Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığı suçiçeği geçiren insanların sinirlerine yerleşen herpes zoster isimli virüs nedeniyle ileri yaşlarda ortaya çıkar. İlk belirtileri yanma ve ağrı olarak kendisini gösterecektir.

Zona Hastalığı

Versilla adı verilen suçiçeği enfeksiyonunun kişiye bulaşması sonucunda hasta ilk kez maruz kaldığı su çiçeğinden yıllar sonrasında bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda yeniden su çiçeği oluşabilir. Buna herpes zoster denmektedir. Dilimizde zona ya da “gece yanığı” olarak da adlandırılmaktadır. Hastalık cilt üzerinde döküntülerin yanı sıra alevlenme dönemi içerisinde ciddi bir döküntünün de oluşmasına neden olacaktır. Bu durumlarda kişi sıkıntılı zamanlar yaşamasına neden olur. Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelir. Daha çok göğüs kısmında, sırt kısmında yüz ve kulaklarda meydana gelecektir.

Suçiçeği geçiren bir kişide yıllar sonrasında ortaya çıkacak olan kronik bir hastalık olmaktadır. Bu bir enfeksiyon olur. Enfeksiyon yıllar sonra ortaya kişilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda yaşının da ilerlemesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Vücudun genellikle kabarcık şeklinde kızarıklıklar oluşmasına ve döküntülerin oluşmasına neden olacaktır. Yapılan bir araştırmada her 10 kişiden bir tanesinin suçiçeği çıkardığı ve bu nedenle de herpes zoster isimli virüsü taşıdıkları ortaya çıkmıştır. Suçiçeği bir kere geçirmeniz sonucunda bulaşan virüs daha çok beynin çevresinde bulunan sinirlere yerleşecek ve yıllar boyunca da burada bulunacaktır.

Hastalık meydana gelmesi durumunda yayılması ve uygulanan tedavi sonucunda 10 gün ile 28 gün arasında bir iyileşme söz konusu olacaktır. Fakat bir süre sonra kişilerde yeniden herpes zoster virüsü nedeniyle ortaya çıkacağı unutulmamalıdır.

Zona Hastalığı Nedenleri

Zona hastalığı konusunda bazı kişiler risk altında olmaktadır. Özellikle de 60 yaş üzerinde olan kişilerde görülebilen bir hastalıktır. HIV pozitif olan ya da AIDS hastalığı yaşamakta olan kişilerin vücutlarında da görülmektedir. Kanser hastalarının aldıkları kemoterapi ya da radyasyon tedavisi sonrasında da görülme ihtimali olan bir hastalık olmaktadır. Özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve steroid ilaçlar kullanmakta olan kişiler risk altında olmaktadır.

Küçük yaşlardan genellikle geçirilen suçiçeği sonucunda virüs kişilerin sinirlerine ya da sinir uçlarına yerleşecektir. bunun sonucunda da kişilerde zona virüsü bulunur. Bu virüs kişilerde yıllarca herhangi bir belirti vermeden uzun yıllar boyunca sinirlerde yaşayabilir. Virüs sonucunda kişilerin ilerleyen yaşlarda bağışıklık sisteminde meydana gelecek olan zayıflama sonucunda kişilerde zona hastalığı meydana gelecektir. Virüsü taşımakta olan kişilerin stres altında olmaları, depresyon yaşamaları, kullandığı bir takım ilaçlar, bir travma geçirmesi sonucunda hastalığın nüks etme ihtimali olacaktır. Bağışıklık sistemi her defasında zayıflaması durumunda suçiçeğinin belirtileri hastalarda görülmeye devam edecektir. Zona hastalığı kronik olarak virüsün sinirlerde bulunması sonucunda kişilerde kronik olarak kalacaktır. Belirtileri zaman zaman geçmiş olsa da en ufak bir bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ya da kişilerin travma sonrasında yeniden ortaya çıkacaktır.

Zona Hastalığının Belirtileri

Zona hastalığı meydana geldiği zaman aynı su çiçeği belirtileri olacaktır. 60 yaş üzerinde olan yaşlı insanlarda daha sıklıkla görülmektedir. Bunun nedenleri arasında belirtilerin sıklıkla bu yaştan sonra görülmesi o yaş grubunda olan kişilerin daha çok bağışıklık sistemlerinde zayıflık olması nedeniyle görülmektedir. Zona hastalığı bulaşıcı olup olmadığı insanların akıllarına gelmektedir. Zonaya sahip olan bir kişi karşı taraf ile temas içerisinde olduğu zaman ona su çiçeğini bulaştıracaktır. Daha sonrasında su çiçeği sinirlerde herpes zoster olarak bulunacaktır. Lokal olan bölgede meydana gelecek ve bütün vücuda yayılması da söz konusu olacaktır. Yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıktığı zaman kişiler kendilerinin grip olacağını düşüneceklerdir. Birçok kişinin ışığa karşı hassasiyet kazandığı da ortaya çıkacaktır. Bu kişilerin lokal bölgesinde yanma olacağı gibi ağrı da giderek şiddetlenecektir. Bu ağrı ve yanma hissi cilt üzerinde herhangi bir kızarıklık olmaması döküntünün bulunmaması durumlarında da ortaya çıkabilecek olduğu unutulmamalıdır. Bu ağrı genellikle sırt bölgesinde olacağı gibi göğüs üzerinde de oluşabilir. Cilt üzerinde ilk olarak içerisinde su dolu olan kabarcıklar görülecektir. Bu kabarcıklar daha sonradan kabuklu açık yaranın oluşmasına neden olacaktır.

Kişilerde yanma ve ağrı şeklinde kendisini gösterecektir. Vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilecek bir sorundur. Küçük yama şeklinde kızarıklıklar oluşur. Bunun yanında insanlarda farklı belirtilerde meydana geleceği gibi her insanda farklı belirtiler ortaya çıkacaktır. Sıklıkla zona hastalığı yaşamakta olan bir kişide şu belirtiler ortaya çıkacaktır.

  • Kırmızı lekeler;
  • İçerisi sıvı dolu olan kabarcıklar;
  • Yüz, boyun, göğüs kulak gibi organlarda döküntü;
  • Şiddetli kaşıntı.

Hastalarda ayrıca zona belirtileri olarak döküntü yaşayacak ve farklı semptomlarda gelişecektir. Yüksek ateş olacaktır. Bunun sonucunda titreme meydana gelir. Hastalar sıklıkla zona belirtileri nelerdir sorusunu akıllarına getirmektedir. Bazı kişilerde yoğun baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk da görülebilir. Kendisini dinlenmelerine rağmen çok güçsüz hissedeceklerdir.

Zona hastalarının çok nadiren bile olsa bir takım komplikasyonları bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla göz hasarı olarak görme kaybının yaşanması, gözlerde kızarıklık ve gözlerde ağrı oluşmasına neden olabilir. Yoğun bir baş ağrısı ve bazı kişilerin tek kulağında meydana gelecek işitme kaybı olabilir.

Dil bölgesinde tat almakta zorluk olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda derinin şişmesi ve hassasiyet oluşması da söz konusu olacaktır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle