Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığı Tanısı ve Zona Hastalığı Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Zona hastalığı normal şartlarda 7-21 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak belirtilerin artması durumunda ilaçla, losyonlarla ve çeşitli yöntemlerle tedavisi yapılabilmektedir.

Zona Hastalığı

Zona hastalığı, su çiçeği rahatsızlığında olduğu gibi kuluçka dönemi sonrasında görülür ve belirli bir sürenin sonunda döküntüler haline gelerek kaybolur. Gece yanığı olarak da bilinen zona, daha önce su çiçeği geçirmiş olan kişilerin vücuduna giren virüsün omurilik üzerinde bulunan sinirlerde beklemesi ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte yeniden ortaya çıkmasına verilen isimdir. Zona su çiçeği ile hemen hemen aynı belirtileri gösterdiği gibi su çiçeğinden farklı olarak yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilmektedir.

Zona bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte daha önce su çiçeği geçirmemiş olan kişilere, yeni doğanlara ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilere kısa sürede bulaşabilmektedir. Ağrılı bir sürece girilmesi ile birlikte kişilerde ağrılar zaman zaman dayanılmaz bir hal alabilmektedir. Bu nedenle de zonanın tanısının koyulması ve tedavisine başlanması gerekmektedir.

50 yaş ve üzeri olan kişilerde zona daha çok görülmektedir. Bunun nedeni ise zona bağışıklık sistemi zayıflayan kişilere daha kolay bulaşabilen bir yapıya sahiptir. Yaşlılarda ise gittikçe zayıflayan bir bağışıklık sistemi vardır ve bu durum zonaya davetiye çıkarmaktadır.

Zona Tanısı

Zona deri üzerinde döküntülü olarak ortaya çıkan bir hastalık olmasının yanında diğer cilt hastalıkları ile de pek çok benzer yöne sahiptir. Bu nedenle tanısının koyulması bazen kolay olmayabilir. Zona 1-7 gün arasında vücutta döküntüler oluşturmaya başlar. Vücudun sadece bir alanında batıcı ve yanıcı bir ağrı oluşur. Ayrıca döküntüler de vücudun sadece bir bölgesinde bulunurlar. Bu belirtiler sadece zona hastalığında olduğundan dolayı tanı koyulabilmektedir.

Vücut üzerinde bulunan döküntüler ilk zamanlar sadece kızarıklık gibi görünmeye başlar ancak içerisi su ile dolmaya başladığında zona rahatsızlığı olduğu daha kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Zona tanısı koyulan kişilerde eğer uygun olursa tedavi başlamaktadır. Zona tanısı koyabilmek adına ciltte incelemeler yapılabilir ve kan tahlilleri de uygulanabilir.

Zona Tedavisi

Zona, vücutta kırmızı döküntüler ile kendini belli eder ve bu döküntüler hastalığın orta zamanlarında içi su dolu birer baloncuk haline gelir. İçi su dolan bu balonların içerisindeki su gittikçe bulanık bir hal alır ve iltihaplanmış gibi bir görüntüye neden olabilir. Yavaş yavaş patlayan bu su baloncukları kurumuş döküntüler halini alarak vücutta kaybolabilmektedir.

Zona hastalığı belirtileri arasında bulunan ağrılar kolay kolay geçici cinsten olmadığından dolayı herhangi bir ağrı kesici ile geçmez. Bununla birlikte baş ağrısı, aşırı kaşıntı, aşırı hassasiyet, kırgınlık gibi belirtiler de zona hastalarında görülebilmektedir. Bu nedenle zona hastalarındaki hayat şartlarını zorlayacak duruma gelmiş olan sorunları ortadan kaldırmak adına tedaviye başlanması gerekecektir.

İlaçla Tedavi Yöntemi

Zona hastalığı olan kişilerde ilk 48-72 saat içerisinde tedaviye başlanması gerekir. Eğer hastalık 3. günü geçerse kullanılacak olan ilaçların herhangi bir etkisi olmayacaktır. Zona hastalığı normal seyrinde en fazla 21 gün sürecektir. Ancak tedaviye başlandığında bu süre kısalabilir. Ayrıca tedavi sayesinde zonanın etkileri en aza indirilebilir.

Zona hastalığında ilk 2-3 gün içerisinde antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar vücutta oluşan ağrıyı azaltacaktır. Kullanılan ilaçlar 7 ya da 21 gün aralığında hastanın şikayetlerini ortadan kaldıracaktır. Ayrıca kaşıntının bulunduğu bölgelere ağrı kesici ve kaşıntıyı geçirecek losyonlar kullanılabilir. Ağrıların geçmemesi ve daha kötü olması halinde de kortizonlu ilaç kullanımı yapılabilir. Hatta ağrıların sinirleri yıpratmasından dolayı lokal anestezi ile sinirler bir süreliğine etkisiz hale getirilebilir.

Vitamin Tedavisi

Zona hastalığı bulunan kişilerde vitamin kullanımından dolayı ağrılarda azalma, döküntülerde daha hızlı iyileşme görülmüştür. Bu nedenle yaşı büyük olan hastalarda genellikle vitamin tedavisi uygulanabilmektedir. C ve B vitamini kullanımı hastalarda bağışıklık sistemini düzenleyici role sahip olduğundan dolayı tercih edilmektedir.

Zona hastalığı 50 yaş üzeri kişilerde daha uzun sürede iyileşme göstermektedir. Hatta zorlayıcı ağrılar ve sürekli kaşıntı nedeniyle pek çok kişi hastanede bakım altına girebilir. Gerekli tedavinin yapılması ise böyle durumlarda zonanın daha kısa sürede iyileşmesini sağladığı gibi zonanın neden olduğu postherpetik nevralji gibi rahatsızlıklarında önüne geçmiş olmaktadır.

Zona hastaları şu durumlarda hastaneye yatabilir:

  • Zona belirtilerinin şiddetli bir şekilde devam etmesi
  • Herpes zoster virüsünün dağılması
  • Yüz bölgesinde çıkan zonanın enfeksiyonel bir rahatsızlık oluşturması
  • Bağışıklık sistemi çok güçsüz olan kişiler

Zona Evde Tedavisi

  • Zona hastalarının günlük olarak banyo yapmaları kısa sürede döküntülerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
  • Serin bir bez ile kaşınan bölgelere soğuk kompres uygulamak da kaşınmayı ortadan kaldıracaktır.
  • Kuruyan döküntülerin kaşıntısını azaltmak adına kokusuz kremler kullanılabilir.
  • A, B, C, E ve amino asit içeren besinler tüketmek de zonayı azaltacaktır



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 2,67 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle