Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Genital Uçuk Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Süreci

Genital uçuk sorunu cinsel birliktelik ile bulaşan bir sorundur. Genelde 20 ile 24 yaş aralığında olan genç kesinlde gözlemlenir. Tedavi altına alınmayan durumlarda risk meydana gelebilmektedir.

Genital Uçuk

Genital uçuk bir herpes simplex virüsünün sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genital veya rektal bölgedeki yaralara neden olabilir. vajinal, anal veya oral seks yapan kişilerde gözlemlenir. Virüs yara izi yoksa bile yayılma gösterebilir. Anneler doğum sırasında bebeklerine bulaştırabilir. Sorun 20 ile 24 yaşlarında olan yetişkinlerde görülür.  Erkeklerden daha fazla kadın enfekte durumlar gözlemlenmektedir. Bunun nedeni de virüsün kadının cinsel organlarını bir erkeğinkinden daha kolay bulaşmasıdır. Genital uçuk nasıl bulaşır, insanların farklı kişilerle cinsel birliktelik yaşaması sorunun yaşanmasına sebep olacaktır.

Genital Uçuk Belirtileri ve Semptomları

Genital uçuk sorunu yaşayan kişilerin cinsel organlarında  ve çevresinde kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıklar acı verici olabileceği gibi birçok kişide herhangi bir semptom üretemez. Daha hafif düzeyde meydana geldiği için belirtileri fark etmeden insanlar yaşamasına devam eder. Aktif olan virüs cinsel birliktelik yoluyla kolayca bir eşten diğerine geçiş yapabilir. Bir prezervatif ya da farklı bir koruma kullanılsa bile virüs  cildin diğer taraflarından eşe bulaşmaktadır.  HSV enfeksiyonundan kaynaklanan belirtileri asla fark edilmeyebilir. Diğer yanda semptomlar ilk temastan birkaç hafta sonra fark edebilir. Virüs bulaşmasından aylar hatta yıllar sonra ilk belirtiler meydana gelmeyebilir. Bir kişi enfekte olduktan hemen sonra belirtiler ortaya çıktığı zaman bu semptomlar daha şiddetli olma eğilimindedir. Küçük kabarcıklar olarak başlayabilir, birkaç hafta içinde çürüme gösteren ve ağrılı yaralara dönebilir. Kabarcıkların ve yaralarından olduğu bölgede ateş ile şişmiş bezler oluşur.

Aşağıda bulunan detaylar HSV enfeksiyon belirtileri bir erkekte veya bir kadında meydana gelebilir.

  • Ağrı, kaşıntı veya karıncalanma olmadan cinsel organın, anal bölgenin etrafında çatlamış ya da kırmızı alanlar
  • Cinsel organın veya anal bölge etrafında kaşıntı ile karıncalanma
  • Küçük kabarcıklar, ağrılı yaralar, bunlar cinsel organda, vajina çevresinde, kalça çevresinde, bacaklarda veya rektal bölgede gözlemlenebilir.
  • İdrarda ağrı
  • Baş ağrısı
  •  
  • Ateş, şişmiş bezler ve yorgunluk tarzında grip benzeri semptomları

Tedavi

Bu sorunun herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Belirtiler kendiliğinden zaman içinde temizlenir ancak kabarcıklar geri gelebilir. Yani tekrardan nüks edebilir. Tedavi kapsamında uzman hekimler semptomları hafifletmeyi ve ortadan kaldırmayı baz alırlar.

  • Semptomların kötüleşmesinin önüne geçmek için antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Belirtilerin gözlemlenmesinden sonraki 5 gün içinde bu ilaçların kullanılması gerekir.
  • Ağrı kesici kremler

Herhangi bir uzman hekime başvurmadan önce kişilerin belirti ve semptomlarını detaylı şekilde gözlemlemesi gerekmektedir.

Başa Çıkma

Genital uçuk teşhisi konulan kişiler ve bu sorunu salgın şeklinde yaşayan kişiler aşağıdaki detayları uygulamalıdır.

Yap

  • Sorunun olduğu bölgede  enfekte olmasını önlemek için tuzlu su kullanarak yıkama yapmak gerekir. Bu sayede bölge temizliği sağlanmış olunur.
  • Acıyı yumuşatmak için bölgenin serin tutulması gerekir.
  • İdrar yaparken ağrı yaşayan kişiler bu ağrının azalması için vazelin tarzında ya da uzman hekim tarafından verilen ağrı kesici kremleri düzenli şekilde uygulama yapmalıdır.
  • Bölgeye krem ya da farklı bir ürün uygulamadan önce ve sonra mutlaka ellerin yıkanması gerekir.
  • Ağrıyı hafifletmek için cinsel organa su dökerken idrara çıkmak gerekir.

Yapma

  • Kabarcıkları  tahriş edebilecek dar giysilerden kaçınmak gerekir.
  • Buzu deriye doğrudan koymak oldukça zararlıdır.
  • Krem kullanılmadığı sürece kabarcıklara dokunmamak gerekir.

Gebelikte Genital Uçuk

Gebelik dönemi olan kişilerde genital uçuk sorunu varsa doğumdan önce uzman hekime mutlaka başvurmak gerekir. Genital uçuk enfeksiyonunun düşük yapmakla sonuçlanabileceğini ya da bebeğin daha erken doğmasına sebep olabileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır.

Uçuk enfeksiyonu doğum öncesi doğmamış bebeğe geçebilir ama doğum sırasında bebeğe daha sık ve kolay şekilde bulaşır. Bu bebeğin ölümcül bir enfeksiyon taşımasına neden olabilir. Gebelik sırasında uçuğa yakalanmamak oldukça önemlidir. Gebelik yaşanıyorsa ve genital bölgede sorun varsa gebeliğin sonuna doğru anti- uçuk tıbbı önerilmektedir. Bu tarz ilaçlar doğum esnasında genital bölgedeki uçuğun belirtileri risklerini azaltabilir. Uzman hekim doğum sırasındaki uçukları dikkatlice incelemelidir. Doğumda uçuğun semptomları varsa genellikle bir ‘C-kesiti’ uygulaması yapılır. Doğum esnasında anne ve bebek ile alakalı en doğru kararı uzman hekimler verir.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle