Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Memede Çıkan Sivilcelerin Nedenleri ve Zararları Nelerdir?

Meme bölgesinde her çıkan sivilce kanser demek değildir. Hormonların fazla olması, stres, terleme gibi nedenlerden dolayı da meme altında ya da üstünde sivilceler oluşur.

Memede Sivilce

Memenin altında, üstünde ya da kahverengi olan bölgesinde sivilcelerin çıkması her zaman ciddi bir rahatsızlığın nedeninden kaynaklanmayacaktır. Bayanların son yıllarda meme kanseri riski oldukça artmaktadır. Memelerde oluşan sivilceler ise bayanların korkmasına neden olmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki meme ter bezlerinin yoğun miktarda oluştuğu organdır.

Ter insanlarda sıcaklık dengesinin korumasında etkilidir. Terin fazla salgılanması ile birlikte gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bu durum karşısında yağ bezlerinin fazla çalışması ile birlikte cilt gözeneklerinde tıkanıklık meydana gelir. Böylelikle de sivilce oluşacaktır.

Sivilcelerin oluşması bazen kızarıklık olarak ortaya çıkacakken daha çoğunlukta meme altında terleme ile birlikte ortaya çıkan sivilcelerde iltihaplı sivilce olarak görülmektedir.

Ailesinde daha önceden meme kanseri riski olan bayanların düzenli olarak meme ve koltuk altı kontrollerini yapmaları gerekmektedir. Ele gelen kitle olması gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora giderek muayene olmalıdır. Aynı zamanda da meme kanseri öyküsü olan 30 yaşın üzerinde olan bayanların mutlaka her altı ayda bir doktor kontrolüne giderek muayene olmaları gerekmektedir.

Memede Sivilce Çıkma Nedenleri

Memede oluşan sivilcelerin gözeneklerin tıkanarak kıl köklerinde meydana gelen iltihaplanmanın cilt üzerine tepkisi olarak çıkacaktır. Sivilceler oluşması ile birlikte bunun kişilerin terlemesi, düzensiz beslenmesi, hormon değişikliği gibi bir çok nedenden kaynaklanabilir.

Cilt gözenekleri içerisinde oluşan tıkanma ile birlikte ölü deri birikmesi görülecek ve burada bakteriler meydana gelecektir. Memenin üzerinde oluşan bakteriler sonucunda oluşan bölgede kırmızı şişlikler oluşacak, ağrı meydana gelecek ve sivilce başı olarak ortaya çıkacaktır. Memenin her bölgesinde görülebilir. Memede sivilce çıkmasının nedenleri arasında şunlar sıralanabilir.

  • Fazla terleme;
  • Kullanılan kimyasal ilaçlar;
  • Bol yağlı besinler alınması;
  • Sağlıksız beslenme;
  • Hormon artışı.

Gözeneklerin tıkanması ile birlikte yağ tabakasının yeterli miktarda salgı yapamaması ile birlikte sivilce meydana gelecektir. Bu sivilcelerin kızarıklık ile başlayacak, dokunulduğunda ağrı oluşacak ve sivilce başı meydana gelecektir. Bu durum geçici olmaktadır. Fakat ortaya çıkan sivilcelere dokunulduğu zaman ağrı olmuyorsa ve yağ bezesi gibi ele geliyorsa bu durum ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Memede çıkan ve başı olmayan sivilcelerin asla sıkılmaması ve patlatılmaması gerekmektedir. Birkaç gün içerisinde sivilcede küçülme ya da değişiklik gözlemlendiği zaman doktora gidilmesi gerekmektedir.

Memede Çıkan İltihaplı Sivilceler

İltihaplı sivilceler terleme sonrasında olacaktır. Yeni doğum yapmış kadınlarda emzirme dönemi içerisinde olan bayanlarda memenin kahverengi bölgesinde meme başında ortaya çıkacak olan sivilcelerde iltihaplı olması görülmektedir. Memelerde çıkan sivilcelerin kilolu olan bayanların memenin deriye yapışması ile birlikte ortaya çıkabilir.

Memede Sivilce Tehlikeli Mi?

Memede çıkan sivilceler çıkması her zaman tehlikeli bir durum değildir. Özellikle de ailesinde meme kanseri tanısı konulan bir kişinin bu konuyu ciddiye alması gerekmektedir. Memeye dokunulduğunda ve koltuk altına dokunulması ile birlikte ele yağ bezesine benzeyen bir kitle oluşması ile birlikte doktor tarafından muayene edilmelidir. Meme ucundan şeffaf renkte süt tarzında bir akıntı kendiliğinden gelmesi durumunda ve memede şekil bozukluğu da görülmesi ile birlikte daha yoğun olarak meme başında bulunan kahverengi deride değişiklikler görülmektedir.

Memede Çıkan Sivilce Tedavisi

Memede ortaya çıkan sivilcelerin beslenme alakalı olacağından kişilerin yağlı besinler tüketmemesi gerekmektedir. Pamuklu giysiler giyinmesi ve nemlendirici özelliğine sahip olan duş jelleri kullanılmalıdır.

Bazı memelerde apse şeklinde iltihaplar oluşması görülmektedir. Bu apseler kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Meme görüntüsüne zarar vereceği için mutlaka apsenin boşaltılması için doktora giderek, doktor tarafından bölgede bir kesik açılarak içerisinde ki apse boşaltılmalıdır.

Memede ortaya çıkan iltihaplı sivilcelerin sayısına bağlı olarak tedavisinin düzenlenerek yapılması gerekmektedir. Bunun için doktor tarafından ön görülen ilaçlar reçete edilir. Bunlar arasında iltihabın kurumasında etkili olacak antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Antibiyotik tedavisi emziren annelerin kullanımı sakıncalı olacaktır. Bu nedenle de doktor tarafından farklı tedaviler başlanacaktır.

Sivilce çıkması ile birlikte kremlerin kullanımı, losyonların kullanımı ve sivilce oluşumunu azaltacak olan sabun ve şampuanların kullanımı ile birlikte azalacaktır.

Memenin alt kısmında ortaya çıkacak olan sivilcelerin göğsün deriye yapışması ve terlemesi ile birlikte sivilceler ortaya çıkar. Daha çok kilolu olan bayanlarda görülmektedir. Bu durumda alacakları önlemler arasında pamuklu iç çamaşırları giyinmeleri önerilmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 3,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle