Doğum Lekesi Sebepleri ve Sildirme Yöntemleri
Doğum lekesi bir başka ismiyle şarap lekesi dünyada ki bebeklerin %0,3’ünde gözlemlenen damarlardan kaynaklanan bir vakadır. Bu lekeler en çok yüz kısmında ve boyun kısmında görülmektedir.
İçindekiler
Doğum Lekesi Nedir
Doğum lekesi bir başka ismiyle şarap lekesi dünyada ki bebeklerin %0,3’ünde gözlemlenen damarlardan kaynaklanan bir vakadır. Bu lekeler en çok yüz kısmında ve boyun kısmında görülmektedir. Lekeler boyun ve yüz kısmından başka vücudun başka yerlerinde de çıkabilmektedir. Doğum lekeleri doğumdan sonra ortaya çıkar ve kendi kendine geçme gibi bir durumu söz konusu değildir. Bebeğin yaşı büyüdükçe lekelerde ona oranla büyümektedir veya aynı büyüklükte kalabilir. Kişiden kişiye değişen bir durumdur.
Bazı kadınlar çocuklarında doğum lekesiyle karşılaştıklarında bu lekelere melek öpücüğü, leylek ısırığı, güzellik izi gibi isimler takmaktadır. Bu lekeler çoğu kimse tarafından estetik olarak hoş görülmez.
Lekelerin rengi genellikle pembe kahverengi ve mor şeklinde olur. Tedavisi yapılmadığında ilerleyen süreçte lekenin rengi daha koyu bir hal almaktadır.
Doğum lekelerinin nedeni tam olarak belirlenemese de bu durum genetik bir rahatsızlık olarak görülmez. Her yeni doğanda görülme ihtimali olan bir durumdur.
Doğum lekelerinin oluşması hali, bebekte ki doku organlarının veya pigmentlerin (melanosit) gelişim esnasındayken, gelişimden sapması olarak değerlendirilir. Bu izlerin veya lekelerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı doğum lekeleri tıbbi olarak herhangi bir sorun teşkil etmezken bazı lekeler de ciddi bir problem teşkil edebilir.
Doğum Lekesi Çeşitleri
Doğum lekelerinin bir çok çeşidi vardır. Genel olarak biz burada altı adet doğum lekesi çeşitlerinden bahsedeceğiz.
Pigmentli Benler
Doğar doğmaz çıkabilen bir leke çeşididir. Renkleri açık kahverengi, siyah, ten rengi ya da mavi olabilir. Genellikle küçük boyutlarda olurlar. Büyük olanları tüylü bir yapıya sahiptir. Bunlar ‘‘dev nevüs’’ (dev ben) diye isimlendirilirler. Büyük olan benler düzenli bir şekilde takip edilmeli. Normal boyutundan daha fazla büyümeye başladıysa kanaması, kabuklanması vs. olursa hemen doktora götürülmelidir.
Sütlü Kahve Lekeleri
Bu türden lekeler adı üstünde kahverengi olurlar. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kalıcı bir yapıya sahiptir. Genelde tedavi ihtiyacı hissettirmeyen türdendir. Fakat birden fazla bu lekeden varsa bebeğin doktora görünmesinde fayda vardır.
Leylek Isırığı Lekesi
Bu lekeye melek öpücüğü adı da verilir. Rengi kırmızımsı, pembemsi bir yapıdadır. Ense kısmında, saçın kök kısmında, nadiren de olsa göz kapağında, alın ve üst dudak kısmında çıkabilmektedirler. Bu lekeler tedavi gerektirmeyen zararsız türden olanlardır.
Gül Lekeleri
Büyüklüğü nokta kadar da olabilen ya da avuç ayası büyüklüğünde olabilen türden lekelerdir. Bu leke türü yaygın olan bir türdür. Hemen hemen her 10 bebekten birinde görülebilen bir durumdur. Ciltteki damarın gereğinden fazla büyümesinden dolayı ortaya çıkar. Doğar doğmaz ortaya çıkmayabilir. Doğduktan sonra ilk aylarda ortaya çıkarlar. Okul çağı geldiğinde kendi kendine ortadan kaybolan bir türdür. Bazı türleri bulunduğu bölgeye yaptığı baskıdan dolayı beslenme, solunum, görme gibi ihtiyaçları engelleyebilir. Hızlı büyüme yapan gül lekeleri için lazer ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.
Moğol Lekesi
Çürük rengi şeklindedir. Esmer olan çocuklarda izlemlenir. İlerleyen dönemde kaybolma ihtimali vardır. Tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Porto Şarabı Lekesi
Doğumdan sonra gözlemlenen pembe bir renge sahip bir lekedir. İlerleyen yaşlarda rengi yavaş yavaş bordo veya mor rengine dönüşen bir lekedir. Genellikle yüz ve boyun bölgesinde gözlemlenir. Kan damarlarının genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir lekedir. Kabarık bir görünüm arz edebilir. Lekelere özel olarak tasarlanmış kremler ile gizlenebilir. İlerleyen yaşlarda lazerle tedavi yapılabilir.
Bu leke bebeğin yüz kısmında görülürse beyin gelişimi için bir tehdit olabilir. Bu sebeple uzman bir doktorun muayenesi, içimizi rahatlatması için gereklidir.
Kavernöz Hemanjiyom
Bu leke çok nadir görülmektedir. 100 bebekte 1 ya da 2 gözlemlenir. Leke derin ve sert bir yapıya sahiptir. Bu lekeler bazen mor bir renk halini alarak kanama yapabilirler. Şayet kanama var ise mutlaka doktora gidilmelidir. Bu leke iç organlarda görülebilir. Eğer lekenin herhangi bir baskı durumu söz konusuysa ameliyat ile tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Doğum Lekesi Sildirme Tedavisi Nasıl Yapılır
Doğum lekelerinin tedavisinin bir çoğu lazer ile tedavi edilebiliyor. Çoğu lekeler kendi kendine geçebiliyor. Kötü huylu lekeler ise 18 yaşına gelindiğinde ameliyat ya da lazer ile tedavi edilebiliyor. Lazer ile tedaviler 4 ya da 6 seans sürebilmektedir.
Doğum Lekesi Sildirme Fiyatları
Marka Adı | Fiyatı | Özelliği |
Bakırköy Pop Art | 400 ₺ | Lazer ile Leke Tedavisi |
Eftelya Güzellik Merkezi | 399 ₺ | Lazer ile Leke Tedavisi |
Özel Ataköy Hastanesi | 550 ₺ | Cilt Gençleştirme ve Leke Tedavisi |
Şişli Alya Estetik | 99 ₺ | Cilt Yenileme ve Leke Tedavisi |
Dora Hospital | 550 ₺ – 150 ₺ | Cilt Lekeleri Tedavisi |