Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yağlı Egzama Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yağlı egzama daha çok saç, yüz ve kulak bölgesinde görülmektedir. Kaşıntının çok yoğun olduğu ve derinin pul pul dökülmesine neden olacak bir hastalıktır.

Yağlı Egzama Nedenleri

Yağlı egzama seboreik egzama olarak da adlandırılmaktadır. Her yaş grubunda görülebilir. Egzamanın olması sonucunda kızarıklık oluşacak, pul pul deri üzerinde döküntüler ve kepeklenmenin de olacağı bir durumdur. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastalarda kepeklenme görülmektedir. Kaşıntı çok yoğun olarak görülmektedir. Bir deri hastalığı olarak görülmektedir. Çoğunlukla kafa derisinde yüz ya da göğüs bölgesi gibi terleyen ve yağlı olan kısımlarda daha çok görülmektedir. Bu egzama türü vücudun yağlı olan bölgelerini daha çok sevmektedir. Bu hastalığın bebeklerde de görülme riski bulunmaktadır. Hastalığın gelişmesi sonucunda ilk hafta içerisinde alevlenir ve birkaç hafta sürer. Bazı kişilerde yağlı egzama aylarca olması da söz konusu olacaktır.

Cilt üzerinde meydana gelen yağlı egzamanın neden olduğu da bilinmemektedir. Doktorlar tarafından vücudun fazla yağ üretmekte olduğu bölgelerde daha çok çıkması ile bilinmektedir. Cilt üzerinde aşırı miktarda yağ üretilmesi sonucunda tahriş olacak ve kızarıklığın oluşmasına da neden olur. Bir başka neden ise cildin yağlı olması sonucunda Malassezia isimli bir mantarın yağlı bölgelere yerleşmesi sonucunda meydana geleceği de düşünülmektedir. Bu büyümeye neden olacaktır. Cildin doğal bir şekilde yağ sağlamasından daha fazla sağlayacak ve bunun sonucunda da egzamanın oluşması görülecektir.

Gebelik durumunda da bazı kadınlar da hormon değişikliği sonucunda meydana gelebilir. Aşırı yağ üretmesi ve cildin tahriş olması yağ üretiminin fazla olması ile sonuçlanacaktır.

Yağlı Egzama Belirtileri

Yağlı egzama adından da belli olduğu gibi yağlı bölgeler üzerinde daha çok çıkması ile bilinmektedir. Hastalığın tedavisi sırasında en çok etkilenen bölgeler kafa derisi bölgesinde görülmektedir. Egzamanın oluşma nedenleri arasında stresin olması duygusal travmalar sonucunda ya da aşırı alkol tüketimi sonucunda hastalarda egzama görülecektir. Belirtileri ise kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimisinde şiddetli geçerken kimi insanda da daha az görülmektedir.

Yağlı egzama sıklıkla kulak bölgesinde, kulak içinde ve çevresinde meydana gelecektir. Burun kısmında ve göğüs bölgesinde de sıklıkla görülmektedir. Yağlı egzamanın belirtileri de bulunmaktadır.

  • Pul pul döküntünün oluşması:
  • Kızarıklık;
  • Kepeklenme;
  • Saç dökülmesi;
  • Cildin daha çok yağlanması.

Bazı kişiler risk altında olacaktır. Bunlar daha çok deri üzerinde oluşması durumunda şişman olan kişilerde, çok yorgun ve aşırı stres altında olan kişilerde sıklıkla görülmekte olan bir sorun olacaktır. Hastalığın çevresel faktörler sonucunda da meydana gelebilir. HIV ya da AIDS hastalarında da olabilir.

Yağlı Egzama Tanı ve Tedavisi

Yağlı egzama sıklıkla başka hastalıklarda karıştırılma ihtimali bulunmaktadır. Uzman dermatolog tarafından hastanın muayene edilmesi gerekmektedir. Hastaya doğru bir şekilde teşhis koyabilmesi için doktor inceleme yapacak ve bunun sonucunda da teşhis koyabilir. Bazı kişilerde ise deri biyopsisi alınabilir. Bunun sonucunda tam olarak kesin tanı konulabilir. 

Doktor tarafından reçeteye edilecek olan ilaçlar arasında özel şampuanlar olacak ve özel kremler olacaktır. Bunları eczaneden satın aldığınız zaman tedavide çok iyi gelecektir. Eğer ki egzamaya neden olan bir virüs olması sonucunda bunun için mantar ilacı verilecektir. Kaşıntıyı dindirmek amacıyla yapılacak özel kremler sayesinde kaşıntıyı da azaltacaktır. İlaçların bakterilerle savaşması için özel kremler verilecektir. Semptomları hafifletmek ve yayılmasını da önlemek amacıyla hastalığın tedavisinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Kullanılacak ilaçlar günde bir ya da iki defa uygulanması gerekmektedir. Hastalık içerisinde her zaman hijyene kişinin dikkatli olması gerekmektedir. Doktorun vermiş olduğu reçetede ki ilaçlara zamanında kullanılmalıdır. 

Yağlı Egzama Bitkisel Tedavisi

  • Andız otu kökü;
  • Dulavrat otu kökü;
  • Isırgan otu;
  • 2 su bardağı su.

Yağlı egzamaya sahip olan bir hastanın yapacak olduğu bitkisel kür iyi gelecektir. Hastalığın şiddetlenmesi ve alevlenmesi engellenmesi için hastalığın şiddetini artmaması için yapacak olduğunuz bitki kürü sayesinde hastalığınız daha hızlı iyileşecektir. 2 su bardağı suyun içerisine bütün malzemeler konularak karıştırılması lazımdır. 10 dakika boyunca kaynatılmalı ve demlenmeden 30 dakika boyunca dinlendirilmelidir. Bu karışım ikiye bölünür. Yarısını egzamalı olan bölgeye sürmelisiniz. Geri kalan suyu ise egzamalı bölgeye sürmelisiniz. Çayını içerken asla içerisine bir tatlandırıcı, şeker koymamanız gerekmektedir. Sade bir şekilde içmelisiniz. Kürü egzama bitene kadar her gün iki defa yapmanız gerekmektedir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle