Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Uçuk Nedenleri ve Bulaşma Yolları Nelerdir?

Herpes Simpleks Virüsü sahibi olan bir kişiyle öpüşmek ya da onun kişisel eşyalarını kullanmak suretiyle bulaşıcı olan ve ömür boyu vücutta bulunan zaman zaman tekrarlayan bir virüstür.

Dudakta Uçuk

Dudakta uçuk oluşmasına neden olan Herpes Simpleks Virüsü (HSV) olmaktadır. Bu bir enfeksiyondur. Vücudun birçok bölgesinde görülme ihtimali olacaktır. Fakat daha çok kişilerin dudak çevresinde görülmektedir. HSV-1 virüsü ağız ve dudak çevresi içerisinde oluşacak virüstür. Yara şeklinde görülecek ve dudak çevresinde kızarıklıkların oluşmasına neden olur.

Virüs bulaşması sonucunda 2 ile 12 gün içerisinde kuluçka dönemi olacaktır. Bu dönem sonucunda kaşıntılı ve içerisinin sıvı dolu olan küçük sivilce tarzı keselerin oluşması görülecektir. Uçuk oluşmaya başladığı zaman, ilk 24 saat boyunca açık yara şeklinde kalacaktır. Bu süre içerisinde uçukla temas edilmesi durumunda, kişiye bulaşır.

img010488

Uçuğun oluşması durumunda, özellikle bağışıklık sisteminizin zayıf olduğu zamanlarda uçuk dudak çevresinde oluşacaktır. Bu uçuğun çıkması sonucunda kişinin kişisel eşyalarının kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca uçuğu olan kişi ile öpüşülmemesi de gerekmektedir.

Dudakta Uçuk Nedenleri

Dudak bölgesinde oluşan virüs altında yatan nedene bağlı olarak yayılabilir. Bu durumda ağzın dış kısmına kadar meydana gelecek olan bulaşıcı ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Gelişmesi durumunda tedaviye olumlu yanıt verecek olan fakat tedavi edildikten bir süre sonra hastalığın tekrarlama ihtimali olacaktır.

Hastalığın bir defa bulaşması sonucunda yaşamları boyunca bu virüsü taşıyacaklardır. Belirtilerinin olmaması durumunda bile kişilerin vücudunda var olmaya devam edecektir.

Virüs bulaştıktan sonra başka kişilere de salgı sonucunda geçme durumu olacaktır. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki uçuk bulaşmış olan kişiler de stresli dönemleri içerisinde oldukları zaman da virüsün ateşlenmesine ve kişinin dudak çevresinde yara görünümlü içerisinin sıvı dolu olan kabarcıklar meydana gelecektir.

HSV-1 virüsü bulaşması durumunda kişilerde zaman zaman tekrarlama riski vardır. Sıklıkla virüsün olduğu kişilerde tekrarlamasının nedenleri şunlardır:

  • Ailesel ve çevresel faktörler;
  • Düzensiz beslenme;
  • Uykusuzluk;
  • Yüksek ateş;
  • Enfeksiyon hastalıkları;
  • Fazla alkol tüketimi;
  • Enfeksiyon hastalıkları;
  • Ultraviyole ışınları;
  • Kansızlık.

Dermatolog tarafından yapılacak olan fiziksel muayene sonucunda hastalık teşhis edilecektir. Ayrıca doktor tarafından HSV-1 kan testi de yapılarak tam tanının konması mümkün olacaktır. Ayrıca uçuk oluştuğu zaman doktora gitmeniz sonucunda uçuk kültürü değerlendirmek için, uçuktan bir miktar deri alarak bunu laboratuvara gönderebilir.

Uçuk çıkmadan önce sıklıkla karıncalanma ve kaşınma kişilerde olacaktır. Daha sonrasında ise uçuk meydana gelir. Bu durum kişinin ağzını açarken acı duymasına, kaşıntı olmasına ve kuruması sonucunda çatlama neticesinde de kanama meydana gelebilir.

Dudakta Uçuk Bulaşma Yolları

Herpes simpleks virüsüne daha çok virüsün olduğu kişilerle temas yoluyla kişiden kişiye geçebilecek olan bir virüs olmaktadır. HSV-1 virüsü olan kişilerin ilk temas etmesi sonucunda virüs bulaşacaktır. Virüsün kişilerin hayatı içerisinde her zaman var olmaya devam edecektir. Zaman zaman iyileşmiş olsa bile, hayatlarının belirli dönemi içerisinde tekrarlayabilir.

Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle kişilerin kullanmakta olduğu özel eşyaları, daha çok uçuğa temas etmiş olan eşyalarını kişiler kullanması sonucunda bulaşacaktır.

  • Aynı tabaktan yemek yemek;
  • Aynı kaşığı kullanmak;
  • Dudak teması;
  • Öpüşmek.

Kişinin herhangi bir hastalık yaşaması durumunda virüs salgın şeklinde daha hızlı bir şekilde yayılacaktır. HSV-1 virüsü her yaşta görülebilir. Daha çok enfeksiyona maruz kalan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha çok ortaya çıkacaktır.

Dudakta Uçuk Bulaşmasını Engellemek

Dudaklarda uçuk oluşmasını önlemek için kişilerin bir takım önlemler alması ve herpes simplesk virüsünün başkalarına bulaşmasını engellemesi gerekmektedir. Özellikle de HSV-1 virüsünü taşımakta olan kişiler şunlara dikkat etmelidir.

  • Başka insanlarla doğrudan temas içerisinde olunmamalıdır;
  • Kişisel eşyalarını başkalarının kullanmasına izin vermemelidir;
  • Dudak kenarında uçuk çıkması sonucunda öpüşmemelidir;
  • Elleri her zaman yıkamalı;
  • Uçuk olan bölgeye temas etmemelidir.

Hastalık bir kere bulaşması sonucunda bunun günümüzde tedavisi bulunmamaktadır. Kişilerde ömür boyunca devam edecek olan bir hastalık olarak zaman zaman ortaya çıkacaktır. Uçuk dudak kenarında olması durumunda, kişilerin dikkatli olması ve başkalarına bulaştırmasını engellemesi gerekmektedir. Virüsün belirtilerini azaltmak ve yara izini yok etmek için günümüzde bazı kremler ve ilaçlar bulunmaktadır. Bunları her zaman için doktor tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Bu ilaçlar Asiklovir maddesi olan kremler ya da ilaçlar olmaktadır. Ayrıca uçuk hızla bulunduğu bölgede yayılacak ve genişleyecektir. Bu nedenle de uçuk yarası ile oynanmaması gerekmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 2,50 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle