Egzama Türleri, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Egzama kronik ya da akut olarak meydana gelir. Oluşmasında çevresel ya da ruhsal problemler çok etkilidir. Kaşıntılı ve ciltte lekelerin olduğu tedavisinin mutlaka yapılması gereken bir hastalıktır.
İçindekiler
Egzama
Cilt üzerinde en sıklıkla görülen hastalıkların başında egzama gelmektedir. Cilt üzerinde kızarıklığın oluşması, şiddetli kaşıntının olması ve pul pul döküntünün meydana gelecek olduğu bir hastalık olmaktadır. Hava değişikliğinin olması durumunda ya da bazı alerjik nedenler ve çocukluk dönemi içerisinde meydana gelecek olan cilt hastalığı tedavi edilmemesi durumunda ve kaşınması sonucunda bölgede yayılacaktır. Mevsim değişikliği nedeniyle özellikle de kış aylarında cildin kuruması sonucunda egzamanın oluşması daha sıklıkla görülmektedir. Egzama daha çok temizlik işçilerinde, kuaförlerde, inşaat işçilerinde ve ev hanımlarında görülmektedir. Ayrıca stres egzamanın gelişmesinde çok büyük etken arasında olmaktadır.
Egzama Türleri
Atopik Egzama (Alerjik egzama)
Kaşıntının çok yoğunlukta görüldüğü ve daha sıklıkla çocukluk çağında görülmekte olan bir egzama türü olmaktadır. Yenilen bir gıda sonucunda ya da mevsim değişikliği de sıklıkla meydana gelmektedir. Belirtileri arasında hastanın cildinin kuruması görülmektedir. Bunun yanında kol ya da bacak kısmında hastanın yoğun bir şekilde aşınması, clt kuruluğunun olması, kızarıklığın meydana gelmesi, pul pul döküntünün oluşması ve çok sıklıkla da der bölgesinde kalınlaşma meydana gelecektir.
Bazı emziren annelerde meme başında kabuklanma ve kaşıntının oluşmasına neden olur.
Seboreik Egzama
Seboreik egzama genetik olarak görülmekte olan ve en sıklıkla karşılaşılan egzama türü olmaktadır. Kendisini tekrarlayan kronik bir egzama türü olmaktadır. Stres sonucunda olacağı gibi hastanın uykusuz kalması ya da çevresel etkenler sonucunda peniste egzama olması ya da memede egzama görülmesine neden olacaktır. Ciltte egzama ne demek sorusunu kendisine soran kişilerin yaşadıkları bir hastalık türüdür. Hastalık daha çok kış ya da bahar mevsimi olması durumunda cildin yağlı olan bölgelerinde görülmektedir. Kulak bölgesinde göğüs bölgesinde oluşan egzama sonucunda egzama nedir sorusunu akılara getirmektedir. Belirtileri arasında şunlar vardır:
- Saçta kepeklenme;
- Vücutta kızarıklık oluşması;
- Pul pul döküntü;
- Kabuklaşma;
- Yara oluşması;
- Kaşıntı.
Dudak kenarında ve sıklıkla kolda olması ile bilinmektedir. Cinsel organda sıklıkla oluşması ile bilinmektedir. Hastaların bazılarında oluşması sonucunda lenf bezlerinin de şişmesi söz konusu olacaktır. Medikal şampuanların ve losyonların kullanılması tedavisinde etkili olmaktadır.
Asteoatik Egzama
Suyla çok fazla temas edilmesi sonucunda meydana gelecek olan ve daha çok mevsimsel olarak görülen ve vücudun kuruması sonucunda ya da yandaş herhangi bir hastalığı yaşamakta olan kişilerde görülmektedir. Erkeklerin testislerinde oluşacağı gibi kozmetik ürünleri ile temas içerisinde olan kişilerde de sıklıkla kuruluk egzaması görülmektedir. Ayrıca kişinin lazer epilasyon sonrasında da ciltte görülmekte olan bir egzama türü olmaktadır. Kolda ya da cinsel organda görülmesi mümkündür.
Numuler Egzama
Sıklıkla kolda egzama ve bacaklarda meydana gelen ciltte bozuk para büyüklüğünde oluşan egzama türü olmaktadır. Daha sıklıkla erişkinlerde görülmektedir. Ciltte kızarıklık olmasına neden olacağı gibi sızıntı ve de kabuklanma olması da söz konusu olan egzama türünde kaşıntı oldukça fazla olacaktır. Peniste egzama türü olarak da sıklıkla kişilerin papül ya da vezikül adı verilen kabartıların oluşmasına neden olacaktır.
Kontakt Egzama
Kontakt egzama oluşma nedenleri arasında cildin herhangi bir madde ile temas etmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Kronik olacağı gibi akut bir şekilde de hastada görülmektedir. Alerjik kontakt egzamanın olmasına neden olacak durumlar daha çok kozmetik ürünleri, nikel maddelerle temas edilmesi ya da metal maddeler ile hastanın temas etmesi sonucunda kontakt egzama oluşabilir. Bu durumda peniste egzama olmasına neden olacak durumların başında giyilen iç çamaşırları da sebep olmaktadır. Egzama nedir diye soran kişilerin tedavisi için kortizonlu kremler kullanması ve oluşan bölgeye göre soğuk kompresler uygulaması gerekmektedir.
Gravitasyonel Egzama
Staz adı verilen bu egzama türü daha sıklıkla bacaklarda oluşmaktadır. Bacak bölgesinde ilk olarak kuruluğun oluşması ve ardından da ayak bileklerine kadar uzanacak olan kaşıntı meydana gelecektir. Bu egzama türünde kişilerin ciltlerinde şişmeler görülecektir. Kahverengi tonunda koyu lekeler meydana gelecek ve derinin sertleşmesi de söz konusu olacaktır. Daha çok kilolu olan kişilerde görüleceği gibi uzunca bir süre ayakta olan kişilerde de sıklıkla meydana gelecek olan iltihaplı bir egzama türü olmaktadır.
Egzama Tedavisi
Egzama tedavisinde ilk olarak hastanın lezyonlu olan bölgeyi kaşımaması çok önemli olmaktadır. Bazı egzama türlerinin yayılma ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de peniste egzama ya da vajinada egzama meydana gelmesi durumunda doktor tarafından reçete edilen ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Egzama tedavisinde sıklıkla oluşan bölgeye uygun olarak kortizonlu ya da steroidli kremler doktor tarafından reçete edilir. Bunun dışında pimekrolimus türünde olan merhemlerde hastaya reçete edilir. Hastanın iltihaplı egzama yaşaması durumunda baz antibiyotik ilaçlar verilecektir. Bunun dışında kaşıntının ve lezyonun çok geniş olması durumunda ise ultraviyole ışıklı tedavisi gerçekleşecektir. Ayrıca bazı hastaların şiddetli kaşıntısının olması ve hastanın iltihaplı bölgede şiddetli bir şekilde egzamanın yayılması sonucunda doktor tarafından kortikosteroidli kremler ya da tabletler de reçete edilebilir.
Bazı hastalara kortikosteroidli iğnelerde enjekte edilerek egzamanın belirtilerinin yok olması hedeflenmektedir.
Egzama Bitkisel Tedavisi
Egzama tedavisinde hastanın sağlığına tekrardan kavuşabilmesi için yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmelidir. Özellikle alerjik egzama yaşamakta olan kişilerin yumurta ya da alerjisi olan gıdaları tüketmemesi gerekmektedir. Canan Karatay tarafından egzama nedir sorusunu ve nasıl geçer sorusunu soran kişilerin turp tüketmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle de egzamanın akut dönem içerisinde olması durumunda Canan Karatay turp tüketilmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca birçok kişi tarafından kronik ya da akut olan egzama tedavisinde deniz tuzu da kullanılmaktadır.
- 50 gram kurutulmuş beyaz dut;
- 3 su bardağı su.
Kaşıntılı ve iltihaplı olan egzama hastalığı meydana gelmesi sonucunda hastalığın bir an önce hızlı bir şekilde iyileşmesini isteyen hastalara beyaz dut kurusu ile yapacakları kür tavsiye edilmektedir. Beyaz dut kurusu kürünün herhangi bir yan etkisi olmadığı gibi hastalığı hızlı bir şekilde iyileştirme konusunda da çok etkili olmaktadır. Bunun için ihtiyacınız olan 50 gram kurutulmuş beyaz dut ve marketlerden satın alacağınız hazır su olmaktadır. Her zaman için klorsuz su kullanmanız kürün etkili olmasında daha faydalı olacaktır. 3 su bardağı yaklaşık olarak 600 gram suyun içerisine atacak olduğunuz beyaz dut kurusu 10 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonradan ılık olması beklenir. Hastanın egzamalı olan bölgesi suyun içerisine konulur ve 15 dakika boyunca bekletilir. Her defasında tekrardan suyu yeniden yapmalısınız.