Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

İltihaplı Sivilce Nedenleri ve Evde Uygulanabilecek Tedaviler

Bakteriyel enfeksiyonlar ve bazı hormonsal hastalıklar cilt yüzeyinde iltihaplı, sert, ve ağrılı sivilcelere neden olabilir. İz bırakmadan bu sivilcelerden kurtulmak ise mümkündür.

İltihaplı Sivilce Nedenleri 

İltihaplı Sivilce Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

İltihaplı sivilceler özellikle kıl köklerinin yoğun olduğu bölgelerde görülmektedir. Özellikle kadınlarda epilasyon sonrası dönemlerde bikini bölgesi, bacaklar ve koltuk altı gibi bölgelerde kıl diplerinde bakteri birikerek irinli ve enfeksiyonlu sivilcelere neden olmaktadır. Bu durumun temel nedeni epilasyon sonrasında cilt gözeneklerinin daha açık hale gelmesi ve kıl köklerinin enfeksiyonlara karşı hassaslaşması dır. Bulgular, epilasyon sonrası bölgeye buz terapileri yapmanın gözenekleri küçültmeye yardımcı olduğunu ve iltihaplı sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Epilasyon dışında, ergenlik ve adet dönemi gibi hormonsal dalgalanmaların yoğun olduğu dönemlerde bağışıklık sistemi de düşmektedir. Cilt bu dönemde akne oluşturmaya daha yatkındır. Bu dönemde sırt derisinde, yüz bölgesinde ve genital bölgelerde ağrılı beyaz ya da sarı irin ile dolu sivilce oluşumu gözlenebilir. 

4 haftadan daha uzun bir süre boyunca iyileşmeyen ve iltihaplı sivilcelerin yayıldığı durumlarda uzman bir hekim tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır. 

Tedavi Yöntemleri 

İltihaplı sivilcileri kurutmak için yüzde 2.5 oranında benzoil peroksit içeren akne kremleri ile günde 1 ya da 2 defa yapılacak uygulamalar genellikle 4 gün içinde olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat genital bölgeler gibi hassas bölgelerde doktor kontrolü olmadan yapılacak uygulamalar ciltte aşırı kuruma ve bölgenin florasında değişikliklere neden olabilir. Doktorunuz bölgeye uygun krem ve losyonlar tavsiye edecektir. Saç derisinde ve kıl köklerinde görülen iltihaplı sivilceler için 15 gün boyunca ketokonazol içeren Ketoral gibi şampuanlar kullanılabilir. 

Vücut ve sırt bölgesinde görülen yaygın ve iltihaplı sivilceler için hormon tahlili yapılması ve hormon düzenleyici ilaçlar ile altta yatan temel sorunun iyileştirilmesi gerekmektedir. Banyo sırasında kömür katranı içeren sabunlar kullanmak iyileşme sürecini hızlandırmaya iyi gelecektir. 

Göz bölgesinde görülen iltihaplı sivilcelerin tedavisi sırasında asidik krem ve losyonların kullanılmasından ve el ile yapılacak müdahalelerden kaçınmak çok önemlidir. Göz bölgesi hassas yapısından dolayı bakteriyel enfeksiyonlara çok açık bir yapıdadır. 

Göz bölgesindeki iltihaplı sivilceler için çay kompresleri ile günde 2 defa bölgeye pansuman yapmak iyileşme sürecini hızlandırarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Özellikle papatya, yeşil çay ve kara çay içerdiği antiseptikler nedeniyle göze zarar vermeden bu bölgedeki iltihaplı sivilceyi  kısa sürede giderir.

İltihaplı Sivilceler İçin Maske Tarifi 

Beyaz Kil ile Sivilce Maskesi Yapımı

  • 2 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı ölçeğinde tarçın, hindistan cevizi yağı ve kili karıştırın. 
  • Krem kıvamına gelen karışımı iltihaplı bölge üzerine nazik hareketler ile sürün. 
  • Tamamen kuruyana kadar bekleyin. 
  • Maskeyi kalıp halinde çıkararak bir buz kalıbı ile bölgeye 3 dakika masaj yapın. 

Ayrıca daha etkili bir maske için Hindistan cevizi yağı ile birlikte 1 çay kaşığı ölçeğinde çay ağacı yağını tarife ekleyebilirsiniz. 

Amerika’nın önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Mayo kliniğin yaptığı araştırmalara göre; iltihaplı sivilcelerin tedavisinde çay ağacı yağı, benzoil peroksit içeren kremler kadar etkili olabilmektedir. Özellikle hindistan cevizi gibi taşıyıcı yağlar ile birlikte kullanıldığında daha hızlı olarak bölgeye etki eder. Kullanım sırasında hafif karıncalanma hissedilmesi normaldir. 

Baş vermeyen İltihaplı Sivilceler İçin Kür Tarifi

Kör sivilce olarak adlandırılan ve ucu baş vermeyen sivilce tedavilerinde sıcak pansumanlar ile irinli bölgenin dışarı doğru baş vermesi ve iltihabın kurutulması sağlanmalıdır. Sıcak pansuman için: 

  • Demlenmiş yeşil çayı cildi yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde bölgenin üzerinde bekletiniz. 
  • Bu işlem için poşet çayları da tercih edebilirsiniz. 
  • Poşet soğuyana kadar en az 30 dakika bölgenin üzerinde bekletiniz. 
  • Günde en az 2 defa bu işlemi yaparak daha sonra bölgeye akne kremi uygulayınız. 

Bu işlemi aynı zamanda göz bölgesindeki sivilceler içinde kullanabilirsiniz. Fakat göz bölgesindeki sivilcelere akne kremi kullanmayınız. Akne kremleri içerdikleri asidik asit, salisik asit ve benzoil peroksit ile göze zarar verebilir.  

 Ilıktan birazcık daha sıcak çaylar ile yapacağınız kompresler deri altındaki sivilcelerin tedavisi için en güvenli yollardan biridir. 4 ile 5 gün arasındaki uygulama tedavi için yeterli olacaktır. 

İltihaplı Sivilceler için İbrahim Saraçoğlu’nun Tavsiyesi 

 İbrahim Saraçoğlu bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sonucu oluşan sivilciler için soğan kürlerini önermektedir. Soğan içerdiği, antiseptik, antiviral ve antibakteriyel asitler ile bölgedeki irinli sivilcelerin kurutulmasında etkin bir rol oynar. Bunun için; 

  • Bir tane soğanın kabuklarını soyun. 
  • Rende ile soğanın suyunu çıkarın. 
  • Eğer sadece bir sivilceniz varsa etli bir soğan dilimini sarımsak sıkacağında sıkın. 
  • Çıkan suyu direkt olarak sivilcelerin üzerine sürün. 
  • Daha sonra durulamayın. 

Gün içinde çalışıyorsanız ve dışarı çıkmanız gerekiyorsa bu kürü akşamları uygulayın. Sabah papatya ya da menekşe özleri içeren bir sabunla bölgeyi soğuğa yakın ılık su ile yıkayın. Sıcak su iltihabın artmasına neden olacağından eğer sivilceniz baş vermiş ise kuruyana kadar çok sıcak sular kullanmayın. Fakat baş vermemiş, sert ve iltihaplı aknelerinizde bölgeye sıcak pansuman yaparak sivilcenin baş vermesini sağlayabilirsiniz. 

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle