Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sürekli Uçuk Çıkması Neden Olur ve Tedavisi

Herpes simpleks virüsü bir defa bulaştığı zaman ömür boyu kişinin vücudunun zayıf düştüğü durumlarda dudak kenarlarında uçuk çıkacaktır. Doğal tedavi yollarıyla geçmesi hızlandırılır.

Sürekli Uçuk Çıkması

Herpes simpleks isimli vürus insandan insana bulaşmakta olan, cilt altında oluşan içi sıvı dolu kabarcıkların oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Bir kere herpes simpleks virüsüne yakalanmış bir kişinin ömür boyu bu hastalığı taşıyacaktır. Tedavisi kalıcı olarak mümkün olmayan bir sağlık sorunu olması nedeniyle zaman zaman bazı durumlarda tekrar edebilecek virüs, daha çok bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ya da kişilerin ani bir korkuya kapılması durumunda meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır.

Uçuk virüsü bir kişiye bulaşması sonucunda o bölge de oluşan sinirlerin düğümlerinde yer edecektir. Bunun sonucunda da kişilerin vücut sisteminde oluşan zayıflık sonucunda enfeksiyon kapması gibi nedenlerden sonra virüs o bölge de çoğalacak ve uçuk meydana gelecektir. Uçuğun sebebi arasında uçuk virüsüne sahip olan bir kişinin kullandığı kaşık ya da bardak sonucunda da bulaşabilir. Uçuk virüsü sadece insanlarda görülmektedir. Her yaşta insanda görülmektedir. 

Sürekli Uçuk Çıkmasının Nedenleri

Kişinin beslenmesinde eğer ki vitamin ve mineral bakımından eksiklik olması durumunda sık sık kişilerde uçuk meydana gelecektir. Özellikle de çinko eksikliği olan kişilerde meydana gelebilir. Bu nedenle de çinko değeri fazla olan kırmızı et ya da ceviz gibi yiyecekler tüketmek uçuğa iyi gelecektir. Herpes simpleks virüsü kişilerin bağışıklık sistemiyle yakından alakalı olmaktadır. Ayrıca hormon dengesizlikleri sonucunda ve özellikle kadınların adet dönemi içerisinde görülebilir.

Sürekli olarak çıkma nedenlerinden bir tanesi de kişinin yetersiz beslenmesi, sağlıklı gıdalar tüketmemesinden kaynaklanacaktır. Aşırı güneş ışıkları sonucunda da meydana gelebilir.

  • Çevresel nedenler;
  • Üzüntü;
  • Uykusuzluk;
  • Şeker hastalığı;
  • Lenfoma;
  • Hamilelik;
  • Kullanılan bazı kimyasal ilaçlar;
  • Güneş ışınları;
  • Kansızlık;
  • Aşırı A vitamini alınması;
  • Enfeksiyonlar;
  • AIDS.

Daha çok herpes simpleks virüsü bulunan bir kişinin açık yarası olduğu zaman onun kullandığı kişisel eşyalar sonucunda ya da öpüşme sonucunda kişilere bulaşır. Bunun sonucunda uçuk virüsü kişiye bulaşır. Daha çok uçuk virüsünün oluşması durumunda ilk olarak kaşıntı dudakta ve kenarında meydana gelecektir. Bu kaşıntı sonrasında hafif ağrı veya sızlama ve içi su dolu olan kesecikler ortaya çıkacaktır.

Uçuk yarası oluşması durumunda kabuk bağlayacaktır. Bu uçuk yarası ile oynanması başka kişilere daha çabuk virüsün bulaşmasına neden olacağı gibi enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına ve iyileşmesinin uzun sürmesine ayrıca uçuğun olduğu bölge de iz kalmasına da neden olur.

Sürekli Çıkan Uçuğun Tedavisi

Elma sirkesi ve Bal

  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi;
  • 1 tatlı kaşığı bal.

Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı bal konulduktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı elma sirkesi konulur ve karıştırılır. Uçuğun olduğu bölge ilk önce yıkanmalıdır. Daha sonradan yaptığınız bu karışım uçuğun üzerini tamamen kaplayacak şekilde sürülmelidir. Üzerine herhangi bir şey sürülmemelidir. Birkaç saat boyunca uçuğun üzerinde karışım kalmalı ve bu karışımı günde üç kere tekrar etmelisiniz.

Siyah Çay

Dudak kenarında sık sık uçuk çıkması durumunda kişilerin demlemiş olduğu siyah çay poşetini çukan uçuğun üzerine koyup birkaç dakika bekletmelidir. Bu tamponu birkaç kere günde tekrar etmeniz olumlu sonuç verecektir.

Domates Suyu ve Aloe Vera

Uçuk ilk olarak yıkanmalı ve temizlenmelidir. Daha sonradan uçuğun üzerine bir miktar domates suyu sürülür ve biraz beklenir. Ardından Aloe vera yaprağından bir tutam alınarak uçuk bölgesine konulur. Hafif dairesel masaj yapılır. Bu işlemi günde dört defa tekrar etmeniz daha hızlı iyileşmeyi sağlayacaktır.

Ekinazya Çayı

  • 1 tatlı kaşığı ekinezya;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 1 su bardağı su.

1 su bardağı suyun içerisine atacak olduğunuz ekinezya bitkisi 10 dakika boyunca kısık ateşte pişirildikten sonra, ocaktan alınır. 5 dakika boyunca ılıması beklenir. Daha sonradan süzülür ve içerisine 1 çay kaşığı bal konularak karıştırılır. Bu çayı günde üç defa içmelisiniz. Ayrıca çaydan bir miktar alarak uçuğun üzerine sürmeniz daha hızlı iyileşme sağlayacaktır.

Papatya Çayı

  • 3 çorba kaşığı kuru papatya;
  • 1 su bardağı su.

1 su bardağı suyun içerisine atacak olduğunuz 3 çorba kaşığı papatya kaynatılır. Daha sonradan demlenmesi için beklenir. Hafif ılık olduğu zaman süzülür. Günde 2 defa içilmelidir. Uçuk tedavisinde kullanılacağı gibi aynı zamanda da yatıştırıcı etkisi vardır. Özellikle de uçuk çıkmaya başladığı zamanlarda hemen papatya çayının yapılarak içilmesi hastalığın semptomlarının daha hafif olmasını sağlayacaktır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle