilaçlar reçete edilecektir. Bunları doktor tarafından reçete edilmesi sağlanacaktır. Ağrı çok şiddetli boyutlarda olacaktır. Ağrının azalması sonucunda kişilerde daha rahat edeceklerdir. Bu ilaçlar aynı zamanda da iyileşmeyi hızlandırmayı da sağlayacaktır. Doktor tarafından önerilen şekilde ilacın dozu ayarlanmalı ve tüketilmesi gerekmektedir. Genellikle doktor tarafından gün içerisinde 2 ile 5 arasında kullanmaları gerekmektedir.

Antiinflamasyon ilaçlar: İlaçların kullanımını her zaman için doktor tarafından reçete edilmesi ve zaman geçmeden kullanılması gerekmektedir. İbuprofen tarzı ilaçlar oluşan şişkinliği azaltacak ve kişinin ağrısı olacağı için bu ağrının azalmasını da sağlayacaktır. ilaçlar oral yolla alınması uygun olacaktır. 6 ile 8 saat arasında bir kullanılması gerekmektedir. 

Analkezikler: İlaçların kullanımı mutlaka doktorun kontrolünde olması gerekmektedir. Gün içerisinde bir ya da iki defa reçete edildiği şekilde oral yolla kullanılması gerekmektedir. Bazı kişilerin ağrısı çok şiddetli olacağı için doktor tarafından analjezikler dışında da narkotik ilaçlar reçete edilebilir.

Antikonvulsanlar: Oral yolla kullanılmaktadır. Ayrıca hastaya uzun süreli ağrısının olması durumunda antidepresanlar da reçete edilmesi söz konusu olabilir. Gün içerisinde bir ya da iki defa alınması ve doktorun önerdiği doz ve kullanım şeklinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Zona Tedavisinde etkili olan ilaçlar grubunda olmaktadır.

Antihistaminler: Her 8 saatte bir doktorun önerdiği şekilde kullanımının uygun olacağı unutulmamalıdır. Ayrıca Difenhidramin özelliğine sahip olan ya da Benadril tarzında olan ilaçlarda oral yolla kullanmak amacıyla hastanın kaşıntısını reçete etmek amacıyla kullanılacaktır. Her zaman için düzenli kullanımı hastaların iyi gelir mi sorusuna yanıt olarak iyi geleceği unutulmamalıdır. Birçok hasta tedavisi var mı sorusunu sormaktadır. Kalıcı tedavisi olmayan bu hastalığın semptomlarını hafifletmek ve belirtilerini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.

Kremler: Birçok krem doktora gidilir ve reçete edilir. Hastalığın nasıldır sorusunu en iyi cevabı doktorunuz verecektir. Bunun için kullanılacak olan uyuşturucu kremler ve jeller ayrıca lekelenmeyi azaltmak amacıyla da kremler kullanılması söz konusu olacaktır. Bu kremler lokal bölgeye sadece sürülmesi gerekmektedir. Gün içerisinde birkaç defa kullanılır. Zona hastalığının olduğu bölgeye ince bir tabaka şeklinde uygulanacaktır.

Kapsasin: Lokal bölgeye sadece uygulanması gereken bir ilaç olmaktadır. Zona hastalığının belirtileri iyileştiği zaman herpetik nevraliji adı verilen sinir ucunun ağrısını azaltma konusunda yardımcı olacaktır. Doktorun önerdiği şekilde kullanılacaktır.

Zona Hastalığı Doğal Tedavisi

Zona hastalığı yaşamakta olan bir kişinin mutlaka beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Yeşil yapraklı sebzelere ve C vitamini açısından zengin olan yiyeceklere önem vermelidir. Hastanın başka çaylar tüketmesi yerine kuşburnu çayını tüketmesi tavsiye edilmektedir. Zona hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca lahana haşlandıktan sonra lahana ezilerek elde edilen su içilmesi de sedef hastalığına faydalı olacak ve iyi gelecek doğal tedavi yolu olmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 1,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle