Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Dermatit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Egzama olarak da bilinen dermatit, belirtileri arasında kaşıntı, deri döküntüsü görülmektedir. Vücudun her tarafında oluşabilir. Tedavisi gerçekleşse bile bir süre sonra tekrarlama riski vardır.

Dermatit

Her beş kişiden birinde sıklıkla görülen bir cilt hastalığı olmaktadır. Birçok farklı türü ve birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Egzamalar ani başlayacağı akut ya da kronik olarak varlığını sürdürebilir. Dermatit oluşan bir hastanın, temas yoluyla başka bir insana bulaşması söz konusu olmayacaktır. Fakat hastalık bir mantardan kaynaklanması durumunda bunun sonucunda dermatit olmayacak, mantar hastalığı olacak ve bu da bulaşıcı olur. Sıklıkla hastalarda dermatit ne demek sorusu akıllara gelmektedir. Halk arasında “egzama” olarak bilinmektedir.

Dermatit her yaşta görülmesi söz konusu olabilir. Daha çok çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda meydana gelen egzama türünün Atopik dermatit olması nedeniyle kronik olsa da büyümeleri sonucunda görülmeyebilir.

Dermatit Belirtileri

Dermatit kişinin vücudunun herhangi bir bölgesinde çıkması sonucunda şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Pul pul deri döküntüsü;
  • Kurdeşen;
  • İçerisi sıvı dolu kabarcıklar;
  • Cilt üzerinde kızarıklık;
  • Cilt kuruluğu;
  • Cildin sertleşmesi;
  • Açık yaralar;
  • Derinin koyu renk alması;
  • Cildin yanması;
  • Çok fazla kaşıntı;
  • Hassasiyet;
  • Oluşan bölgede şişme.

Egzamanın oluşması sonucunda kişinin vücuduna yayılması söz konusu olacaktır. Dernin enfekte oluşması daha çok görülecektir. Bazı kişilerin kafa derisinde seboreik dermatit oluşabilir. Bu bölge içerisinde kişinin kafa derisi, yüzünde ya da boynunda deri döküntüsü, sivilce ortaya çıkabilir.

Egzaman tedaviye olumlu yanıt verecek olan bir rahatsızlıktır. Belirtileri ortaya çıkması durumunda dermatolog hekimi tarafından yapılan inceleme sonucunda uygun tedaviye başlanacaktır. Belirtiler tedavi sonucunda yok olacaktır. Bu belirtiler zaman içerisinde tekrardan görünme durumu olabilir. Bunun sonucunda hastalığın kronik olduğu anlaşılacaktır.

Kronik dermatit zaman zaman geçen ve tekrar eden durumlara neden olur. Hastalığın kronik olması sonucunda, tedaviden bir süre sonra belirtiler yeniden oluşur.

Dermatit Nedenleri

Kontakt dermatit var olan duruma göre şiddeti değişmektedir. Hastalığın neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterecektir.

Allerjik kontakt dermatit, cildin alerjisi olan bir maddeye temas etmesi durumunda ortaya çıkacak olan egzama türü olmaktadır. Cilt bu maddelere temas etmesi durumunda alerjik reaksiyonlar oluşacak ve iltihaplanması, tahriş olması söz konusu olacaktır. Sıklıkla nedenleri şunlardır:

  • Takılar;
  • Lateks ya da naylon eldivenler;
  • Kozmetik ürünleri.

Tahriş edici temas dermatiti, en yaygın olarak görülen egzama türü olmaktadır. Cildin toksik bir maddeyle temas etmesi durumunda ortaya çıkacaktır:

  • Asit; Çamaşır suyu;
  • Temizleyiciler;
  • Gaz yağı;
  • Deterjanlar;
  • Spreyler.

Tahriş edici dermatit sonucunda cildin sıvı sabunlara ya da başka maddelere sık sık maruz kalması sonucunda meydana gelecektir. Sıklıkla ellerde gelişmektedir.

Dermatit Türleri

Atopik Dermatit

Daha çok çocuklarda görülmekte olan kronik bir şekilde gelişecek, kaşıntılı bir durumdur. Çocuklarda oluşması durumunda bir takım astım gibi ilaçların alerjik durumlarının oluşmasına neden olur. Bazı maddelere karşı aşırı hassasiyeti olacaktır. Kedi tüyü, polenler ya da toza maruz kalması durumunda gelişebilir. Çok küçük bebeklerin daha çok yüz bölgesinde başlar. Çocuklarda ise vücudunun her tarafında görülecek olsa da dirseklerin ön kısımlarında ya da diz kapaklarında görülebilir. Ateşlenmesi durumunda kaşıntı, kızarıklık ve derinin pul pul dökülmesi söz konusu olacaktır. Kronik evre içerisinde olması durumunda derinin kuru bir hal alacağı ve pul pul çatlaması söz konusu olacaktır.

Tedavisi için doktor tarafından reçete edilecek topikal kortizonlu merhemler ve ayrıca tedavisinde losyonlarda kullanılacaktır. Kaşıntının yok olması için bir takım kimyasal haplar ya da şuruplarda reçete edilebilir.

Seboreik Dermatit

Daha çok kişilerin yüzünde ve kafasında görülmekte olan pul şeklinde cildin dökülmesine neden olacak, daha çok derinin yağlı olduğu bölgelerde görülür. Kafa derisinde olması durumunda kaşıntı meydana gelecek ve bunun sonucunda da deride dökülme olur. Sıklıkla kepeklenme ile karıştırılır. Burun çevresi, ağız kenarları, göz kapaklarında, koltuk altları ve kasıklarda meydana gelebilir. 

Tedavisi için özel kremler ve çinko pirition kullanılmalı ayrıca hastalığa neden olan malassezia mantarının teşhisi için deri biyopsisi alınabilir. Hava değişimi, soğuk sıklıkla alevlenmesine neden olacaktır.

İritan Kontakt Dermatit

Kimyasallar sonucunda meydana gelecektir. Kişinin deterjan, solventler ya da bazı boyalara maruz kalınması sonucunda meydana gelir. İritanlar derinin kuru kalmasına neden olacak ve yağ oranını düşürecek olduğundan daha şiddetli olmasına neden olur.

Kişilerin cildinin alerjiye neden olması durumunda ortaya çıkabilir. Bu nedenle de alerjik durumlardan uzak durması tavsiye edilecektir. Tedavisi için doktor tarafından verilen karışımın olduğu merhemler uygulanır.

Akut Dermatit: Çok hızlı bir şekilde gelişerek vücudun kırmızı renkte olması ve beyaz beyaz pulların dökülmesi, su toplaması gibi belirtilerin yanı sıra şişlik meydana gelebilir.

Kronik Dermatit: Bir anda gelişen akut egzamanın uzun bir süre devam etmesi sonucunda derinin kabarması, sıvı dolu kabarcıkların oluşması ya da kaşıntının olması sonucunda yayılması durumuna denmektedir.

Fotokontakt Dermatitler: Derinin maruz kaldığı ultraviyole ışınları sonucunda reaksiyon oluşacağından gelişebilirler. Işığın cilde temasından sonra ki 24 saat içerisinde oluşacak ve vücudun ödem tutmasına, yanmanın oluşacağına ve cilt renginde değişiklik olmasına neden olur. 

Asteatotik Egzema: Cilt tabakasının çok incelmesi durumunda, yaşlanma sonucunda ya da yanlış beslenme neticesinde meydana gelecek olan erkeklerde daha çok görülen ve genel olarak bacak, kol ya da kalçalarda görülmektedir. Kaşıntı ya da yanma sıklıkla görülür.

Püstüler Dermatit: Kronik olarak görülen ve daha çok koltuk altı ya da kasıklarda meydana gelen kabuklu ya da pullu deri döküntülerinin oluştuğu, kısa süre içerisinde kendiliğinden geçen ama tekrar etme ihtimali olan bir deri hastalığıdır.

Likenoid Dermatit: Bazı kişilerin metaryallere karşı oluşan alerjik reaksiyonları karşısında oluşan bir egzama türüdür. Genital bölge, tırnak, kafa derisinde görülebilir. Kaşıntı, deri kuruluğu, içi su dolu kabarcıklar ve yanma meydana gelebilir.

Dishidrotik Dermatit: El egzamaları arasında görülmektedir. El parmaklarında, avuç içerisinde, ayak parmakları ya da ayak tabanında görülmekte olan daha çok sıcaklarda şiddetlenen bir egzama türü olmaktadır. El ya da ayaklarda şiddetli kaşıntının yanı sıra küçük su kabarcıkları da olabilir. Daha çok madeni yuvarlak olurlar ve erkeklerde daha çok görülmektedirler. Kaşıntının şiddetli olduğu gibi yanmanın da meydana geleceği, deride kuruluk olması sonucunda şiddetlenecektir. 

Enfektif Dermatit: İmpetigo adı verilen bir bakterinin insan vücuduna bulaşması sonucunda meydana gelecek ve görüntüsü egzamayı andıran bir durumdur.

Dermatit Tedavisi

Dermatit hastalığı tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle de mutlaka bir uzman Dermatolog tarafından muayene edilmesi ve doktorun ön görmesi durumunda deri biyopsisi alınması gerekmektedir.

Etkilenmiş bölgeye soğuk kompres uygulaması kaşıntının hafiflemesini sağlayacaktır. Bölgenin her zaman için temiz tutulması gerekmektedir. Doktor tarafından anti inflamatuar özelliğine sahip olan merhemler reçete edilebilir. Bu merhemler kaşıntıyı hafifletebileceği gibi merhemin iltihabı da kontrol etme özelliği olacaktır. Alerjinin durumuna uygun olarak kişilere oral yolla kullanacak oldukları antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Hastanın çok sıcakta kalmaması, buhar banyolarından kaçınması gerekmektedir. Egzama çok kaşındıracak bir rahatsızlıktır. Bu nedenle de kaşınmak oluşan durumun daha da ciddileşmesine ve yayılmasına neden olacağı için kaşımamalıdır.

Cildin her zaman için nemli kalması kaşıntıyı hafifletecek olduğu için pH değeri uygun olan merhemler ve nemlendiriciler uygulaması gerekmektedir.

Cilt merhemleri olarak doktor tarafından kortikosteroid etkili kremler reçete edilebilir. Ayrıca iltihaplanmayı azaltacaktır. Bu kremler doktor kontrolünde kullanılmalı ve aynı zamanda da en az iki hafta süre ile egzamanın olduğu bölgeye sürülmelidir. Kaşıntının çok fazla olması durumunda losyon kullanılması ve döküntünün çok olması durumunda da antibiyotik kullanımı gerekebilir. 

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle