Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sedef Hastalığı Risk Faktörleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sedef hastalarının psikolojisini derinden etkileyecek olduğundan cinselliği etkileyecektir. Ayrıca bu kişilerde gebelik sorunu olup olmadığı da merak edilmektedir. Hamile kalma da bir sorun olmayacaktır.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin hızla bir bölgede toplanması sonucunda meydana gelecek olan kronik bir hastalık olarak tanımlanabilir. Tıp dilinde bu hastalık psoriasis olmaktadır. Hücrelerin derinin alt tabakasında yoğun bir şekilde birikmesi sonucunda ortaya çıkacak olan bir rahatsızlıktır. İnsan hayatını olumsuz yönte etkilemesi ile bilinmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Cilt üzerinde gümüş renginde olan pul rengi döküntülerin oluşmasına neden olacak kırmızı renkte benekler oluşacaktır.

dermatolog

Sedef hastalığı kişilerin bütün hayatını etkilediği gibi cinsel yaşamı konusunda da olumsuz yönde etkilemesi ile bilinmektedir. Kronik bir hastalık olması nedeniyle ve zaman zaman alevlendiği zaman belirtileri artması sonucunda kişilerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Psikolojiyi sedef hastalığı derinden etkilediği için, sedef hastası olan bir kişinin psikolojisine yansıyan bu durum, cinsel hayatı üzerinde olumsuz yönde etkileyecektir. İnsanların akıllarına sedef ne demek sorusu sıklıkla gelmektedir. Belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık;
  • Pullanma;
  • Saç döküntüsü;
  • Kepeklenme;
  • Kaşıntı.

Sedef hastası olan kişilerde sedef romatizması görülmektedir. Bu durumlarda eklemlerde şişlik ve şiddetli bir ağrının yanı sıra hareketlerinde kısıtlanması söz konusu olabilir. Bunlar sıklıkla parmaklar üzerinde şişlik olacağı gibi ağrının olması da söz konusu olacaktır. Bazı kişilerde sedef hastalığına bağlı olarak meydana gelecek olan sedef romatizması sonucunda omurga ve bel ağrısının da olacağı bilinmelidir. Daha çok bu ağrı sabah saatlerinde görülecektir. Tutulma da beraberinde görülebilir.

Hastalığı yaşamakta olan kişilerin en sıklıkla korku duydukları bir durum ise hamile kalıp kalamayacaklarıdır. Sedef hastası olan bir kişinin hamile kalacağı ve gebe kalma da bir sorun yaşamayacak olduğu unutulmamalıdır. Gebelik sırasında kadınların vücutlarında kortizon miktarında artış olacaktır. Bu durumda hücre birikiminin önüne geçme ihtimalinin de olmasına neden olur. Fakat bazı gebe kadınlarda ise sedef hastalığı insan vücudunda artışın olmasına ve yayılmasına da neden olmaktadır. Sedef hastası olan bir kadın hamile kalabilir.

Sedef Hastalığı Risk Faktörleri

Her insan sedef hastası olabilir. Bunlar daha çok sedef hastalığı yaşamakta olan insanlara bakıldığı zaman ailesel faktör göz önüne çıkmaktadır. Sedef hastalığına sahip bir anne ya da babaya sahip olan çocuklarda görülme riski her zaman için fazla olmaktadır.

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda sedef hastalığının gelişim göstereceği bilinmektedir. Özellikle de HIV pozitif olan kişilerin bağışıklık sistemi ile yakından alakalı olan bu hastalığı yaşamaları da söz konusu olacaktır. Kişilerin tekrarlayan enfeksiyonları yaşayacak olduğu bilinmektedir.

Stres sedef rahatsızlığının baş düşmanı olarak adlandırılmaktadır. Kişilerin bağışıklık sistemini yakından alakadar edecek olması nedeniyle fazla stres altında olan kişilerde nüks etmesi görülmektedir.

Aşırı kilolu olan obez hastalara bakılması sonucunda sedef hastalığı görülme riski her zaman için bulunmaktadır. Bu obez hastalarda her türlü sedef hastalığının görülmesi söz konusu olacaktır. Özellikle de plaklar cilt kırışıklıkları da katmanlar halinde ortaya çıkacaktır.

İnsanların bazı kötü alışkanlıklara sahip olmaları sigara tüketmeleri ya da alkol almaları sedef hastalığının oluşmasında son derece etki etmektedir. Bu durum sedef hastalığının riskini arttırma konusunda özellikle etki edecektir. Hastanın ilk gelişmesinde sigara ve alkol çok önemli rol oynamaktadır.

Sedef Hastalığı Yan Etkileri

Sedef hastası olan bir kişinin hayatı içerisinde sedef romatizmasının gelişme riski çok fazla olmaktadır. Bu durum eklem hasarına ve işlev sorunlarına yol açacak ve kişinin güçsüzleşmesi ile de sonuçlanacaktır.

Bir takım göz hastalıklarının olmasına Konjonktivit ya da üveit gibi göz bozuklukları da sedef sonucunda sıklıkla görülebilmektedir.

Sedef hastası olan bir kişinin ağır bir yaşamı olması sonucunda hastanın obez olma ihtimali de görülmektedir. Ağır hastalığı olan kişilerde sıklıkla obezite sorunu görülmektedir. Bu sorun kişilerin hayatı içerisinde sıkıntılara yol açacaktır. Kişinin hayatını da olumsuz yönde etkileyecektir. Obez bir insanda görüleceği gibi sedef hastası olan bir kişinin psikolojisi bozulacağından aşırı yemek yeme eğilimi görülecektir. Bu durumda da kilo almaya daha da yatkın olacaktır. Sedef hastası olan bir kişinin az hareket edeceği görülmektedir.

Sedef hastası olan bir kişinin diyabet hastası olma riski de artmaktadır. Özellikle de diyabet 2 tanısı bu hastalara daha çok konulmaktadır. Sedef hastalığının şiddetinin ne kadar fazla olması ile bu diyabet gelişme riski de o kadar artacaktır.

Yüksek tansiyon gibi bir hastalığın görülme ihtimali de oldukça yoğun olarak görülmektedir.

Bu rahatsızlığı yaşamakta olan bir kişinin kardiyovasküler hastalığının riskinin de artması görülecektir. Sedef hastası olan bir kişinin kalp ve damar hastalıklarını yaşama ihtimali de bir o kadar yüksek olmaktadır. Kalp atışında bozukluk ya da yüksek kolesterol sedef hastalarında sıklıkla görülen komplikasyonlar arasında olmaktadır.

Hastaların çoğunda metabolik sorunlar yaşanacaktır. Yüksek insülin seviyesinin olması ve kolesterol seviyesinde ki artış sonucunda metabolik sendrom gelişmesi de fazla olacaktır.

Parkinson hastalığının görülme ihtimali daha yüksek olmaktadır. Bu durum sedef hastalarında gelişen nörolojik bir sorun olmaktadır.

Hastalığın seyri ile birlikte bağışıklık sistemi ile yakından alakalı olan çölyak ya da crohn gibi hastalıklar ve iltihaplı bağırsak hastalığı sedef hastalığına sahip olan kişilerde görülme oranı daha da fazla olacaktır.

Sedef sorunu olan bir kişinin yaşam kalitesinde de sorunlar olacaktır. Bu kişiler hastalıklarının özellikle de görünen bir bölge de olması durumunda toplum içerisine çıkma konusunda sorun yaşayacaktır. Bu kişilerde depresyona girme ihtimali de fazla olmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle