Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Dirsekte Sedef Hastalığı ve Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Vücudun diğer bölgelerine göre dirsekte sedef hastalığının yaşanması, daha kolay bir tedavi sürecini beraberinde getirir. Bu yüzden erken teşhis her zaman önemlidir.

Dirsekte Sedef Hastalığı

Sedef hastalığına genel çerçeveden bakacak olursak, cilt üzerinde pullu kırmızımsı renklerle ortaya çıkan bu hastalık son derece önemli bir cilt hastalığıdır. Ayrıca bu cilt hastalığının tipik belirtileri de bulunmaktadır. Derinin parlak ve beyaz olmasının yanı sıra kuru kepeklerin oluşumu da gözlenmektedir. Dirsek bölgesinde de çıkabilen bu rahatsızlığın erken teşhis süreci oldukça önemli olmakla beraber kısa sürede tedavi edilmelidir. Görünüm bakımından kişileri rahatsız edebilen bu rahatsızlık eklemler dışında herhangi bir organı etkilememektedir. Fakat bu hastalığın kalp, şeker ve obezite gibi hastalıklarla birlikte görülme olasılığı her zaman vardır. Şimdi yazımızın devamında dirsekte sedef hastalığının belirtilerini ve tedavi süreçlerini el alacağız.

Dirsekte Sedef Belirtileri

Daha çok pullu, oval ve daire şeklinde görülen yaralı deri aynı zamanda keskin sınırlı olmaktadır. Dirsekte görülen sedef ise oval ya da daire şeklinde olabilir. Dirsek bölgesinde görülen rahatsızlığa plak sedef hastalığı adı verilmektedir. Dirsek bölümünü kaplayan bu durumun kırmızı renkte yamalar oluşturduktan sonra üzerinde de griye çalan pullanmalar görülür. Yapılan bir araştırmada sedef hastalarının yaklaşık yüzde 80’inde plak sedef hastalığı görülmüştür.

Dirsekte sedef belirtilerine devam edecek olursak, belirttiğimiz üzere kırmızı renkte olan bu plaklar kepeğe dönüşerek hoş olmayan görüntülere neden olur. Eğer bu lezyonlar gelişirse, vücudun diğer bölgelerine de sıçrayabilir fakat dirsekte çıkan sedefin bu bölgede etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Dirsekte Sedefin Nedenleri

Bu hastalığın sebebi net olarak bilinmemektedir. Ancak en fazla bağışıklık sistemi ve çevresel durumlardan kaynaklı olarak görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca kalıtsal durumlar bu konuda daha çok risk oluşturur. Eğer ailenizde bir sedef hastası var ise mutlaka tedbirli olmalısınız. Kalıtım yoluyla geçebilen bu rahatsızlık, bazı durumlarda hızlanabilir. Örneğin kişinin sürekli stresli olması, bu hastalığı artıran durumlardan biridir. Bununla birlikte vücut ve boğazda yaşanan enfeksiyonlar da sedefin nedenleri arasındadır.

Sedef hastalarında bağışıklık sistemi anormal bir şekilde çalışır. Deride bulunan hücrelerin yenilenme hızı da ciddi anlamda artmaktadır. Sağlıklı bir bireyin 28 günde bir deri değiştirmesi gerekirken sedef hastalarında bu süre 4 güne kadar inebilmektedir. Dirsek bölgesindeki derinin kalınlaşması ve pullanmaya başlamasıyla birlikte artık teşhisin konulması için hemen doktora başvurmalıdır.

Sedef hastalığını şiddetli olmasına neden olan durumlara bakacak olursak stresten sonra travma, kullanılan ilaçlar ve endokrin etkenleri sıralayabiliriz. Aşırı gergin olma, sıkıntılar, ani yaşanan şoklar ve diğer psikolojik durumlar, sedefin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Dirsek bölgesinde yaşanabilecek kimyasal, fiziksel ve mekanik travmalar da bu hastalığın ortaya çıkmasında oldukça etkilidir.

İlaç konusunda lityum ve klorokin gibi tercihlerin sedefi başlatabileceği gözlemlenmiştir. Endokrin etkenler olarak ise hastaların kalsiyum düşüklüğü yaşadığı tespit edilmiştir. Öte yandan güneş ışınları da dirsekteki yaraların artmasına neden olabilir.

Dirsekte Sedef Tanısı Nasıl Konulur?

Çeşitli klinik bulgulara dayanarak hastalığın tanısı konulmaktadır. Dirsek bölgesinin incelenmesi ve bir takım çekim tekniklerinden sonra kesin tanı konulur ve tedavi sürecine geçilir. Bunun yanı sıra doktorun tavsiyesine göre deri biyopsisi de yapılabilir.

Dirsekte Sedef Tedavisi

Dirsekte sedef hastalığının sebebi tam olarak bilinemediği için başlangıçta ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Klinik olarak iyileşme sağlandıktan sonra farklı tedavi süreçlerine de geçilebilir. Bu süreçte tedaviye geçilmeden hastanın detaylı bilgiler alması gerekiyor. Ayrıca tedavi sürecinde elde edilen iyileşmenin süreklilik göstermeyebileceği de aktarılmaktadır.

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Ayrıca hastalara ciddi bir yaşam tehlikesi olmadığı da uzmanlar tarafından aktarılacak bilgiler arasındadır.

Uygun olan tedavi yöntemi belirlendikten sonra hastanın da tavsiyelere uyması gerekir. Dirsekte meydana gelen sedef hastalığının diğer bölgelere göre daha kolay tekniklerle muayene edilebildiğini söyleyebiliriz. Çünkü sırt ya da farklı bir bölgede sedef hastalığına rastlanıldığında daha uzun tedavi süreçleri yaşanabilmektedir.

Tropikal tedavide yan etkisi çok az olan ilaçlar kullanılır ve bu sayede tedaviye start verilir. Ayrıca dirsek derisindeki lezyonların yok edilmesi için nemlendiriciler de hastaya reçete edilmektedir. Çocuk ve yaşlı hastalar için de etkili ilaç tedavilerinin bulunduğunu söylemek mümkündür.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle