Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sedef Hastalığının Meydana Getirdiği Belirtiler Nelerdir?

Sedef hastalığı türüne göre farklı belirtiler ile kendini belli eder. Bu belirtileri yaşayan ve kendinde sedef olduğunu düşünen kişiler vakit kaybetmeden kısa süre içinde uzman hekime başvurmalıdır.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığı kadınlarda gebelik döneminde, gebelik dönemi sonrasında ve adolesan dönem içinde sık şekilde meydana gelir. Erkeklerde de özellikle ekonomik, sosyal çöküntü yaşandığında adolesan çağda sık şekilde gözlemlenir. Sedef hastalığı belirtileri arasında;

  • Lekelerin üstünde gümüşü pullar olan kırmızı lekeler çıkar
  • Kurumuş, zaman zaman kanayan kırık cilt
  • Kaşıntı, ağrı veya etkilenen bölgede yanma hissi
  • Girintilere veya çukurlara sahip kalın tırnaklar

Yukarıda bulunan belirtiler sedef hastalığının genel belirtileridir. Vücutta sedef belirtileri türlerine göre de değişkenlik gösterir. Bunlar;

Plak Durumu

Plak Durumu

Plak sedef hastalığı görülen en yaygın olan sorundur. Bu hastalıkta ciltte kuru kırmızı alanlar ve gümüşi pullarla kaplanma şeklinde belirtiler meydana gelir. Plaklar cildin herhangi bir yerinde meydana gelebilir ama çoğunlukla diz, dirsek, bel ve kafa derisinde gözlemlenir.  Kaşıntılı, acı verici, kanamalı ve çatlamış olabilirler. Sedef hastalığı belirtileri görseller konusunda insanları oldukça rahatsız eder.

Guttat

Guttat

Bu sorun çoğu zaman 30 yaşından daha küçük insanları etki altına alır. Genelde boğaz ağrısı ya da herhangi bir hastalığı takiben meydana çıkar. Bu tarz sedef hastalığı bir insanın gövde, kol ve bacak kısımlarında ciltte küçük kırmızı lekelerin görülmesine sebep olur. Yüz, kafa derisi ve kulaklarda da gözlemlenebilir. Sedef belirtileri resimli şekilde aşağıda bulunmaktadır.

Ters Sedef

Püskürtülmüş pürüzsüz, çiğ görünümlü kırmızı bir cilt lekesine sebep olur. Sorun koltuk altından, kalçalara, üst göz kapaklarına, kasık bölgesine, cinsel organ ya da kadınların göğüslerinin alt kısımlarına yerleşir. Özellikle fazla kilolu olmak insanlarda bu sorunun gelişmesine sebep olur.

Püstüler Sorun

Püstüler Sorun

Cilt yüzeyinde kızarıklık, şişme, kaşıntı belirtileri ortaya çıkar. Avuç içlerinde sıkışık darbeler ile kaplanma meydana gelir. Eğer püstüler sedefler vücudu aşırı düzeyde kaplamışsa hasta kişide bazen aşırı ateş, titreme ve yorgunluk oluşabilir. Bu tip hastalık oldukça nadir şekilde gözlemlenir.

Eritrodermik Psoriyaz

Eritrodermik Psöriyaz

Hastalıkta parlak kırmızı güneş yanığına benzeri bir döküntü oluşur ve vücudun geniş bölümlerini kaplar. Kaşıntı, ağrıya ek olarak hızlı bir kalp atışı ile vücut ısısında değişiklik belirtileri meydana gelebilir.

Teşhisi ve Tedavisi

Sedef hastalığı olduğunu düşünen kişiler vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalıdır. Uzman hekim öncelikli olarak kafa derisi, vücut ve tırnakları inceler. Hatalığa sahip olan kişiye aile geçmişinde ve yakın zamanda ailesinde sedefin olup olmadığı ile alakalı sorular sorulur. Bazı kişilerde uzman sorunu yakından incelme yapmak için cilt örneği alabilir. Cilt örneği uzman hekime oldukça net bilgiler verir.

Tedavi

Sedef hastalığının tedavisinde birçok yol vardır. Tedavilerin belirlenmesi kişilerde bulunan sorunun çeşidine ve kişilerin genel sağlık durumuna göre değişir. Kullanılan tedaviler içinde;

Kremler, Losyonlar ve Merhemler

Kortikosteroidler, D vitamini kremleri, salisilik asit içeren şampuanlar, kömür katranı içeriğine sahip nemlendiriciler, reçete ile satışı yapılan kremler veya merhemler gibi şeyler hafif ya da orta düzeyde sedefin tedavisi için etkin bir şekilde kullanılır.

Işık Terapisi

Güneş ışığı ya da suni morötesi ışık bazı kişilerde sedefin belirtilerinin tedavi yapılmasında yardımcı olabilir. Uzman doktor kısa süreli olarak dışarıya çıkmayı önerebilir. Alınacak güneş ışığı sedefin tedavisi konusunda fazlasıyla tercih edilir. Bu uygulama hastalığı taşıyan herkes için geçerli bir durum değildir. Bunun dışında uzmanlar özel ışık tedavileri ile uygulama yapabilir.

Enjekte ve Hap Şeklinde İlaçlar

Uzman hekim genelde hastalık için uygulanan diğer tedavilere cevap alınmadığı zaman bu tarz uygulamaları reçete eder. Bu tedavi kapsamında atışlar, ilaçlar, damar yolu ile verilen ilaçlar ve intravenöz olarak kullanım yapılır. Bu tarz uygulamalarda yan etki sorunları aşırı şekilde meydana gelebileceğinden dolayı uzmanlar çoğu zaman kısa süre bu tarz tedavileri tercih ederler.

Uzman hekimler belli bir süre tedavi seçenekleri içinden herhangi birini uygular ve belli bir süre sonra farklı bir tedaviye geçebilir. Uzman bunun dışında iki terapi uygulamasını birleştirerek tedavi uygulaması yapabilir. Bazı kişilerde tedavi sürecine bağlı olarak yapılan uygulamalara belli bir süre ara verilebilir. Tedavilerin yapıldığı sürede hasta kişilerin uzman hekimle arasındaki ilişki çok önemlidir. Bu iletişim tedavinin olumlu gitmesi açısından etkiler ortaya çıkartır. Yaşam tarzında yapılacak olan olumlu değişimler hastalığın ilerleme ve yayılma durumları ile alakalı her detayını etkiler. Yaşam tarzı değişimleri konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgiler ışığında hareket etmek ve buna göre davranmak çok önemlidir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle