Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Dudakta Sivilce Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Dudaklar normalde sivilce görülen alanlardan biri olmamakla birlikte nadiren dudak bölgesinde sivilce görülmesi halinde aşırı acı ve ağrıya neden olabilir.

Dudakta Sivilce Nedenleri 

Dudakta sivilce neden olur?

 Dudaklar, vücudun en hassas yapılı bölgelerinden biridir. Sinir uçlarının yoğun olduğu bu bölgede sivilceye neden olan yağ bezleri de bulunmamaktadır. Bu açıdan bölgede sivilce oluşumu genellikle bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sonucu gelişmektedir.

  • Sigara kullanımı
  • Hijyen şartlarına uygun olarak üretilmemiş ruj, parlatıcı ya da dudak balsamı gibi ürünler
  • Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürünler
  • Öpüşmek ya da cinsel temas sonucu bulaşan virüsler
  • Florür içeren diş macunlarının uzun süreli kullanımı 
  • Bardak, tabak, kaşık gibi ürünlerin ortak kullanımı
  • Aşırı yağlı cilt tipi
  • Ergenlik ve menstrual dönemdeki hormon değişimleri
  • Vitamin eksikliği ve kötü beslenme
  • Bazı hormonsal hastalıklar dudak bölgesinde görülen sivilcelerin en yaygın nedenleri arasında yer alır. 

Tedavi Yöntemleri 

Dudakta sivilce tedavisi sivilcenin tipi ve nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Sık görülmeyen ve basit sivilce türlerinde benzoil asit içeren akne kremleri, viral enfeksiyona bağlı sivilcelerde pensiklovir içeren kremler ve bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

En doğru tedavi için 3 haftadan uzun süren ve iyileşmeyen sivilcelerin uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Dudak bölgesindeki iltihaplı sivilceler ağız içini de etkileyebileceğinden iyileşme süreci boyunca bölgenin düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve iltihabın dışarı atılması sağlanmalıdır. Dudakları sürekli yalamak, el ile oynamak enfeksiyonun yayılmasına neden olabileceği gibi bu dönemde dudak bölgesinde kullanılan kozmetik ürünleri iyileşme sürecinin ardından kullanmaya devam etmek yeniden sivilce oluşumuna neden olabilir. İyileşme sürecinde multivitamin takviyeleri almak ya da C vitamini yönünden zengin meyve suları tüketmek iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. 

Doğal Terapiler  

Sivilce üzerine buz uygulaması 

Dudak bölgesindeki sivilcelerin doğal yollarla tedavisinde öncelikle bölgeye 2 dakika boyunca sıcak kompres uygulayın. Sıcak kompres gözeneklerin açılmasına yardımcı olacak ve bakterilerin dışarı atılmasını kolaylaştıracaktır. Daha sonra alkol ile steril etmiş olduğunuz 2 tane kulak çubuğunu sivilcenin her iki yanından hafifçe bastırarak iltihabın tek noktada toplanmasını sağlayın. Uyguladığınız basınç irinin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Fakat bu işlemi parmaklarınızı kullanarak gerçekleştirmeyin. Hem iltihabın yayılmasına hem de bölgede leke oluşmasına neden olabilir. İrin dışarı atılana kadar gün içinde 2 defa düzenli olarak işlemi uygulayın. İrin atıldıktan sonra ılık su ve sabun ile bölgeyi temizleyerek dalından kopardığınız taze bir aleo vera jelini tahriş olmuş bölgeye uygulayın.

Aloe vera jeli bölgede antibiyotik etkisi göstererek sivilcenin kurutulmasına ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca cilt yenilenmesine yardımcı olarak açık yaranın daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.

Uygulama sonrası en az 2 saat bölgeyi yeniden ıslatmayın. 

Bal Terapisi 

Bal, bakterilerin yayılmasını önleyeceği gibi bölgedeki sinirlerin rahatlamasına ve ağrının azaltılmasına yardımcı olur. 

Başlangıç döneminde olan ve henüz baş vermemiş sivilcelerde; 

  • Pamuklu çubuk yardımıyla sivilcenin üzerine sirke sürün. 
  • 5 dakika bekleyin. 
  • Daha sonra soğuk su ve sabun ile bölgeyi temizleyerek kurutun. 
  • 1 çay kaşığı balı bölgeye ve dudaklarınıza sürün.

Bal uygulamasından sonra en az 1 saat yeniden bölgeyi yıkamayın. Gün içinde ihtiyacınız olduğu sürece yeniden tekrar edebilirsiniz. Eğer ağrı ve sızı hissi çok yoğunlaşırsa limon suyundan hazırlayacağınız bir buz küpünü gün içinde birkaç defa sivilcenin üzerine uygulayın. 

Baş vermiş, iltihaplı ve irin barındıran sivilcelerde; 

İltihap olan sivilceler kontrollü bir şekilde drene edilerek temizlenmelidir. Dudak bölgesinde siz farkında olmadan patlayan bir sivilce bakterilerin ağız içine girmesine neden olabilir. Bunun için; 

  • Öncelikle bölgeye 2 dakika boyunca sıcak kompres uygulaması yapın. 
  • Bölge yumuşadıktan sonra iltihabı pamuklu çubuk yardımıyla drene edin. 
  • İltihap dışarı atıldıktan sonra eşit miktarda su ile seyreltilmiş sirke ile bölgeyi temizleyin.
  • 1 tatlı kaşığı bal ile işlemi bitirin.  

 Eğer sivilce hafif bir basınç uyguladığınızda drene olmuyorsa, zorlamayın. Gün içinde yeniden işlemi tekrar edin. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Öncelikle kullandığınız dudak ürünlerinin son kullanma tarihlerini kontrol edin. Ayrıca yağ içeren ya da kötü koşullarda üretilmiş ürünlerin de sivilceye neden olabileceğini unutmayın.

Sodium Lauryl Sulfat içeren nemlendirici kremler ve sabunlar cildin hassasiyetini arttırmaktadır. Unutmayın ki bu ürün büyük fabrikaların motor yağlarını temizlemekte kullandığı sert ve tehlikeli maddelerden biridir.

Vitamin eksikliği, sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi dudaklarda sivilce, kuruma ve çatlaklara neden olabilir. Sağlık ocağınızdan tam kan sayımı testini ücretsiz olarak yaptırarak eksik vitamin değerlerinizi öğrenin. Aşırı kafein ve gazlı içeceklerden uzak durun. Sigara ve benzeri tütün mamulleri kullanmayın. 

Dudak bölgesinde kullandığınız bakım ürünlerini başkaları ile paylaşmayın.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle