Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Dil Bölgesinde Uçuk Oluşumu Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Dil bölgesinde uçuk oluşumu viral bir durum olup kişileri estetiksel açıdan son derece rahatsız edebilmektedir. Bu durum tedavi edilebilir veya kendiliğinden geçmesi için beklenebilir.

Dilde Uçuk Oluşumu

Uçuk oluşumu, virüslere bağlı olup kişinin genellikle ağız bölgesinin çevresinde ortaya çıkmaktadır. Fakat çeşitli durumlarda genital bölgelerde de görülebilmektedir. Birçok hasta, dilinin üzerinde veya ağzının içerisinde oluşan aft yani yaraları uçuk ile karıştırabilmektedir. Uçuk oluşumuna sebep olan virüs HSV olarak bilinmektedir. Herpes Simpleks Virüs olarak adlandırılan bu virüs, kişinin derisinin çeşitli bölgelerinde su kabarcıkları veya yaralara sebebiyet vermektedir.

img010483

HSV virüsü, kişinin vücuduna yerleştikten sonra zaman zaman kendini tekrar gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin dudağında veya dilinde çıkan uçuk birkaç ayda bir tekrarlayabilmektedir. Bu durum bir çok hasta için son derece can sıkıcı olmaktadır. Uçuk, sadece sağlık açısından değil aynı zamanda görsel olarak da çok estetik gözükmemektedir. Dolayısı ile hastalar yoğun bir stres dönemine girebilirler. Dil bölgesinde oluşan uçuk kişilerde zaman zaman ağrı ve acıya sebebiyet verebilmektedir. Bu tip uçuklar yemek yerken can yakabilir ve kişiyi huzursuz edebilir. Dolayısı ile hasta, yemek yeme fonksiyonundan da mahrum kalabilir. Aynı zamanda çok sıcak veya çok soğuk içeceklerin tüketimi de bu dönemde hasta için son derece rahatsız edici olabilir.

Yetişkin bireyler için durum çok büyük bir risk taşımaz. Fakat çeşitli kronik hastalıklara sahip olan bireyler veya yeni doğan bebekler için bu tip viral hastalıklar büyük önem taşıyabilir. Bu sebeple kronik hastalıklara sahip bireylerde veya yeni doğan bebeklerde görülen uçuk tipi viral rahatsızlıklar, en hızlı şekilde bir uzmana gösterilmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.

HSV virüsünün iki farklı tipi bulunmaktadır. HSV Tip 1 virüsü genellikle ağızda veya ağız çevresinde görülmektedir. HSV Tip 2 virüsü ise genital bölgede görülmektedir. HSV Tip 1 virüsü, çoğunlukla hastaya bebeklik veya çocukluk döneminde geçmektedir. Virüs, bebeğe veya çocuğa aile bireyleri tarafından bulaştırılabilir. Virüsün bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Bu virüsü taşıyan bireylerin, başka bireyleri öpmeleri, ortak besin veya çatal, havlu gibi ürünleri kullanmaları bu virüsün daha kolay bulaşmasını sağlamaktadır.

Herpes Simpleks Tip 1

Herpes kelimesi, 6 farklı virüsten oluşan bir virüs ailesini simgelemektedir. Bu sebeple kişide oluşan herpesin cinsi tanı esnasında büyük bir önem taşımaktadır. Herpes ailesinin içerisinde yer alan farklı virüsler, çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilirler. Herpes Simpleks Tip 1 virüsü, genellikle ağızda veya ağız etrafında ortaya çıkmaktadır. İnce deriye sahip, beyaz iltihabımsı sıvı içeren kabarcıklar olarak ortaya çıkarlar. Bu durum uçuk olarak adlandırılır. Bu tip virüsler genellikle bireylerin %70’lik bir kısmına bulaşır. Fakat sadece %10’luk bir kısımda virüs, uçuk olarak kendisini gösterir.

Uçuğun oluşması için kişinin aynı virüsü taşıyan herhangi biri ile tensel temasta bulunmuş olması veya ortak bir malzemeyi (havlu, çatal, kaşık, su şişesi) kullanmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda nadiren de olsa hemşire veya doktorların ellerinde veya eldivenlerinde olan bu virüs, dokunma sonucunda başka hastalara bulaşabilmektedir. Hasta, virüsü bulaştıran kişi ile temasa geçtikten sonra 2 ile 20 gün içerisinde uçuk durumu ile karşılaşabilir. Herhangi bir müdahale de bulunulmaz ise uçuk, 7 gün içerisinde kendiliğinden geçebilir. Virüs bir defa kişinin vücuduna geçtikten sonra çeşitli dönemlerde de uçuk olarak ortaya çıkabilir. Kişinin stresli olduğu dönemlerde uçuk oluşumları görülebilir. Aynı zamanda çeşitli korkma ve panik durumlarında da kişilerde uçuk görülebilir. Zaman zaman sıcak içeceklerin içilmesi de dilde uçuk oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Dilde uçuk oluşumu, yetişkin bireyler için tehlikeli bir durum değildir. Çeşitli uçuk merhemleri dudak çevresine sürülebilse de dil bölgesine sürülemez. Dil bölgesinde oluşan bu tip virüslere bağlı durumlar kendiliğinden 7-10 günlük süreçler içerisinde geçebilmektedirler. Bu süreç içerisinde hasta çok sıcak içecekler içmemeli, başka bireyler ile yakın temasta bulunmamalı ve dilinde uçuk bulunan bölge ile oynamamalıdır.

Ne İyi Gelir?

Evde uygulayabileceğiniz basit bir tarif ile uçuğunuzun daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 10 gram Menekşe Kabuğu,
  • 15 gram Ceviz Yaprağı,
  • 4 bardak su

Bu ürünlerin hepsi tek bir tencerede birleştirilir ve 15 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Daha sonra hazırlanan karışım yoğun bir hal aldığında ocaktan çekilir ve bir çatal yardımı ile ezilir. Elde edilen yoğun kıvamlı merhem uçuğun üzerine uygulanır ve mümkün olduğunca uzun bir süre bekletilir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle