Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelikte Tüyler Neden Azalır? Hamilelikte Kılların Azalması

Hamilelikte yaşanan hormon değişimleri nedeniyle vücut kıllarında azalma ya da artış görülebilir. Bunlar halk arasında bebeğin cinsiyetine bağlansa da genellikle annenin hormonlara verdiği tepkidir.

Hamilelikte Kıllanmanın Azalması

Hamile kalan kadınların çoğunluğu, hormon değişiminden dolayı vücutta gözle görülür şekilde tepkiler görebilmektedir. Dişlerin çürümesi, saçların dökülmesi, kılların seyrelmesi ya da kılların normalinden fazla olması, kadının hormonların değişimine verdiği tepkilerden dolayıdır. Her kadında yaşanabilen bu durumlar, ciltte de bir çok probleme neden olabilmektedir. 

Kadınların hamile kalmasından itibaren, yumurtalıklardan salgılanan hormonlarda değişimler olmaktadır. Vücut artık oluşan bebeği içeride tutmaya yönelik hormonlar salgılamakta ve bu da anne adayları üzerinde değişik tepkilere yol açmaktadır. Vücudun değişik tepkiler vermesi, her kadının bedensel ve fizyolojik olarak aynı yapıya sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bazı kadınlar vücutlarında aşırı kıllanma yaşarken bazıları ise kıllarında seyrelme ve azalma yaşamaktadır. 

Gebelikte bir miktar kılların dökülmesi normal olsa da aşırı durumlarda incelenmelidir. 

Hamilelik döneminde yaşanan kıllanma sorunlarının tümü normal karşılanmaktadır. Ancak anormal durumlar görüldüğünde, gebeliği takip eden doktor tarafından mutlaka anne adayına bir hormon testi yapılmalı ve anormal bulgular var ise saptanmalıdır. Ayrıca anne adaylarının yaşadıkları bu hormon bozukluğu, doğum sonrasında emzirmeyi yani süt salgılanmasını da olumsuz etkileyebilir. 

Gebelik Döneminde Değişen Hormonlar ve Etkileri

Kadınlara özgü olarak erkeklerden farklı daha yüksek salgılanan hormonlar vardır. Bu hormonlar, gebelik döneminde büyük değişime uğrar. Bu hormonlar ve vücut üzerindeki değişimleri şöyledir:

Beta HCG: Kadınların gebe kaldıktan sonra yükselmeye başlayan bu hormonun temel etkisi, bebeğin rahme tutunmasını sağlayan rahim için kanamalarını engelleyen bir yapısı vardır. Bu hormon gebeliğin ilk 3 ayında daha fazla salgılanması ve bebeğin tamamen yerleşmesini sağlayan bir yapısı bulunmaktadır. İlk aylarda yaşanan bulantı ve kusmanın temel nedeni, hormonun yüksekliğine vücudun verdiği bir tepkidir. 

Beta HCG hormonunun yanı sıra diğer artan hormonlar ise şöyledir:

  • Östrojen ve Progestron: Bu iki hormon dengeli olarak salgılanır ve artış gösterir. 
  • Oksitosin: Doğum sonrasında süt salgılanması için salgılanır. Gebelik sırasında salgılanırsa eğer gebeliğin sonlanmasına neden olabilir. 
  • Relaksin: Karın içerisinin gevşemesine ve bebeğin karın içi boşlukta rahatlıkla büyümesini sağlamaktadır. 
  • Kortizon: Deri hastalıklarının oluşumunda etkilidir ve gebelikte artar. Bu hormonun artışı ile anne adaylarının ciltlerinde oluşan lekelenmeler bu yüzdendir. 
  • Prostaglandin: Doğum sırasında bebeğin vajenden kolaylıkla çıkmasını sağlar. Meninin içerisinde olmasından dolayı doğuma yakın süreçte yaşanan cinsel ilişki, içe boşalma durumlarında doğumu tetikleyebilir. 
  • Böbrek üstü bezi hormonları: Vücudun hızlanmasını sağlayan hormonlar, vücutta mutlu olmayı da sağlamaktadır.  

Saçlarda ve kıllarda azalma, gebenin psikolojisini etkileyebilir.

Tüm bu hormonların gebelik döneminde değişiminden sonra saçlarda seyrelme, tüylerde dökülme ya da artma gibi durumlar görülebilmektedir. Fakat durumun incelemesinde aşırı şekilde görüldüğünde mutlaka bir hormon tahlili yapılaması gerekir. Kadın doğum doktoru ya da aile hekimlerinin inceleyebileceği bu durum sonrasında gerekli hallerde anne adayları başka polikliniklere sevk edilebilir. 

Gebelikte Hormon Bozukluğu Belirtileri

Kadınlık hormonlarının ve diğer hormonlarının normal seviyenin üstüne çıkması ya da altına düşmesi durumlarında görülebilen hormonal bozukluk, vücut üzerinde ve psikolojik olarak etkileri görülebilmektedir. Çok yönlü olarak etkiler gösterebilen hormonal bozukluklar, hamilelikte normal olarak kabul edilse de, anne adayının ve bebeğin sağlığını etkileyebilecek düzeyde ise mutlaka incelenmelidir. 

Yaşanan hormon bozukluğunun etkileri şöyle sıralanabilir: 

  • İştahsızlık: Anne adaylarının günlük olarak kendileri ve bebekleri için alması gereken kalori miktarı vardır. İştahsızlık nedeniyle yemek yemeyen anne adaylarının bebeklerinin gelişimlerinin olumsuz etkileneceğini bilmesi gerekmektedir. İlk 3 ayda Beta HCG hormonun etkisi ile bulantı ve kusma yoğun yaşansa da anne adayları sonrasında mutlaka beslenmelerine dikkat etmeli, 3 aydan sonra yaşanan iştahsızlık için doktor ile görüşmeleri gerekmektedir. 
  • Depresyon ve ruhsal çöküntüler: Anne adayının içinde bulunduğu sosyal çevrenin etkisi nedeniyle de yaşansa bu durum bebeği olumsuz yönde etkilemektedir. Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonların artışı ile aslında mutluluğu yüksek olması beklenirken yaşanan depresyonda mutlaka destek alınması gerekmektedir. 
  • Saç tellerinde zayıflama, kıllarda dökülme: Yumurtalıklardan salgılanan hormonların yani adet döngüsünü sağlayan hormonların gebelik döneminde minimal seviyede salgılanması ya da baskılanması sonucunda görülen kıllarda dökülme, saç dökülmeleri gebelikte bir miktarı normal kabul edilebilir. Fakat anne adaylarının bilmediği yumurtalık kisti ya da yumurtalıklarında herhangi bir sorun olması nedeniyle bu sorun daha da artmaktadır. Mevsimsel, psikolojik, beslenme düzeninin bozulması ya da kullanılan ilaçlara bağlı olarak da yaşanabilen bu dökülme sorunları, gebelik döneminde artıyorsa eğer mutlaka incelenmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle