Dermatitte İlaç Tedavisi ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Dermatit halk arasında egzama olarak bilinen kızarıklık ve pullu döküntüler ile kendini gösteren ciddi bir cilt hastalığıdır. Genellikle ilaç ile tedavi edilir ancak bitkisel tedavisi de vardır.
İçindekiler
Dermatit İlaç Tedavisi
Dermatit halk arasında egzama olarak da bilinen ve çok sık rastlanan bir deri hastalığıdır. Deri hastalıkları içerisinde en yaygın bilinenlerden olup tedavisi gerek tıbbi ilaçlar ile gerekse bitkisel yöntemler ile yapılabilmektedir. Birçok çeşidi olan dermatit her yaştaki bireyde görülebilir. Bazı türleri alerjik reaksiyonlar halindedir. Bazı türleri ise kronik durumdadır. Bunun yanı sıra yalnızca bebeklik döneminde görülen diaper dermatit gibi türleri de vardır.
Egzama türlerinin büyük bir çoğunluğu genetik faktörler ile ortaya çıkmaktadır. Ancak diaper dermatit diğer türlerden farklı olarak bebeklik döneminde ortaya çıkan ve cildi tahriş edecek dışkının bekletilmesi veya katı gıdaya geçiş sırasında metabolizmanın yetersiz kalması sonucu ortaya çıkar.
Egzamanın tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemler kremler ve içten kurutucu haplardır. Ancak bu ilaçların kullanımı kesinlikle uzman bir dermatolog tarafından önerilmelidir. Çünkü yanlış bir ilaç kullanımı hastalığı tetikleyebilir. Cildimiz ile uyumlu bir ilacın seçilebilmesi için tanı aşamasında bazı testler ışığında reçete verilmesi gerekmektedir. Ayrıca hastaların tetikleyici faktörlerden kaçınmaları tedavi sürecinin olumlu etkilerini kolaylaştıracak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Özellikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinde korunmak egzamanın ilerlemesini önleyecektir.
Egzama Kremler ve İlaç Tavsiyeleri
Egzama ile mücadele eden hastalar dermatologların tavsiye ettiği krem ve ilaçları doğru tatbik ettiğinde büyük ölçüde iyileşme sağlayabilmektedir. Bu nedenle verilen reçetelerin doğru uygulanması oldukça önem kazanmaktadır. Hastalar genellikle iyileşme sürecinde hastalığın etkileri azalmaya başladığında tedaviyi aksatırlar. Bu durumda bağışıklık sistemi gerekli güce kavuşmadan tedavinin yarıda kesilmesi hastalığın kısa bir süre sonra tekrar nüksetmesine neden olur.
Egzamanın en büyük tetikleyicilerinden biri de strestir. Birçok hatalığı tetikleyen bir faktör olsa da bazı hastalarda stres egzamanın başlıca nedeni olabilir. Bunun yanı sıra genetik yatkınlığı olan hastaların da etkiler görülmese dahi doktora başvurarak önlem almaları gerekir.
Egzama veya bir diğer adıyla dermatit için önerilen ilaçlar genellikle kortizon veya çinko içeriklidir. Kortizonlu ilaçlar hastalarda bir çok yan etkiye neden olduğundan çok gerekmedikçe önerilmez. Ancak hekimlerce tavsiye edilen ilaçların çoğunda kortizon bulunur. Buna ek olarak çinko tabletleri de cilt dokusundaki lezyonların iyileştirilmesinde metabolizmaya destek olur. Bunun yanı sıra saç diplerindeki egzama için selenyum sülfit içeren şampuanları tercih etmelisiniz.
Coresatin Sea Buelethom
İçeriğinde aleovera özü, çeşitli mineraller ve vitaminler vardır. Zengin içeriğiyle cilt üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan bu krem genellikle alerjik dermatitin tedavisinde önerilir. Yoğun derecede nemlendirici etkisi gösteren bu ürün alerjik evredeki egzamanın tedavisinde önemli rol oynar.
Pruzon Krem
Dermatitin tedavisinde sıklıkla kullanılan ve eczanelerden temin edilen bu krem meyan kökü özünden elde edilir. Ayrıca içerisinde zengin miktarda çinko desteği vardır. Cilt üzerindeki lezyonları nemlendirerek onarır. Günde 3 defaya kadar egzamalı alanlara ince bir tabaka halinde uygulanabilir.
Nerisona Krem
Bu krem içeriğindeki materyaller ile yüksek oranda yenileyici bir etkiye sahiptir. Genellikle mantarların neden olduğu dermatit vakıalarında kullanılması önerilir. Ancak her cilt ile uyum sağlamayabilir. Bazı hastalarda kaşıntı, kızarıklık veya yanma hissi gibi olumsuz etkiler gösterebilir. Yoğun içeriği nedeniyle 1 aydan fazla kullanımı sakıncalı olabilmektedir.
Dermatit Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Dermatit tedavisi kremler ve ilaçlar ile büyük ölçüde sağlanabilir. Ancak bu tedavi yöntemlerine ek olarak besin takviyelerinin ve bitkisel kürlerin de etkileri göz ardı edilmemelidir. Birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynayan bitkisel kürler egzama yani dermatit tedavisinde de oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle hassas cilde sahip hastaların ilaçların olumsuz etkilerine maruz kalmamak adına bitkisel tedavi metodlarına başvurmaları elzemdir.
Egzama çoğunlukla bağışıklık sistemi yeterli derecede gelişim ve koruma göstermeyen bireylerde görülür. Bu nedenle özellikle tedavi sürecinde doğal yöntemlerin katkıları çoğunlukla bağışıklık sistemini destekler nitelikte olmalıdır.
Hastaların özellikle karbonat, bal, keçiboynuzu, sarımsak ve bakliyatları daha sık tüketmeleri gerekir. Bunun yanı sıra baharatlı gıdalardan, acı, tuzlu ve şekerli gıdalardan da mümkün olduğunca kaçınmaları gerekir. Aynı zamanda egzamanın en yaygın tetikleyicilerinden biri de gıda boyalarıdır. Mümkün olduğunca katkı maddelerinin olmadığı bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Doğal Dermatit Losyonu
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı aleovera jeli
- 1 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi
- Yarım tatlı kaşığı bal
Egzamanın tedavisinde hazırlanan kürler cildi yenileyici ve onarıcı niteliktedir. Dermatit nedeniyle kuruyan cilde mümkün olduğunca nem takviyesi uygulanmalıdır. Bu nedenle hazırlanan kürlerde doğal yağların kullanımına oldukça önem verilir. Bu tarifte malzemeler verilen ölçülerin dışına çıkılmadan cam bir kase içerisinde homojen bir kıvama kavuşana kadar karıştırılır. Ardından sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez egzamalı bölgelere uygulanır.
Doğal Egzama Kremi
- 60 gr vazelin
- 1 tatlı kaşığı aleovera jeli
- 1 tatlı kaşığı havuç püresi
- 5 adet asprin
- 3 damla limon suyu
Kortizon ve çinko içerikli kremlerin yanı sıra kendi egzama kreminizi doğal yöntemler ile de hazırlayabilirsiniz. Öncelikle asprin tabletlerini ezerek toz haline getiriniz. Ardından cam bir kap içerisinde vazelin ile özleştirin. Havucu rondodan geçirerek püre haline getirin ve bir tülbentten geçirerek suyunu süzün. Ardından karışıma diğer malzemeler ile birlikte ekleyin. Biraz koyulaşması için 1 saat buz dolabında bekletip günde 2 kez kullanabilirsiniz.
Doğal Saç Kremi
- 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı bal
Bu malzemeler ile saç diplerindeki egzamanın etkilerini yok edecek güçlü bir saç kremi elde edebilirsiniz. Malzemeleri verilen ölçülerde karıştırınız. Ardından egzama şampuanıyla yıkadıktan sonra saç diplerine 3 dk masaj yaparak uygulayın. Daha sonra tekrar yıkayıp havlu ile nemini alın.