Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Doğum Lekeleri Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde oluşan doğum lekelerinin kesin olarak neden meydana geldiği bilinmez. Bu lekelerin ortadan kaldırılması adına belli başlı tedaviler yapılmaktadır.

Bebeklerde Doğum Lekesi

Yeni doğanlarda genelde doğduktan kısa süre sonra ortadan kaybolan geçici lekeler vardır. Doğumda veya doğumdan sonra ciltlerinde bu doğum lekeleri görmek oldukça yaygındır. Doğumda meydan gelen bu lekelerin çoğunluğu zararsız olsa da bazı bebekler de zararlı durumda büyüyebilirler. Doğum lekeleri düz veya kalın olabilir, düzenli veya düzensiz sınırlara sahip olabilir, kahverengi, ten rengi, siyah, soluk mavi, pembe, kırmızı veya mor renklere kadar farklı renk tonlarına sahip olabilir. Çoğu zaman zararsız olan bu lekeler kendi başına gider ya da zaman içinde küçülür. Bazen doğum lekeleri diğer sağlık problemleri ile ilişkilidir. Bu yüzden bebekteki lekeler konusunda uzman doktora danışılması gerekir. İki ana doğum lekesi sorunu vardır. Bunlar

Pigmentli Doğum Lekeleri

Pigment, renk için kullanılan bir kelimedir. Bu tür doğum lekeleri, cildin bir bölümünde daha fazla pigment olduğu zaman oluşur. Ciltte bir nokta gibidir Pigmentli doğum lekeleri arasında;

Benler

Bebekler benler ile birlikte doğar ve bunlar bir doğum lekesi olarak kabul edilir. İnsanlar genellikle bu doğum lekeleri “güzellik işaretleri” diye adlandırır. Ama tüm benler doğum lekesi değildir. Benler genelde küçük, yuvarlak kahverengi lekelerdir. Ancak bazen daha büyük olabilir ve farklı renkler olabilirler. Pembe, ten rengi veya siyah olabilirler. Bazıları düz ve pürüzsüzdür, diğerleri hafif bir yumru gibi cildin üzerinde yükselir. Kaşıntılı veya kanama yapan bir ben fark edilirse yahut normal benlerden daha farklı durumdaysa mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir.

Cafe-au-lait Lekeleri

Cilt üzerinde çok sayıda kahverengi lekeler, çiller ve nörofibromismi verilen irili ile ufaklı urlarla kendisini belli eder. Koyu tenli bebeklerde bu lekeler siyahımsı olabilir. Genelde büyük ve oval şeklindedir. Yaş ilerledikçe lekeler solsa bile tamamen ortadan kaybolmaz.

Moğol Noktaları

Bu tip lekeler gri-mavidir. Çoğunlukla koyu tenli bebeklerin sırtlarında meydana gelir. Çürük ve morarma gibi görünebilirler. Bazen kaybolsalar bile yeniden ortaya çıkarlar.

Vasküler Doğum Lekeleri

Kalbin ve kan damarlarının vücuttaki kanı taşıyan küçük otoyolları damar sistemidir. Bazen bir grup ekstra kan damarı bir araya toplanır ve bu kümeler ciltte gözlemlenir. Buna vasküler doğum lekesi  adı verilir. 10 bebekte birden fazlasında bu tür doğum lekesi vardır. Farklı çeşitleri arasında;

Somon Yamalar

Bu SORUN düz ve pembe veya kırmızı şekilde meydana gelir. Bunlar yüzde çıkarsa  onlara “meleğin öpücükleri” adı verilir. Bunlar boynunun arkasında gözlemlenirse “leylek ısırıkları” adı verilir. Bazen kaybolsalar bile yine ortaya çıkarlar.

Hemanjiyomlar

Bu doğum lekeleri genellikle zararsızdır. İki tip vardır: cildin üstünde ve ciltte derinlik gösteren türlerdir. Üstte olanlara çilek hemanjiyomları adı verilir. Çünkü parlak kırmızıdır ve meyve gibi görünürler. Derin hemanjiyomlar mavimsi-mordur. Cildin şişmesini sağlar. Bu tür sorunlar  bebek doğduktan sonra ortaya çıkar. İlk yıl içinde oluşabilmektedir.

Port Şarap Lekeleri

Bu işaretler genellikle yüzünde ortaya çıkar ve bunlar şarap ya da üzüm suyunun rengindedir. Pembe, kırmızı veya mor şekilde oluşur. Kendi başlarına gitmezler ve bebekler büyüdükçe büyürler.

Nedenleri

Tam olarak neden doğum lekelerinin oluştuğu anlaşılmamıştır ama kalıtsal değildir. Pigmente doğum lekeleri pigment hücrelerinin kümelerinden kaynaklanırken, vasküler doğum lekeleri deri içindeki veya altındaki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Şarap lekelerinde kılcal damarların genişlemesini veya daralmasını kontrol etmek gerekir.

Tedavisi

Pigmentli doğum lekeleri genelde konjenital moller ve bazen de café-au-lait lekeleri dışında yalnız bırakılır. Özellikle büyük veya dev konjenital nevuslar olan benler bazen ameliyat ile alınır. Ancak daha büyük olanların çıkarılması daha zor olabilir. Café-au-lait lekeleri, lazerler (yüksek konsantrasyonda hafif enerji) ile çıkarılsa bile yeniden çıkar. Diğer yandan vasküler doğum lekeleri tedavi edilebilir. İstisna, genelde kendi başlarına sönen maküler lekelerdir; Boynun arkasındakiler daha kalıcı olabilir ama çok fark edilemez. Port-şarap lekeleri ve bazı hemanjiyomlar bebeklerde ile çocuklarda için şekil bozukluğu ve utanç verici olabilir. Büyük veya daha ciddi hemanjiyomlar sıklıkla ilaçla tedavi edilir.

Lazerler şarap lekeleri için tercih edilen tedavidir. Lazeri ile yapılan çeşitli tedavilerden sonra hafiflerler, bazıları geri dönüşler ve yeniden tedaviye ihtiyaç duyulur. Lazer tedavisi genellikle leke ve kan damarları daha küçük olduğunda bebeklik döneminde başlatılmaktadır. Baş ve boyundaki işaretler lazer tedavisine iyi tepki verir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle