Sedef Hastalığı Başlangıcı ve İlk Belirtileri Nelerdir?
Sedef hastalığı ilk oluşmaya başladığı zamanlarda hafif bir kızarıklık ve kaşıntı ile başlayacaktır. Daha sonradan ise pullanma, deri döküntüsü ve sarımsı bir renkte iltihaplanma görülecektir.
İçindekiler
Sedef Başlangıcı
Sedef hastalığı hücrelerin cilt üzerinde ve deri altında hızlı bir şekilde birikmesi sonucunda oluşacaktır. Cilt hücrelerinin çoğalması sonucunda kişilerde meydana gelecek olan kaşıntı ve kırmızı lekeler yanı sıra pullanma olması söz konusu olacaktır. Sedef hastalığının ortaya çıkması durumunda ömür boyunca devam edecek olan kronik bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalığın ilk çıkmaya başladığı zamanlarda kaşıntı meydana gelecek ve ardından kırmızı lekeler ya da gümüş renginde pullar oluşacaktır. Tedavisi ise günümüzde cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde çoğalmasını durdurmak ve bu şekilde de yayılmasını önlemeyi planlamaktadır.
Sedef hastalığı nerede çıkar diye hastaların akıllarına sorular gelmektedir. Sedef oluştuğu zaman vücudun bütün bölgelerinde çıkması söz konusu olabilir. Daha çok dirsekler, sırt bölgesi ya da kafa derisinde meydana gelecektir. Bu kişiler tedavisinin tam olarak olmadığını da bilmelidir. Bu nedenle de sedef hastalığına maruz kalmış olan bir kişinin yaşam koşullarını değiştirmesi sedefin hızla yayılmasını da engelleyecektir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu nedenle de kişiden kişiye bulaşmayacaktır. Fakat kişiler sigarayı bırakması, sürekli olarak ciltlerini nemli tutmaları ve ayrıca duygusal olarak kendilerini stresten koruması gibi durumlar gerektiği de unutulmamalıdır.
Sedef Hastalığının Başlangıç Aşamaları
Sedef hastalığı daha çok çevresel etkenlerden ya da bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda oluşmaya başlayacaktır. İlk başladığı zamanlarda deri üzerinde hafif kızarıklık görülmesi söz konusu olacaktır. Daha sonradan giderek kaşıntı sonucunda hastanın kendisini tutamayıp kaşıması neticesinde bu durumda kızarıklık artacak ve her kaşıma sırasında daha da artan bir kaşınma hissi meydana gelecektir. Cilt kuruluğu yaşanacaktır. Bu nedenle de cildin kuruyup daha da belirtilerinin şiddetlenmemesi için cildi sürekli olarak nemli tutmak gerekmektedir. Ardından ise iltihaplanma birçok kişide görülecektir. Bu sarı iltihaplanma tarzında olacaktır. Deri çatlaklığı ise söz konusu olacaktır. Bu durumda bazen lokal olarak etkilediği bölgede oluşan sedef hastalığının eğer ki tedavi edilememesi durumunda bütün vücuda yayılacak olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle de tedavisi başlangıç aşamasında hemen yapılaması gerekmektedir. Eğer kişi kendisini tutamayıp kaşımaya devam etmesi durumunda derinin tahriş olması ve derinin yaraya dönüşmesi de söz konusu olacaktır. Bu nedenle de sedef hastalarının mümkün olduğu kadar kaşımaması gerekmektedir. Çok kaşıntı olması durumunda buz kompresi uygulayabilir ve kaşıntıyı hafifletebilirsiniz.
Sedef Başlangıcı Belirtileri
Sedef hastalığı olan kişilerde belirtiler farklı olacaktır. Bu kişilerde hastalığın şiddetine, bulunduğu bölgeye ve hastanın yapısına göre değişecektir. Sedef ilk başladığı zamanlarda belirtileri ise şunlar olmaktadı:
- Gümüş renginde kaplı olan kırmızı lekeler görülmesi;
- İlk başlarda küçük lekeler;
- Cilt kuruluğu;
- Cilt kanaması,
- Cilt üzerinde çatlakların oluşması;
- Oluştuğu bölgede aşırı bir kaşıntı;
- Yanma ve acı hissi;
- Tırnaklarda görülmesi durumunda kalınlaşma;
- Şişkinlik olacaktır;
- Eklemlerin sertleşmesi.
Sedef hastalığı ilk olarak gelişmeye başlaması durumunda oluştuğu bölgede kepeklenme meydana gelecektir. Daha çok bu kepeklenme kaşıntı sonucunda deri döküntüsü sonucunda meydana gelecektir. Sedef hastalarının sıklıkla alevlenmesi durumunda kistin çok şiddetli olacağı unutulmamalıdır. Bu dönem içerisinde kaşıntı çok fazla olacaktır. Birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam etmesi beklenir. Bu süre içerisinde müdahale edilmemesi durumunda genişleyecektir.
Sedef Hastalığının Nedenleri
Sedef hastalığının günümüz koşullarında yapılan araştırmalarda tam olarak nedeninin bilinmemekte olduğunu hastaların bilmesi gerekmektedir. Bazı ortaya atılmakta olan teoriler bulunmaktadır. Vücutta bulunan nötrofiller olarak adlandırılan beyaz kan hücreleri ve bağışıklık sistemi ile yakından alakalı olduğu düşünülmektedir. Hücrelerin virüs ya da bakteriler gibi yabancı maddelerin içerisinden geçmesi sonucunda oluşacaktır. Cildin en dış katmanında hızlı bir şekilde bu hücreler birikmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da ilerleyen zamanlarda kişilerde meydana gelecek olan deri hücrelerinin yüzey kısımlarında kalınlaşma ve pul pul döküntüler ve yamalar oluşmaya devam edecektir. Beyaz kan hücrelerinin nötrofiller üretmesi sonucunda tetiklenecektir. Bunlar deri bölgesinde kızarıklık oluşmasına neden olacaktır. Sıcaklık artacak ve cilt lezyonlarının da oluşmasına neden olacaktır. Sedef hastalığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmediği için bu duruma yol açan sebeplerde bilinmemektedir.
Sedef hastalığının görülmesinde herhangi bir yaş bulunmamaktadır. Her yaşta ve her cinsi de aynı şekilde etkilemektedir.
Sedef Oluşmasına Neden Olan Durumlar
Sedef hastalığını tetikleyecek bir takım nedenler bulunmaktadır. Bunlar daha çok kişilerin hastalığın ilk başlamasına neden olacak ve zaman içerisinde kötüleşecek durumlar olacaktır. Güneş ışınları sedef hastalığı konusunda çok etkilidir. Tetiklenmesine neden olacak bir durum olacaktır. Geçirirken herhangi bir enfeksiyon ya da deri enfeksiyonları sonucunda da olacaktır. Cilt üzerinde meydana gelen yaralanmalar ya da böcek ısırıkları olabilir. Hastanın stresli olduğu dönemlerde sıklıkla başladığı görülmektedir. Sigara içmek sedef hastalığının hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olacağı gibi alkol tüketimi de sedef hastalarında çok etkili olmaktadır. Ayrıca D vitamini de sedef oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Kullanılan bir takım kimyasal ilaçlar ise sedefin oluşmasında önemli rolü vardır.