Apış Arasında Çıkan Sivilce Nedenleri ve Tedavisi
Apış arasında sivilce çıkması kilolu insanlarda ya da bacak arası sık sık terlemekte olan kişilerde görülmektedir. Acı verecek ve iyileşmesi uzun sürecektir. Kuruması için etkili yöntemler.
İçindekiler
Apış Arasında Sivilce Nedenleri
Yağ bezlerinin çok fazla olduğu yerlerde kıl köküne bağlı olarak iltihaplanma olması ile birlikte sivilceler görülmektedir. Apış arasında da sivilcelerin cilt gözeneklerinin tıkanması ile birlikte kıl kökünde iltihaplanması sonucunda ortaya çıkabilir. Apış arasında çıkan sivilceler daha çok kızarıklık ile başlamış olan ve iltihaplı olan sivilce türü olmaktadır. Dokunulduğu zaman ağrı yapacak olan ve geçmesi ise uzun sürecektir. Apış arasında sivilce çıkma nedenleri şunlardır:
- Kilolu olmak;
- Hijyene dikkat etmemek;
- Yetersiz beslenme;
- Apış arasının terli kalması;
- Ağda sonrası.
Apış arasında özellikle bulunan kılların epilasyon ya da ağda gibi yöntemler kullanılarak alınması sonucunda bakteri bulaşması ile birlikte kıl köklerine bulaşması sonucunda kişilerde enfeksiyon oluşmasına neden olacaktır. Bu durum sivilcelerin cilt üzerinde oluşmasına neden olur. Bacakların birbirine sürülmesi sonucunda çok fazla terleme ile birlikte kaşıntının da görüldüğü ve buna bağlı olarak kişilerin tahriş olması da görülmektedir.
Apış arasında çıkan sivilcelerin iyileşmesi bacakların sürekli olarak birbirine sürtülmesi ile birlikte iyileşme süresi daha uzun sürecektir. Bu durum karşısında kişilerde sivilcelerini patlatmaya çalışmaları sonucunda henüz gelişmemiş olan sivilceleri patlatmaya çalışmak hem çok acı verecek hem de patlamayacaktır.
Ayrıca içerisinde oluşan iltihabı sıkarak patlatmak sonucunda bu iltihabın kana karışması ile birlikte enfeksiyon oluşmasına da neden olabilir.
Apış Arasında Sivilce Tedavisi
Oluşan ve geç iyileşen bacakların birbirine sürtmesi sonucunda şiddetli bir ağrı oluşmasına neden olan apış arasında ki sivilcelerin tedavisi için mutlaka cildiye uzmanına gidilmesi gerekmektedir. Kişilerin apış arasını mutlaka kuru tutması terlemeyi engellemesi ve pamuklu kıyafetler giyinerek kıyafetlerin ter emmesini sağlaması gerekmektedir. Doktor tarafından sivilcenin muayenesi yapılmasının ardından gerekli akne ilaçları yazılacaktır. Bu kremler ve ilaçlar doktor tarafından şu ilaçlar olmalıdır:
- Antiseptik;
- Retinoidler;
- Antibiyotikler;
- Salisilik asit;
- Benzoylperoxide.
Sivilceye uygun olarak reçete edilen kremler ve oral yolla kullanılacak olan tabletler sayesinde sivilcenin daha kolay ve hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanmaktadır.
Bal ve Limon Suyu Kürü
- 1 yemek kaşığı limon suyu;
- 1 çay kaşığı bal;
- 1 yemek kaşığı kil;
- 3 yemek kaşığı su.
Çıkan sivilcelerin apış arasında olması bacaklar arasında sürtünme meydana gelmesi ile birlikte daha acı verecektir. Bu durumda bir an önce iyileşmesi ve kuruması için evinizde yapacak olduğunuz kürlerin arasında yukarıda ki malzemeleri temin ederek bir kase içerisinde karıştırmalı ve macun kıvamına getirmelisiniz. Daha önceden nazik bir şekilde ağış arasındaki sivilcenin temizliğini yaparak elde etmiş olduğunuz macundan bir miktar alınarak sürülmesi gerekmektedir. Bacakların birbirine sürtmeden birkaç saat sivilce üzerinde durmalıdır. Mümkünse gece uyurken bu macunu yaparak uygulamanız daha etkili olacaktır. Sivilce geçene kadar her gün düzenli olarak yapmalısınız.
Kil ve Antibiyotik Kürü
- 2 tane antibiyotik;
- 1 yemek kaşığı kil;
- 1 yemek kaşığı limon suyu;
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı;
- 2 yemek kaşığı kaynamış su.
İltihaplı olan sivilcelerin kuruması ve hızlı iyileşmesi için 2 tane antibiyotik ezilerek toz haline getirilmelidir. Diğer malzemeler sırası ile kasenin içerisine konulmalı ve karıştırılmalıdır. Macun kıvamına gelene kadar karıştırılması gerekmektedir. Eğer su eksik kalması durumunda birkaç yemek kaynar su daha ilave etmelisiniz. Apış arasında çıkan sivilcenin ilk olarak çevresi ve üstünün temizliğinin nazikçe yapılması ile birlikte yapmış olduğunuz macundan bir miktar alınarak sürülmelidir. 2 saat boyunca sivilce üzerinde bekletilmeli ve sonrasında yıkanmalıdır.
Reyhan Otu ve Kükürt Kürü
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya;
- 1 çay bardağı su;
- 1 yemek kaşığı reyhan otu;
- 1 tatlı kaşığı kükürt;
- Yarım limon suyu.
İlk olarak cildi temizlemek için papatya suyu yapmanız gerekmektedir. Bunun için kurutulmuş papatya suyun içerisine konularak 7 dakika boyunca kaynatılması gerekmektedir. Suyun ılıması sonucunda süzülür ve bir pamuk suya batırılması ile birlikte sivilcenin üzeri ve sivilcenin etrafının papatya suyu ile temizlenmesi gerekmektedir.
Daha sonrasında reyhan otu ezilmeli ve kükürt havan içerisinde ezilerek toz haline getirilmelidir. Bir kase içerisinde karıştırıldıktan sonrasında içerisine çekirdekleri ayıklanarak limonun suyu sıkılmalıdır. Papatya suyuyla temizlemiş olduğunuz sivilcenin üzerine kükürt ve reyhan otu ile hazırlamış olduğunuz macunu gece uyumadan önce üzerine sürmelisiniz. Sabaha kadar kalmalı ve sabah uyandığınız zaman temizliği yaparak yıkanması gerekmektedir.