Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ağda Sonrası İltihaplı Sivilce Oluşması ve Tedavi Yöntemleri

Ağda sonrası en yaygın görülen şikayetlerden biri epilasyon bölgesinde iltihaplı sivilce oluşmasıdır. Bu durumu önlemek ve oluşan sivilceleri tedavi etmek için kolay yöntemler bulunmaktadır.

Ağda Sonrası İltihaplı Sivilce Nedenleri 

Ağda sonrası sivilceler ne zaman geçer?

Günümüzde istenmeyen tüylerden kurtulmak için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunların içinde en yaygın olanı ağda olsa da tüm epilasyon yöntemlerinde görülen ortak sorunlardan biri de iltihaplı sivilcelerdir. Ağda sonrası iltihaplı sivilceler genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olan ve folikülit olarak adlandırılan kıl kökü iltihabından kaynaklanır. Burada kullanılan bakım ürününden kıl dönmesine kadar birçok faktörün büyük rolü vardır. Ayrıca epilasyon sonrası cilt tahriş olmakta ve çevresel koşullardan daha çok etkilenmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında sırt bölgesi, bacak arası, koltuk altı, kollar ve yüz bölgesi gibi bölgelerde ağda sonrası tahriş ve sivilce problemi yaygın olarak görülür. Sıcak havaların da etkisiyle iltihaplı sivilcelerin dışında isilik gibi cilt sorunları oluşabilir. Cilt lekesi bırakmadan bu sivilcelerin tedavi edilmesi ise ev şartlarında mümkündür. 

Tedavi Yöntemleri 

İltihaplı sivilce tedavilerinde öncelikli olarak enfeksiyonu kurutarak sivilceye neden olan bakterilerin temizlenmesi gerekir. İstemsiz bir şekilde elimiz sürekli sivilceli bölgeye gitse de bu durumu önlemenin birkaç farklı yöntemi vardır. Unutmayın ki, iltihaplı sivilceler ile oynamak, sıkmaya ya da kanatmaya çalışmak hem bakterilerin yayılarak yeni sivilce oluşmasına hem de kalıcı izlere neden olur. Bu durumu önlemek için bölgede yanma, kaşıntı hissettikçe ya da elinizin bölgeye gideceğini anladıkça bir buz küpü ile iltihaplı sivilcenin üzerine masaj yapın. Buz küpü acı hissini azaltarak bakterilerin üremesini engeller. İkincil olarak bölgeye reçeteli olarak satılan ve benzoil peroksit, salisik asit, azelaik asit ya da Retinol- A içeren kremlerden birini uygulayın. Eğer kimyasal içeren krem ve losyonlar kullanmak istemiyorsanız doğal olarak bu asitleri içeren bitki özlerinden faydalanabilirsiniz. İyileşme süreci kişiden kişiye, mevsime ya da bakterinin türüne bağlı olarak değişebilir. 2 hafta içinde yukarıdaki yöntemleri uyguladığınız halde yayılan sivilceler acne vulgaris adı verilen saldırgan bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bu durumda uzman bir hekim ile görüşmeniz en doğru tedavi yöntemi olacaktır. 

Bitkisel Terapiler ve Kür Önerileri 

Üzüm Çekirdeği Yağı ile İltihaplı Sivilce Tedavisi 

Üzüm çekirdeği yağı, cildin bağ doku tabakasını güçlendirerek içerdiği antioksidanlar ile bakterilerin kurutulmasına yardımcı olur. Sivilceler üzerine uygulandığı zamanlarda iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Hazırlayacağımız kürü 3 gün boyunca pamuklu bir çubuk ile iltihabın üzerine sürmeniz yeterli olacaktır. Bunun için: 

  • 1 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı içine 5 damla kadar biberiye yağı ilave edin. 
  • Tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra 5 damla limon suyu ekleyin. 
  • Karışımı sivilce üzerine pamuklu bir çubuk ile iyice yedirin. 
  • Uygulamayı uyumadan önce yapın ve sabaha kadar durulamayın. 

Fesleğen Çayı ile Akne Kürü

İltihaplı Sivilceler için Fesleğen Çayı

Antimikrobiyal özellikleri ile iltihaplı sivilceler üzerinde etkili olan fesleğen ile yapacağınız çayı hem içerek hem de iltihaplı bölgeye uygulayarak iltihabı kurutabilirsiniz. Eğer çay olarak kullanmak istemezseniz aktardan alacağınız fesleğen yağı da aynı etkileri gösterecek ayrıca ağda sonrası tahriş olan cildinizi yenilemeye yardımcı olacaktır. Kür için: 

  • 1 bardak kaynamış su içine bir tutam taze ya da kuru fesleğen yaprağını atın.  
  • 20 dakika boyunca demlenmesi için bırakın. 
  • Demlenmiş yaprakları süzerek birkaç damla limon ile karıştırın. 
  • Bu yaprakları direkt olarak iltihaplı bölgenin üzerine tampon yapın. 
  • Yarım saat bekleyin. Bölgeyi bir buz küpü ile temizleyin. 

Fesleğen yapraklarını maske olarak kullanırken hazırladığınız çay içine de 1 kaşık bal ilave ederek içebilirsiniz. Günde 1 bardak fesleğen çayı içmek vücuttaki tüm iltihapları atmaya yardımcı olacaktır. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ağda sırasında kullandığınız ürünün son kullanma tarihine dikkat edin. 
  • Açıkta kalmış, sulanmış, cilt tipinizle uyumlu olmayan ürünleri kullanmayın. 
  • Ağda sonrası, 1 hafta kadar bir zaman boyunca banyoda vücudunuzu sert şekilde fırçalamayın. 
  • Yağ içermeyen nemlendirici kremler ile bakım yapın. 
  • Özellikle yaz aylarında sırt ve kol bölgelerine ağda yaptırmayın.

Yaz aylarında yaptırılan sıcak ağda, lazer epilasyon ve sir ağda uygulamaları cildin aşırı tahriş olmasına, kalıcı cilt lekelerine ve iltihaplı sivilceler gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olur. Eğer yapmak zorunda olduğunuzu düşünüyorsanız uygulama için serin akşam saatlerini tercih edin. Ertesi günlerde güneşten ve aşırı sıcaklardan korunun.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle