Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama Hastalığının Bulaşma Yolları ve Tedavi Yöntemleri

Egzama, kişinin cildinin çeşitli bölümlerinde iltihaplara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir deri rahatsızlığıdır. Hastalık, kızarıklık ve yara görünümü ile meydana gelir ve bulaşıcı olup olmadığı merak edilir.

Bulaşma Yolları

Egzama hastalığı, kişinin derisinin dış bölgesinde oluşan kronik iltihaba denmektedir. Genellikle bebeklerde ve genç yaştaki bireylerde daha sık görülmektedir. Hastalık, derinin üzerinde kızarıklık oluşmasına ve bu kızarıklar da kaşıntı hissi oluşmasına sebep olmaktadır. Fakat tahmin edilenin aksine rahatsızlık bulaşıcı değildir. Birçok birey, egzama hastalarından uzak durmaya çalışsa da bu hastalık herhangi bir temas veya hava yolu ile bulaşan virütik bir hastalık değildir. 

Kol Bölgesinde Egzama Oluşumu

 

Hastalığın iki farklı türü vardır. Bunlardan biri akut egzama diğeri ise kronik egzama olarak bilinmektedir. Akut egzama; derinin üzerinde kızarıklıklar ve su dolu kabarcıklar olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik egzama ise; kabuklu, kahverengi ve daha yaraya benzer bir görüntü ile ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlık, vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir ve kişi için son derece rahatsız edici durumlar oluşturabilir. Hastaların cildinde oluşan yaram ve iltihabik görüntü zaman zaman bulaşıcılık riskini düşündürebilir. Fakat, herhangi bir sebep ile egzamanın bir kişiden diğerine bulaşması mümkün değildir. Aynı ortamda bulunmuş ve temasta bulunmuş her iki bireyde de egzama görülebilir. Bu durum bulaşma ile gerçekleşmez. Her iki birey de aynı rahatsızlığı yaşıyor olabilir. 

Etkileri

 Egzama cildin çeşitli bölümlerinde ortaya çıkabilmektedir. En belirgin etkileri kişinin cildinde göz ile görülebilen bir kızarıklığa sebep olması ve yoğun düzeyde kaşıntıya yol açmasıdır. Kişi, egzamanın olduğu bölgeleri kaşıdıkça durum daha da kötüye gidecektir. 

  • Alerjik düzeyde ortaya çıkan egzama durumlarında genellikle kişinin derisinde yoğun bir kaşıntı ve bu kaşıntı ile birlikte yaradan pul pul deri döküldüğü görülmektedir. Bu tip durumlar için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda alerji kremleri de piyasada mevcuttur. Alerjik olarak meydana gelen egzama dış etkenler sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile bu durumda derinin altında herhangi bir iltihap oluşumu söz konusu değildir. Deride meydana gelen kızarıklık ve egzama durumu tamamen kişinin dış etkenlere alerjisi olması sebebi ile oluşur.  
  • Yoğun düzeyde kaşıntı, çocukluk yaşlarında oluşan egzamanın en belirgin etkilerinden biridir. Çocuk, çok yüksek düzeyde bir kaşıntıdan şikayet edebilir. Çocuk yaşlarda kişinin cildi daha kurudur ve kaşıntı eşiği de son derece düşüktür. Bu sebeple yara kaşındıkça çocuk daha fazla kaşımaya devam eder ve sonuç olarak cilt, çok daha fazla tahriş olur. 
  • Hastalığın, cildin her bölgesinde oluşabileceğinden bahsetmiştik. Fakat, egzama daha çok kişinin cildinin kuruyan bölgelerinde meydana gelmektedir. Aynı zamanda sürekli kullanım halinde olan ellerimiz egzama riskini en yoğun düzeyde taşıyan bölgelerimizdendir.
  • Özellikle ev hanımları, temizlik yaptıklarından ve elleri sürekli olarak temizlik malzemeleri ile temas halinde olduğundan dolayı, ellerde oluşan egzamalar en çok kendilerinde görülmektedir. Çeşitli temizlik malzemeleri kişi fark etmese dahi cilde çok büyük zararlar vermektedir. Bu durumun sonucu olarak cilt kurumakta ve kuruyan bölgelerde de egzama durumu oluşmaktadır. 
  • Strese bağlı olarak gelişen deri hastalıklarının en başında egzama gelmektedir. Durum oluştuğunda kişide herhangi bir bulgu görülmez. Fakat daha sonrasında çeşitli bölgelerde kızarıklıklar oluşabilir. Bu gibi hastalıklarda belirtiler kişinin cildine göre de değişiklik göstermektedir. En yaygın etkiler aşağıdaki gibidir;
  1. Kızarıklık,
  2. Kaşıntı,
  3. Deride kuruma,
  4. Deride kalınlaşma,
  5. Derinin pul pul dökülmesi

Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalıyorsanız mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeli ve sizin için en uygun tedaviyi almalısınız. 

Strese Bağlı Gelişen Egzama

Tedavi Yöntemleri 

 Egzama, ilaç ile tedavi edilen bir deri rahatsızlığıdır. Doktor kontrolünden sonra kişiye en uygun olan tedavi uygulanır. Genellikle kremler tercih edilmektedir. Kısa sürede daha yoğun bir rahatlama hissine yardımcı olan bu kremler hastalığın iyileşmesinde büyük bir rol oynamaktadırlar. Genellikle yüksek düzeyde kızarıklık ve kaşıntı görülmesi durumunda kortizonlu kremlere başvurulmaktadır. Kortizon içeren kremler egzama gibi durumlarda en yüksek düzeyde etki gösteren kremler olarak bilinmektedir. 

Bunun yanı sır şayet yara enfekte olmuş ise hastaya antibiyotik tedavisi de uygulanması gerekebilir. Bu durumda hastanın birkaç testten daha geçmesi gerekebilir. Egzama olan bireylerin dikkat etmeleri gereken bir diğer husus ise; bu bireylerin durumları iyileşene kadar çiçek aşısı olmamaları gerektiğidir. Bunların yanı sıra egzama, uçuk virüsüne karşı hassas olduğundan dolayı uçuğu olan bireylerden uzak durmak gerekebilir. Egzama durumunu yaşayan bireylerin kendilerine ve besinlerine dikkat etmeleri, strese girmemeleri ve ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda yaraların olduğu bölgeleri kaşımaktan da kaçınmalıdırlar. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 3,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle