Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Saçta Sedef Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kafa derisinde oluşan sedef, kafa diplerinde döküntü oluşmasına neden olacağı için hastanın saçlarında kırılması söz konusu olabilir. Şampuan kullanması ve tedavi olması ilerlemesini durduracaktır.

Saçta Sedef

Saçta Sedef

Saçta sedef hastalığı özellikle genç nüfusu çok etkilemekte olan cildin iltihaplanması neticesinde ortaya çıkacak olan bir hastalıktır. Saç olan yerlerde daha çok görülmektedir. Saçlı derinin sedef hastalığını yaşaması mümkündür. Tüm sedef hastalıklarında olduğu gibi bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda şiddetlenebilir. Hastalığın daha çok genetik defektler ile ilişki olduğu bilinmektedir. Genetik olarak ailesinde yaşamakta olan kişilerde ya da çevresel risk faktörleri sonucunda duygusal stres olarak da bir kişinin sedef hastalığının şiddetlendirdiği de ortaya konulmaktadır. Kişinin son derece stresli olduğu bir dönem içerisinde şiddetlendiği için kötü bir görüntü oluşturacaktır.

Sedefli saç derisine sahip olan bir kişilerin kimyasal boyama yapması önerilmemektedir. Bitkisel yapılan boyaları ise doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

Saçta Sedef Belirtileri

Kafa derisinde meydana gelen sedef hastalığının ilk zamanları ve hafif olması durumunda belirti olarak sadece kepek tarzı pullanma görülecektir. Bazı insanlar ise şiddetli sedef hastalığına yakalanmaları sonucunda şu belirtiler meydana gelecektir:

  • Yanma hissi;
  • Pullanma;
  • Deride sedef;
  • Deride kırmızı renk;
  • Kaşıntı;
  • Saç dökülmesi.

İlerlemesi durumunda kafa derisinde sedef hastalığı olan kişilerin en sıklıkla yaşadığı komplikasyonlar arasında saç dökülmesi görüşmektedir. Saç dökülmesi genellikle geçicidir. Saç dökülmesi sedef hastalığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kaşıntı aşırı olacaktır. Eğer ki kendisini tutamayıp hızlı bir şekilde bastırması sonucunda kanama ve pul pul döküntü meydana gelecektir.

Her yaşta görülebileceği için bebeklerde de sedef hastalığı aynı seboreik dermatit hastalığı gibi görülmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kafa derisinin yağlı olması sonucunda görülebilir. Cilt ve kafa derisinde kırmızı döküntülerde meydana gelecektir.

Saçta Sedef Nedenleri ve Risk Faktörleri

Sık görülen kafa derisinde ki sedef hastalığının nedeni günümüzde hala araştırılmaktadır. Bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Bunun sonucunda da kafa derisinde sedef hastalığı gelişecektir. Vücudun bağışıklık sisteminin vücuda gönderdiği mesajlar cilt hücrelerine gönderilecektir. Bu hücrelerin çok hızlı bir şekilde çoğalarak yayılmasına neden olur. Kafa derisinin üzerinde yeni hücre tabakasının oluşumu uzun süre haftaları alacaktır. Bunun sonucunda cilt hücrelerinin kafa derisinde oluşması neticesinde hücreler birikmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da pul pul döküntülerin olmasına neden olur. 

Kafa derisinde sedef hastalığının oluşması birçok risk faktörünün de olduğu tespit edilmektedir. Özellikle de kişilerin genetik olarak bu rahatsızlığı yaşaması ailesinde olan bir kişide varsa genetik olarak saç derisi sedef hastalığı geliştirme riski çok yüksek olmaktadır.

Yanık ya da kesik ve çürük gibi durumlar kafa derisinde sedef olmasına neden olacaktır. Bu durum hastalığın alevlenmesi konusunda tetiklemesi de mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki stres birçok hastalığın oluşumunda etkili olmaktadır. Stres var olan sedef hastalığının tetiklenmesinde de çok önemli rol oynar. Bu nedenle de sedef hastalığı çoğalacaktır.

Bazı kullanılan kimyasal ilaçların da saç derisinde ki sedefleri tetiklemesi ile bilinmektedir.

Hastalığın semptomlarının çok ciddi olması durumunda, kafa derisinde ya da vücudun diğer bölgelerinde döküntü oluşması sonucunda doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bunun için doktor tarafından tedavinin nasıl olacağı planlanmalıdır. Eğer belirtiler hafif olması durumunda hastanın doğru tanısının konulduktan sonra hafif belirtiler tedavi edilmemektedir. Birçok kişinin kafa diplerindeki meydana gelen sedef hastalığı doktor tarafından fiziksel muayene sonucunda tanısı konulacaktır. Sedef hastalığının diğer hastalıklardan ayırmak amacıyla bazı durumlarda deriden biyopsi alınması gerekebilir. 

Saç Diplerinde Sedef Tedavisi

Kafa diplerinde meydana gelen sedef hastalığının günümüzde herhangi bir tedavisi olmaması nedeniyle uygulanacak tedavi sadece belirtileri ilerlememesi ve belirtileri azaltmak amacıyla uygulanacaktır. Bu nedenle de kişilerin saç dökülmesi gibi bir durumla karşılaştıkları zaman özel şampuanlar ya da salisilik asit içeren ilaçlar kullanması doktor tarafından reçete edildiği zaman uygulanabilir. Salisik asit asla tek başına kendi kendinize alarak kullanacak olduğunuz bir ürün olmamaktadır. Bu ürünü doktorunuza danışarak uygulamalısınız. Saç diplerindeki dış tabakasının dökülmesi konusunda uyaracaktır. Ayrıca defa derisini yumuşatılması ile de bilinmektedir. Salisik asit içeren şampuanlar ve topikal merhem ile kullanılması sonucunda derinin tahriş olmasına ve saçların kırılmasına hatta dökülmesine neden olacağı unutulmamalıdır.

İlk olarak topikal tedaviler uygulanmaktadır. Bunlar ilaçlardan önce kullanılması tavsiye edilmektedir. Kafa dibindeki deriye uygulanır. İlaçlı şampuan olması salisilik asit içeren ilaçlar olabilir. Bunu doktor tarafından önerilen şampuanlar ve salisilik asite onay vermesi durumunda kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca üretilen topikal merhemler de tahriş olmuş derilerin zayıflatacak olduğundan kırılmasına neden olacaktır. Özel kömürden üretilmiş olan ve deriye normal bir görünüm kazandıracak olan cilt üzerinde olan sedef hücrelerini ölmesini ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca iltihaplanmayı da azaltacaktır.

Işık tedavisi de son zamanlarda kullanılmakta olan bir yöntem olan sedef hastalığının tedavisinde uygulanan terapi yöntemi olmaktadır. Ayrıca ultraviyole ışınları olan özel lambalar kullanılarak ışınlar kafa derisine uygulanır. Burada maruz kaldığınız ışık sonucunda tedavi olacaktır. Tedavi sonucunda bazı kişilerin fazla ışığa maruz kalması gibi bir durum söz konusu olacaktır. Bu nedenle de ilaç gözetiminde ve doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Şampuan olarak Antiseborrheic Shampoo, Ducray Kertyol PSO Sedef Şampuanı, Vichy Dercos Şampuan saçtaki sedef tedavisinde belirtileri hafifletecek ve tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 3,50 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle