İltihaplı Sivilcenin Patlatma ve Sonrasında Yapılması Gerekenler
İltihaplı sivilceler genellikle çok can sıkıcıdır ve fark etmeden elimizle oynarız. Yanlışlıkla ya da bilerek patlatılan iltihaplı sivilce nasıl tedavi edilmeli öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
İçindekiler
İltihaplı Sivilceyi Patlatmak
İltihaplı sivilceler genel olarak bakteriyel enfeksiyonların deri altı dokularda birikerek gözenekleri tıkaması ve yayılması sonucu oluşur. Acılı, ağrı verici ve bunun yanı sıra psikolojik olarak da rahatsız edicidir. Eminim birçok defa dokunmayacağım diye karar aldığınız halde yine kendinizi o sivilce ile oynarken bulmuşsunuzdur. Bu tarz durumlarda yapılması gereken sakin kalmak ve enfeksiyonun kurutulması için gerekli olan tedavi seçeneklerini tercih etmektir. Ama, illa ki duruma müdahale etmek istiyorsanız da bu işi bilinçli olarak yapmanız çok önemlidir. Yoksa tedavisi daha zor olan sivilce lekeleri ya da yayılmış bir enfeksiyonla karşılaşmanız mümkündür.
Ön hazırlık: Sivilcelerinizi patlatmadan önce gerekli malzemeleri hazırlamak enfeksiyonun yayılmasını ve cilt lekesi oluşmasını önlemek için çok önemlidir. Kullanacağınız her şeyin steril olmasına özen gösterin. İşlem için alkol ile temizlediğiniz bir toplu iğne, sıcak su, pamuk mendil ya da temiz bir havlu, makyaj pamuğu, antibakteriyel mendil ve işlemden sonra kullanılmak üzere ılıtılmış zeytinyağı, pamuk ve bir buz küpü hazırlayın.
İltihaplı sivilceyi patlatma: Öncelikle sıcağa yakın ılık su içinde beklettiğini mendil ya da havluyu iltihaplı bölgenin üzerinde 5 dakika bekletin. Mendil cildinizi yakmayacak kadar sıcak olsun. Bu işlem iltihabı sıcak bölgeye çekecek, gözeneklerin genişlemesine yardımcı olacak ve katılaşmış kistik dokular varsa yumuşamasını sağlayacaktır. Sıcak mendili ne kadar bekletirseniz iltihabın dışarı akarak temizlenme ihtimali o kadar artar. İdeal bekleme süresi 5 ile 10 dakika arasındadır. Daha sonra alkol ile steril hale getirdiğiniz toplu iğneyi iltihabın en yoğun olduğu bölgeden cildinize paralel şekilde geçirin. Geniş gözeneklerden birine de hafifçe batırabilirsiniz. İşlem için sadece sadece iğnenin ucunu kullanın. Daha sonra iltihabı elinizle sıkarak değil makyaj pamuklarını sivilcenin her iki yanından hafifçe bastırarak dışarı boşaltın. Bu işlemi önce sağ ve sol taraftan sonra yeni makyaj pamukları ile alt ve üst tarafından tekrarlayın. Hafifçe kan gelene kadar işlemi tekrar edin. İşlem sırasında sürekli antibakteriyel mendiller ile bölgeyi temizleyin. İğne ucundan daha büyük bir delik açmayın. Bölgeyi yara haline getirmemeye çalışın. Mümkün olduğunca nazik olun, hijyen kurallarına uygun şekilde davranın. Kan gelmeye başladıktan sonra ılıtılmış zeytin yağını bir top pamuk ile bölgeye kompres yapın.
Son işlem: Ilıtılmış zeytinyağı ile yapacağınız kompresi 1 dakikalık aralarla ve temiz bir pamuk kullanarak yeniden tekrar edin. Ta ki pamuk üzerine artık sarı ve kanlı akıntı gelmeyene kadar işleme devam edin. Zeytinyağı iltihabın atılmasına, içerdiği E vitaminleri ile cildin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Pamuk artık lekelenmediğinde işlemi bitirin ve bölgeye buz küpü ile masaj yapın.
Buz küpü bölgenin sakinleşmesine, genişlemiş gözeneklerin yeniden daralmasına, ağrı, acı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.
İltihaplı Sivilce Patlatıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
İltihaplı sivilce patlatıldıktan sonra bölgenin iltihap kapmaması için antibiyotik içeren bir akne kremi kullanılabilir. Bu süreçte cildiniz hassas olacağından asedik asit içeren, kurutucu akne kremleri ile sirke ve limon gibi yakıcı ürünler kullanmak kalıcı cilt lekelerine neden olacaktır. Bunun yerine cildi nemlendiren, A ve E vitamini yönünden zengin, iyileşme sürecine olumlu katı sağlayacak antibiyotik kremleri tercih edebilirsiniz. Ya da eğer doğal ürünler kullanmak istiyorsanız gün içinde birkaç defa daha ılıtılmış zeytinyağı, aloe vera, papatya, ada çayı, yeşil çay gibi antioksidanlar açısından zengin, antiseptik özellikleri olan ve cilt yaralarında iyileşme sürecini hızlandıran bitkilerden hazırlayacağınız maskeler ile bölgeye sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa pansuman yapın.
Papatya, ada çayı ve yeşil çay ile yapılacak pansumanlar için bitkileri normal çay gibi hazırlayın. 15 dakika demlendikten sonra bir pamukla bölgeye hafifçe masaj yaparak sürün.
Aloe vera kullanmak isterseniz taze bir bitkinin içinden tahta bir kaşıkla alacağınız jeli iltihaplı bölgeye uygulayın.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İşlemden önce ve sonra ellerinizi ve iltihaplı bölgeyi bol sabunlu su ile yıkayın.
- İşlemler sırasında mümkün olduğunca nazik olmaya çalışın. Bölgeyi yara haline getirmeyin.