Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yüzde Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun en çok yüz ve kafa derisinde görülen, beyaz pullanma ve kaşıntının meydana geldiği bir deri hastalığıdır. Özel şampuanlar ve jeller kullanılarak oluşan bölgenin temizliği yapılmalıdır.

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit deride ilk olarak kaşıntının olması daha sonradan da kepeklenme ve döküntü olmasına neden olan egzama adı verilen bir hastalık olmaktadır. Bu hastalığın özellikle de kafada oluşması durumunda kepeklenme gibi bir durum yaşanması durumunda seboreik egzama ve kepeğin birbiri ile karıştırılmaması gerekmektedir. Yağlı egzama ile bilinen kronik bir hastalığın oluşmasına neden olan ve kronik bir oluşuma neden olacaktır. Vücudun birçok bölgesinde görülebilen ama en sıklıkla kişilerin yüz bölgesinde ya da kafa derisinde görülmektedir. 

Kafada Seboreik dermatit oluşması çok yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır. Kafa derisinde lekelenmeler görüleceği gibi, kişilerin derisinin rengi kırmızıya dönecek ve geçmeyen kepeklenme de meydana gelecektir. Ayrıca vücudun yüz bölgesinde, burun kenarlarında, göz kapaklarında ya da göğüs gibi kişilerin daha çok yağlı olan bölgelerinde de görülebilir. Kişilerin saç derisinde oluşan Seboreik dermatit hastalığı aynı zamanda Seboreik sedef hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Bebeklerde de görülmektedir. Bebeklerin kafa derisinde görülen kabarık lekelerin oluşmasına neden olacaktır. 

Kafada seboreik dermatit oluşması sonucunda herhangi bir tedavi gerçekleşmeden kendiliğinden yok olabilir. Fakat bir süre sonra tekrardan ortaya çıkabilir.

Seboreik Dermatit Belirtileri

Hastalarda Seboreik Dermatit oluşması durumunda oluşan bölgelerde bir takım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin mevsimsel döngüler içerisinde artması söz konusu olabilir. Daha çok kuru olan ve soğuk havalarda daha yoğun olarak görülmesi söz konusu olacaktır.

  • Saç derisinde, saçların, kaşların, sakalların ya da bıyıkların diplerinde beyaz pullanma görülecektir;
  • Kırmızı cilt;
  • Kaşıntı;
  • Sarı pullar;
  • Kabuk;
  • Kepeklenme.

Kişinin bu durumun bulaşıcı olduğundan şüphelenecektir. Bu durum daha çok artması durumunda endişe verecek ve kişilerin saç derisinde artan ve çoğalan kepek görüntüsüne benzeyen pullar nedeniyle kişilerin görüntüsünden rahatsız olacaktır. Bu durumda dermatolog tarafından muayene olması, tedaviz olması ve kafa derisinin her zaman için tedavisinin olması çok önemlidir.

Seboreik Dermatit Nedenleri

Kafa derisinde oluşan kızarıklık sonucunda, büyük parçalar halinde kepeklenmeler oluşacaktır. Bunun yanında sık sık kaşıntı olacak ve derinin pulları yoğun bir şekilde ortaya çıkacaktır. Ayrıca kişi kafa derisinde ıslaklık olduğunu düşünecektir. Hastalığın büyük oranda pitrosporum ovale adı verilen bir mantar sonucunda olacaktır. Bazı durumlarda ise nedeni tam olarak tespit edilemeyecektir. Fakat daha çok deride yağ salgılanmasının çok yoğun olması durumlarında meydana gelecek olan bir mantar sonucunda olabilir.

Kullanılmakta olan pek çok kimyasal ilaç Seboreik Dermatit gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bunlar sıklıkla Auranofin, etiyonamid, haloperidol, fenotiazin ve stanozolol tarzında olan ilaçlar sonucunda ortaya çıkacaktır.

Hormonal faktörler ya da ultraviyole ışınlarının da neden olduğu hastalığın kişilerin sıklıkla oluşması durumunda rahatsızlık duymasına neden olacaktır.

Seboreik Dermatit Tedavisi

Hastalığın tedavisinde ilk olarak oluşan lezyonların ve gungal kolonizasyonu baskılama ve enfeksiyonları önlemek hedeflenmektedir. Hastalığın tedavi sonrasında tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır. Saç derisinde oluşan rahatsızlık sonucunda antiseboreik şampuanların kullanılması gerekmektedir. Bu şampuanlar Sedolin, Ceradolin, Pirdolin isimli pH değeri hastalığa uygun olan şampuanlar kullanılması gerekmektedir.

Hastalığın çok şiddetli olmasında, yüz bölgesinde meydana gelen vakalarda ise Cilt Doktorları tarafından kortizonlu losyonlar, kortizonlu jeller ya da kortizonlu kremler kısa bir süre hastalığı geçirmek amacıyla kullanılması uygun olacaktır.

Hastalığın oluşumunda şayet kabuklanma olması durumunda ise doktor tarafından önerilen karışımlar cilt temizlenmesi sonucunda uygulanması gerekmektedir. Bu karışımların içerisinde katran ve salisilik asit olması kabuğun önüne geçecektir.

Bebeklerde oluşması durumunda, bebeğin saçını özel bebek şampuanı ile yıkamalısınız. Bol su ile durulamalı ve yumuşak fırça ile tarayın.

Yüzün temizlenmesi için kullanılacak olan temizleme toniklerinin daha çok bayanların makyajını temizlemesinde, akşamları uygulamasında uygulanmalıdır. Tonik sülfür, çinko içermesi gerekmektedir.

Hastalığın bir kere olması sonucunda iyileşmesi durumunda kesin olarak bir daha oluşmaması için kişinin bazı detaylara dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun için kişi yüzünü sık sık yıkaması, kafa derisinin yağlı olarak kalmaması için yumuşak sularla yıkanması gerekmektedir. Hastalığın kesin olarak geçmesi için kullanacak olduğunuz sabunların sert olmaması ve yüzünüzü sık sık özel pH değeri hastalığa uygun olarak üretilen nemlendirici kremler uygulaması gerekmektedir.

Kafa derisinde oluşması durumunda saçlarınızı yıkarken saç bakımı yapabilirsiniz. Zeytinyağı bu konuda kafa derisine çok faydalı olacaktır. Saçınızı sert fırçalarla taramaktan kaçınmalısınız. Bol su ile yıkamalı ve saç diplerinizi sabun ya da şampuan atıklarının kalmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Saç spreyleri, jole gibi saç şekillendirici ürünleri kullanmaktan uzak durmanız gerekiyor.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle