Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelikte Bebekte Leke Yapan Şeyler ve Bebeklerde Cilt Sorunları

Hamilelik döneminde bebekte leke yaptığı düşünülen çilek, ciğer, gül gibi besinler aslında bebeklerde lekeye neden olmazlar. Bebeklerde görülen doğum lekeleri sağlık sorunlarının habercisidir.

Hamilelikte Bebekte Leke Yapan Şeyler ve Bebeklerde Cilt Sorunları

Yanak Bölgesinde Görülen Doğum Lekesi

Hamilelik döneminde annenin dokunduğu bazı gıdaların bebek vücudunda leke şeklinde ortaya çıkmasına hamilelik lekesi ya da yeni doğan lekesi denmektedir. Genellikle çilek, ciğer, gül gibi farklı şeylere dokunan annenin elini temizlemeden vücudundaki bir bölgeye dokunması ile birlikte oluştuğu düşüncesi olan bu lekeler aslında gebelikle alakalı bir durum olmayıp tamamen genetik bir nedenden kaynaklanmaktadır. Halk arasında yaygınlık kazanmasına rağmen bebeklerdeki bir cilt sorununun habercisi olan bu duruma karşılık olarak bebeğin doktora götürülmesi gerekmektedir.

Hamilelik döneminde leke yapan yiyecekler şunlar olarak düşünülmektedir:

  • Çilek
  • Nar
  • Ciğer
  • Gül reçeli ya da gül
  • Karadut
  • Vişne
  • Dalak

Yapılan açıklamalara göre gebelik döneminde bu tür besinlerin tüketilmesi durumunda bebek vücudunda leke oluşumuna neden olmadığı ve bu durumun tıbbi bir dayanağı olmadığı gösterilmiştir.

Bebeklerde oluşan bu lekelerin doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında oluşabileceği ve bu lekelerin önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği de verilen bilgiler arasında bulunmaktadır.

Hamilelikte Bebeklerde Leke

Bebeklerde görülen lekeler doğum lekesi olarak bilinmektedir. Doğum lekesi ise doğum sırasında ya da doğum sonrasında bebek vücudunda görülen cilt sorunlarına denmektedir. Yapılan araştırmalara bakıldığında hamilelik döneminden sonra bebeklerde görülen doğum lekesi yeni doğanların %80’lik kısmında ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde cilt sorunları olarak ortaya çıkan yeni doğan lekesi bazı durumlarda kalıcı olabildiği gibi bazı durumlarda ise hayat boyu kalıcı bir hal alabilmektedir. Bu nedenle bebeklerde görülen doğum lekeleri nedeniyle doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte Görülen Doğum Lekesi (Şarap Lekesi)

Doğum Lekesi Nedenleri

Bebeklere doğumdan itibaren fark edilen doğum lekelerinin nedeni iki farklı durumdan kaynaklanmaktadır. Buna göre bebeklerde oluşan lekeler;

  1. Damar Sorunları

Deri altında bulunan damarlarda oluşan çeşitli sorunlar nedeniyle bebek cildinde oluşan kırmızı, mor veya pembemsi renkteki lekeler bu gruba girmektedir. Damarlarda görülen bu belirginlik genellikle bebeklerin ağlaması ve ya terlemesi durumunda kendini belli edebilmektedir.

  1. Deri Sorunları

Deri altında bulunan pigmentlerde oluşan sorunlar nedeniyle görülen doğum lekeleridir. Derinin içerisindeki pigmentlerin yeterince gelişememesi ya da çevreden gelen çeşitli uyarıcılar nedeniyle belirgin hale gelmektedir.

Doğum Lekesi Çeşitleri

Doğum lekeleri cildin altında bulunan pigmentlerin ya da damarların belirginleşmesine göre farklı şekillerde görülebilmektedir. Ayrıca deri altındaki pigmentlerin birikimine göre farklı renk tonlarında da doğum renkleri görülebilmektedir.

Çilek Görünümlü Lekeler

Genellikle annenin çilek tüketmesine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen bu lekeler göğüs ya da sırt bölgesinde daha sık görülmekle birlikte saç derisinde dahi görülebilmektedir. Doğum esnasında ya da doğumdan sonra görülebilen bu lekeler kan damarlarının sıkışması ile birlikte meydana gelmektedir. Hızlı bir şekilde gelişme gösteren bu lekelerin boyutu sabittir. Çocukluk döneminde geçen bu lekeler bazı durumlarda geçmediğinden dolayı doktora başvurmak gerekir.

Kavernöz Görünümlü Lekeler

Çilek lekesine benzeyen ancak daha derin olan kan damarlarından oluşan bu lekeler çocukluk dönemine doğru geçebildiği gibi geçemediği durumlarda olmaktadır. Gözenekli bir yapı halinde olduğundan dolayı ciğer ya da dalak tüketiminden dolayı böyle bir durum görüldüğü düşünülmektedir.

Somon Lekesi

Yeni doğan bebeklerde kan damarlarının belirginleşmesi ile pembe, kırmızı renkte oluşan bu lekeler küçük kan damarlarından oluşur. Göz kapaklarında, alın bölgesinde ya da kaşların arasında görülen bu lekeler pek çok bebekte ortaya çıkabilir ve zamanla kaybolmaktadır.

Şarap Lekesi

Yüz ve boyun bölgesinde daha çok görülen şarap lekesi kırmızı ve mor renkteki kan damarlarının birleşmesi ile oluşmaktadır. İlerleyen zamanlarda ise geçmeyen bu lekeler için tedavi gerekebilir.

Mongol Lekesi

Bebeklerin kuyruk sokumunda, burun kısmının üstünde ya da vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan bu lekeler mor ya da mavimsi bir görüntü sunduğu gibi zamanla geçmektedir. Deri pigmentlerinden kaynaklanan bu lekeler pek çok bebekte görülebilir.

Ben Lekesi

Bebeklerde oldukça büyük lekeler halinde de ortaya çıkabilen ben lekesi deri üzerindeki pigmentlerin değişiminden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman soluk kahverengi tonlarda olabilen bu lekeler geçebildiği gibi koyu renkte de olabilmektedir ve büyüklükleri de değişebilmektedir. Vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.

Doğum Lekesinin Zararları

Doğum lekeleri çoğu zaman zararsızdır. Ancak göz çevresinde, ağız bölgesinde ya da üreme organlarının yakınlarında bulunan bazı doğum lekeleri sağlık açısından tehlikeli durumlara neden olabilir. Örneğin göz bölgesinde ortaya çıkan şarap lekesi gözün görmesini engelleyebilir. Çilek lekesi görünümünde olan lekeler ise zamanla geçmediğinden dolayı bazı kişilerde estetik bir görüntü sunmamasından dolayı cerrahi müdahale isteyebilir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle