Seboreik Dermatitte Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Seboreik dermatit, yağ bezleri ve saçlı deri yüzeyinin bulunduğu alanları tutan bir deri hastalığıdır. İmmün sistem üzerindeki baskılanmalardan parazitlere kadar birçok nedeni olabilir.
İçindekiler
Saç Derisinde Seboreik Dermatit Görülme Nedenleri
Seboreik dermatit, sebase bezlerindeki enfeksiyonel bozulmalardan kaynaklanır. Sebase bezleri, cildin nem dengesini sağlarken bazı bakteri türlerine karşı cildi korumakla görevli epitel keseciklerdir. Bu keseciklerin işlevlerindeki bozulmalar cilt yüzeyini bakterilere karşı savunmasız kılarak derinin pul pul dökülmesine neden olur. Özellikle saçlı deri yüzeyleri, göğüs ortası ve sırtın arka bölümleri sebum üreten bu bezlerin en yaygın görüldüğü bölgeler arasında yer alır.
Bulaşıcı karakterde olmayan seboreik dermatit alkol kullanımı, bağışıklık sisteminde baskılanmalar, atopik stres, saç boyası içinde kullanılan kimyasal maddelere karşı alerjik yapıda olmak ve hormonsal dengesizlikler gibi nedenlere bağlı olabileceği gibi bazı durumlarda genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkar. Sıklıkla ilk belirtiler ergenlikten sonra ortaya çıksa da farklı yaş gruplarını etkilediği de bilinmektedir.
Seboreik Dermatit Saç Dökülmesi Yapar Mı?
Sebase bezlerinin en yoğun olduğu bölgelerden biri saç derisidir. Bu bezlerin ürettiği sebum saçların nem dengesini sağlar. Saç derisinde seboreik dermatit görülmesi durumunda saç köklerinde zayıflama ve saç dökülmesi görülebilir. Fakat daha geç dönem belirtilerden biri olarak kabul edilir. İlk belirtiler arasında saçlı deride kızarıklıklar, kabarmalar ve pul pul dökülmeler gözlenir.
Seboreik Dermatitte Dökülen Saçlar Geri Çıkar Mı?
Seboreik dermatit genellikle ataklar halinde görülen bir hastalıktır. Hastalığın alevlendiği dönemlerde görülen saç dökülmesi sıklıkla bu dönemin pasifleşmesi sürecinde yeniden sağlıklı bir şekilde çıkmaktadır. Ayrıca, hastalığın erken tanısında reçete edilen saç losyonları ve kortikosteroid kremler dökülme sürecini yavaşlatmakta ve durdurmaktadır. Fakat bazı hastalar, kulaktan dolma bilgiler ve tıp lisansı olmayan kişilerin yönlendirmesi ile hastalıklı deriyi farklı yöntemler ile kazıyarak kanatmaktadır. Bu tarz agresif yaklaşımlar geçici olan saç dökülmesinin kalıcı bir soruna dönüşmesine neden olabilir.
Belirtileri
Saçta seboreik dermatit belirtileri ortaya çıkmadan önce sebase bezlerinin yoğun olarak görüldüğü göğüs ortası ve sırt bölgesinde eritem yapılı kızarıklıklar görülebilir. Herkeste belirtiler farklı şiddette ve büyüklükte ortaya çıkmaktadır. Saçlı deride hastalığın ilk belirtisi skuam olarak adlandırılan yapılardır. Skuam, epitel yüzeyde kalınlaşmalar görülmesi ve bu yüzeyin pul pul dökülmesi durumudur. Saç dökülmesi derideki bu değişiklikler ve yetersiz ve ya aşırı sebum üretiminden kaynaklanır.
Yaygın olarak görülen diğer belirtilerden bazıları şöyle sayılabilir:
- Cilt yüzeyinde kırmızı kabarık lekeler,
- Kaşıntı,
- ve kepektir.
Seboreik dermatitin sadece saçlı deride görülmesi psoriasis adı verilen başka bir hastalık ile karıştırılmasına neden olabilir.
Tedavi Yöntemleri
Seboreik dermatit tedavisinde öncelikle altta yatan temel nedenin belirlenmesi önemlidir. Bu açıdan doktorunuz fiziksel muayenenin ardından bazı testler isteyebilir. Daha önce kullanılan ilaçlar, alkol geçmişi, saç ekimi, yakın zamanda strese neden olan travmatik bir olay yaşanıp yaşanmadığı, ailede bu hastalığa sahip başka birinin olup olmadığı gibi faktörler farklı tedavi yaklaşımlarının belirlenmesine neden olmaktadır. Hastalığın ilk evresinde doktorunuzun önereceği şampuanlar, T jeller, kömür katranı ve saç losyonları cildinizin sakinleşmesine ve yenilenmesine yardım eder.
Malezya mayasına bağlı seboreik dermatit antifungal kremler ve ketokonazol ile tedavi edilebilir.
Otoimmün sebeplere bağlı seboreik dermatit kortizol seviyesinde yükselmeye neden olan stres varlığında tekrar edebilir.
Saç derisinde seboreik dermatit tedavisi yapılırken en önemli unsur hastanın cildi irrite ve tahriş eden sarımsak gibi agresif yöntemlerden uzak durmasının sağlanmasıdır. Bazı hastalar saçları kazıtmanın hastalığa iyi geldiğine inanmaktadır. Fakat bu yanlış bir inanıştır. Hatta saçları kazırken deriyi tahriş etme riski olduğundan bu durum zaten kendini koruma yeteneği zayıflamış olan cildin iltihaplanmasına neden olabilir.
Saç ekimine bağlı seboreik dermatit işlemin istenmeyen bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda saç ekimini yapan doktor ile iletişime geçilerek cilt yapınıza uygun losyon ve şampuanın doktor tarafından reçete edilmesi sağlanmalıdır. Saç ekimine bağlı seboreik dermatit geçici bir durumdur ve genellikle tekrar etmez.
Seboreik dermatitin kesin ve herkeste aynı şekilde etkili olan bir tedavi yöntemi yoktur. Her hasta kendi şartları içinde değerlendirilerek en uygun yöntem belirlenmelidir. Bir hastaya iyi gelen losyon diğer hastanın cilt yapısına uygun olmayabilir.
Kesin tedavi yöntemi ancak yapılacak fiziksel muayene ve tahlil sonuçlarına bağlı olarak belirlenmelidir.
Kaynaklar
- http://www.skindrone.com/2016/04/reversing-seborrheic-dermatitis-hair-loss/
- https://www.myhairdoctor.com/images/companies/1/factsheets/Seborrheic%20Dermatitis.pdf
- http://www.avensonline.org/wp-content/uploads/JCID-2373-1044-03-0019.pdf
- https://www.steadyhealth.com/topics/can-seborrheic-dermatitis-cause-hair-loss
- https://canadianhair.ca/blog/seborrheic-eczema-cause-hair-loss/