Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Sedef Başlangıcı ve Tedavi Süreçleri

Sedef hastalığı sadece yetişkinlerde değil, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bu yüzden kısa sürede teşhisinin yapılması son derece önem arz etmektedir. Ayrıca başarılı bir tedavi süreci de şarttı.

Bebeklerde Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı her yaştan bireylerde göründüğü gibi bebeklerde de görülebilmektedir. Ayrıca bebeklerde en çok görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu da söyleyebiliriz. Plak şeklinde ortaya çıkan bu rahatsızlık en fazla saç diplerinde kendini gösterir. Buna bağlı olarak yeni doğan bebeklerde de bu hastalık vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir. Yazımızın devamında bebeklerde sedef hastalığının belirtileri, nedenleri, tedavi seçenekleri ve alınması gereken tedbirleri paylaşıyor olacağız. Sedef hastalığı genel olarak eklemleri etkilemektedir. Bu yüzden bebeklerdeki belirtilerin ortaya çıkması durumunda hızlı bir şekilde tedavi süreçlerine geçilmelidir. Erken süreçte teşhis edilmesi sayesinde daha sonra yaşanabilecek sorunların da önüne geçilebilir. Çocuklarda farklı belirtiler gösterebilen bu hastalığın ağır sedef hastalığına dönüşmesi de günümüzde görülen ve dikkat edilmesi gereken durumlar arasındadır.

Belirtileri

Bebeklerde sedef hastalığı belirtileri incelendiğinde daha çok deride ortaya çıkan komplikasyonlar fark edilmelidir. Elbette bu rahatsızlığın da farklı çeşitleri vardır. Genel olarak bebeklerde kepekli ve kırmızı renkli olarak kendini belli eder. Deri üzerinde pembemsi renkli plakların oluşması da bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Yine bebeklerde yüz bölgesinde ve saçlı deride çokça görülen hastalık, tırnak yüzerinde de kendini belli edebilir. Kabuklu ve kırmızı kabarıklıkların oluşması durumu eğer bebeklerde görünmeye başladıysa, mutlaka sedef hastalığından şüphe duyularak doktor tedavisine başvurulmalıdır. Bebek ve çocuklarda bazen kendiliğinden geçse de mutlaka doktor kontrolünün yapılması gerekmektedir.

Bebeklerde görülen sedef türlerine bakacak olursak damla ve plak tipinde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Plak sedef en fazla görülen hastalık türüdür ve diz, kafa derisi ve dirsekte fazlasıyla ortaya çıkar. Damla tipi sedefte ise kepekli bir yapı ortaya çıkar ve genel olarak bacak ve gövdede görülmektedir.

Nedenleri

Bebeklerde sedef hastalığı nedenleri konusunda öncelikle derinin bazı faktörlere göre değiştiğini söyleyebiliriz. Buna ek olarak bağışıklık sisteminin de bu hastalıkta oldukça etkili olduğunu aktarabiliriz. Bebeklerin soğuk algınlığı ya da bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkları geçirmesi, bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

Genel olarak bebekler için doğumdan itibaren gerekli kontroller yapılmalı ve bu tür hastalıklar için de tedbirler alınmalıdır.

Tanısı

Sedef hastalığının tanısının konulması için öncelikle cilt uzmanlarına bebeğinizi tedavi amaçlı götürmelisiniz. Bebekler için yapılacak fiziki muayenenin hemen ardından teşhis konulabilmektedir. Bebekler için kan testi yapılmamakla birlikte bazen deriden ufak parçalar alınarak da tanı konulabilir. Zaten bebeklerde bu hastalığın görülmesi, görsel olarak da kendini belli eder ve kısa sürede tedavi süreçlerine geçilebilir.

Komplikasyonları

Sedef hastalığının nedenleri ve belirtileri olduğu gibi bir takım komplikasyonları da bulunmaktadır. Bebeklerde az rastlanan bu komplikasyonlar saç dökülmesi ve tırnakların kolayca kırılması şeklinde görülebilir. Aslında bu tür durumlarla birlikte yetişkinlerin daha çok etkileneceğini söyleyebiliriz. Bebeklerde derinin kurulaşması durumu da bir komplikasyondur ve dikkat edilmelidir.

Tedavisi

Tamamen doktor kontrolünde yapılması gereken sedef tedavisinde bebekler için öncelikle krem tedavileri uygulanmaktadır. Bazen ciddi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık için ışık tedavi uygulamasına da başvurulabilir. Aslında doktorun hangi uygulamayı tercih edeceği çok önemlidir. Gerekli tetkiklerin yapılmasıyla sedefin hangi aşamada olduğu belirlendiği için doktorunuz bebek için uygun olan yöntemin hangisi olduğunu aktaracaktır.

Losyon ve kremlerin başlangıçta kullanılmasının nedeni, ciltteki kabarıklığı gidermek ve kaşıntıyı azaltmaktır. Buna ek olarak deriye sürülmek için farklı kremler de doktor tarafından sunulabilir. Tüm uygulama yöntemlerine mutlak suretle uyum sağlamanız gerekecektir. Ayrıca fototerapi adı verilen ışık uygulaması da tercih edilebilir fakat güneş ışığını fazla kullanmak bebeğin derisine ciddi zararlar verebileceği için çokça tavsiye edilmemektedir.

Sedef hastalığı bazen kronik olarak kendini gösterebilir. Bu tür durumlarda bebeklerdeki sedefin ne kadar sürebileceği hakkında net bir bilgi paylaşılamayabilir. Asıl önemli olan durum, hangi tedavi seçilirse seçilsin, tedavi süresi boyunca doktorun tavsiyelerine önem vermektir. Işık tedavisinde de bu durum geçerlidir. Işık tedavisi kullanıldığında oldukça etkili bir sonuç alınabilir ve belirli seans sayılarında uygulanabilir. Bu konudaki en net ve doğru bilgileri doktorunuza danışarak alabilirsiniz.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle