Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama ve Sedef Arasındaki Farklılıklar ve Tedavileri

Egzama ve sedef birbirinden farklı iki hastalık türüdür. Sedef egzama tarzı hastalıklar için teşhisin ve tedavinin uzman hekim tarafından uygulanması çok önemlidir.

Sedef ve Egzama

Kaşıntılı, tahriş olmuş cilt ile kırmızı lekeler, yaygın cilt rahatsızlıklarını ayırt etmeyi zorlaştırabilecek sedef ve egzama hissinin sadece iki belirtisidir. Hem sedef hem de egzama, stres gibi benzer tetikleyicilere de sahip olabilir ve her iki durum da bulaşıcı değildir. Bu iki sorununda kesin tedavisi bulunmaz.

Bu benzerlikler uzman doktorların tanı koyması konusunda zor durumlar ortaya çıkartabilir. Bazı farklılıkların farkında olmak, belirli cilt sorunları için doğru tanı ve tedaviyi almaya yardımcı olacaktır. Egzama kuru cilt, bazı hastalıklar, alerjen ile temas, tahriş edici veya hatta stresin neden olabileceği kaşıntılı cilt durumlarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. En yaygın şekilde alerjen veya tahriş edici hassas deri ile temas ettiğinde ortaya çıkan bir inflamatuar yanıttır. Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin çok hızlı büyüdüğü, kalın ve rahatsızlık verici cilt lekeleri ile sonuçlanan genetik bir otoimmün durumdur.

Egzama ve sedef hastalığı arasında dört önemli farklılık bulunur. Bunlar

Başlangıç ​​zamanı farklıdır.

  • Egzama, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha yaygın şekilde gözlemlenir. Çoğu durumda yaş ilerledikçe daha az şiddetli hale gelir ve cildin durumu yetişkinlerde değişkenlik gösterebilir.
  • Sedef hastalığı her an ortaya çıkabilir ama en sık 15 ve 30 yaşları arasında meydana gelir. Ayrıca sedef hastalığının yaşamın ilerleyen zamanlarında 50 ile 60 yaşlarında başlaması durumu vardır.

Kırmızı, kaşıntılı deri dışında, iki durum farklı görünür.

  • Egzama cildin kırmızı, kuru ve çatlamış bir görüntüye sahip olmasına neden olur. Ciddi durumlarda cilt aynı zamanda ağlayabilir ve bazı tipler cildin renginin bozulmasına sebep olabilir. Egzama, sıvı dolu şişlikler olarak da gözlemlenmektedir. Semptomlar her bölgede gelişebilir ama bebeklerde, kafa derisinde, göğüste, sırtta, boyunda, bilekte ve dirseklerin içinde olduğu gibi cildin yumuşak bölgelerinde sorunu görmek olası bir durumdur.
  • Sedef hastalığı da gümüş, pullu, kalın kırmızı veya beyaz yamalar neden olur. Bu yamalar cildin herhangi bir yerinde görülebilir ama büyük ihtimalle diz ve dirseklerde, kafa derisinin dış kısımlarında ortaya çıkarlar. Sedef hastalığı da tırnaklarda çukurlaşmaya sebep olur. 

Aynı şeylerin hepsi tarafından tetiklenmezler.

  • Egzama tetikleyicileri sahip olunan türe bağlı olarak farklılık gösterir. Alevlenmelerin en yaygın nedenleri arasında sabunlar, çamaşır deterjanları, bazı gıdalar, toz, evcil hayvanlar gibi çevresel alerjenler bulunabilir. Ayriyeten virüsler, soğuk, kuru hava ve yün gibi kaşıntılı malzemeler bulunur. Sıcaklıktaki stres ve ani değişiklikler de bir reaksiyonu tetikler.
  • Sedef hastalığı tetikleyicileri stres, beta-blokerler, lityum gibi ilaçlar, kuru ve soğuk havadır. Bir çizik veya kötü bir güneş yanığı da alevlenmeyi tetikler.

Tedavi sedef ve egzama için farklıdır.

  • Egzama sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler, kurumuş, tahrişli ve ağrılı kaşıntıyı hafifletmek için topikal kremler ve losyonlar kullanabilirler. Doktor ayriyeten antihistaminik veya kortikosteroid reçete edebilir.
  • Sedef hastalığı için topikal veya oral tedaviler de reçete edebilir. Bunların arasında biyolojikler, ışık tedavisi, topikal kortikosteroidler, retinoidler veya salisilik asit sayılabilir.

 Sedef ve Egzama Tedavisi

  • Topikal merhemler genelde hem egzama hem de sedef hastalığında kullanılır. Kortikosteroid kremler cilt hastalıkları için reçete edilir ama D vitamini içeriğine sahip kremler sedef için de verilebilecek farklı tipte topikal ilaçlarda bulunur. Yanlış olan ilacın kullanımı ciddi yan etkilere yol açabilir.
  • Oral tedaviler hem sedef hastalığı hem de egzama için kullanılır ama yan etkileri olabilir. Bu ilaçların kullanımları uzman doktor tarafından yakından izlenmelidir. Sedef hastalığı için oral tedaviler, egzama için mevcut olanlardan çok daha farklıdır.

Doğal İlaçlar 

Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları için uygulanabilecek doğal uygulamalar;

  • Sıcak banyo, rahatlamaya ve stres atmaya yardımcı olur. Ayrıca, pulları çıkarmaya ve tahriş olmuş, iltihaplı cildi sakinleştirmeye yardımcı olur. Epsom tuzları eklemek etkili olabilir.
  • Günlük nemlendiriciler, duş veya banyodan sonra bir nemlendirici uygulanır.
  • Güneş ışığı tedavisi, cildi biraz güneş ışığına maruz bırakmak uzman doktor tarafından istenebilir. Sedef hastalığını geliştirebilir. Aşırı maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.
  • Tetikleyicileri ortadan kaldırmak, belirtileri tetikleyebileceklere odaklanmalı ve bunları günlük rutininizden kaldırmak gerekir.
  • Çizilmekten kaçınmak, cilt hastalıkları daha kötüleştirebilir.
  • Hafif sabunların kullanımı konusunda uzmanın verdiği detaylar dikkate alınmalıdır
  • Nemlendirici kullanımı, havaya ve ayrıca cilde nem katar.
  • Hayatın içindeki stresi en aza indirmek sağlık açısından önemlidir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle