Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Alerjik Egzama Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Alerjik egzama daha çok çocukluk dönemi içerisinde görülmektedir. Yetişkinlerde ise herhangi bir maddeye karşı alerjisi olması sonucunda temas etmesi durumunda görülecektir.

Alerjik Egzama

Alerjik egzamaya atopik egzama dermatit denilmektedir. Kronik bir hastalık olabilir. Cilt üzerinde aşırı kaşınma sonucunda enfekte olması görülür. Deri yüzeyinin kırmızı rengi olan, derinin yüzey kısmının pütürlü bir hal alması ve kaşıntının meydana gelmesi sonucunda döküntüler meydana gelecektir. Alerjik egzamanın vücudun tek bir bölümünde olacağı gibi birçok yerinde aynı anda görülmesi de söz konusu olacaktır. Sulantılı ve çok şiddetli kaşınan yaralar meydana gelecektir. Aşırı kaşınma sonucunda hastanın kaşıması neticesinde cilt yüzeyinde kaşınma meydana gelecek ve soyulmalar oluşacak, renginin koyulaşması da söz konusu olur. Daha çok 1 yaşında olan bebeklerde görülmektedir. Annesinde alerjik bir hastalığı olması sonucunda yenidoğan bebekte görülme ihtimali de fazla olmaktadır. Ergenlik dönemine kadar çocuklarda devam etmektedir. Bazılarında ise geçmeyecek ve hayatları boyunca alerjik egzamanın zaman zaman görülmesi söz konusu olacaktır. Diğer egzamalarda olduğu gibi bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Hastalığın belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Şiddetli kaşıntı oluşması;
  • Deri döküntüsü;
  • Deride kuruluk;
  • Pul pul döküntüler;
  • Deride kalınlaşma;
  • Deri üzerinde çizgilerin oluşması;
  • Göz altında renk koyulaşması;
  • Oluştuğu bölgede derinin soluk renk olması;
  • Astım;
  • Alerjik rinit;

Kişilerde meydana gelen nikel alerji egzaması temas egzaması olarak bilinmektedir. Nikel içeren maddelere kişinin temas etmesi durumunda meydana gelen kaşıntı, deri üzerinde döküntü oluşması görülmektedir. Nikel insanların hayatında çok fazla bulunan maddelerden olmaktadır. Bozuk para ya da kolye gibi maddelere temas etmesi durumunda, temas edilen bölgenin kaşınmaya ve isiliklerin oluşmasına neden olacaktır. Daha çok çocuklarda görülmekte olan yumurta ya da başka bir yiyecek yemesi sonucunda hastalığın oluşması, hastalığın tetiklenmesi gibi bir durum söz konusu olacaktır.

Çocukluk döneminde yumurta alerji egzaması meydana gelmesi sonucunda ergenliğe ulaşması sonucunda kendiliğinden  geçecektir. 

Alerjik Egzama Nedenleri

İnsanlarda bulunan bağışıklık sisteminin zararlı maddelere karşı insan vücudunu korumakla görevlidir. Alerji egzaması olan kişilerde ise birçok maddeyi bağışıklık sisteminin zararlı madde olarak görmesi sonucunda ortaya atopik egzama çıkacaktır. Kişilerin çevresel faktörlerden kaynaklı ya da ruhsal nedenlerden kaynaklı olarak derinin tepki olarak gösterdiği bir reaksiyon olmaktadır.

Alerjik egzama meydana gelmesi durumunda astım oluşması, saman nezlesinin meydana gelmesi durumu da söz konusu olacaktır. Alerjik egzamanın meydana gelmesi durumunda kişilerin herhangi bir maddeye karşı alerjisi olması durumunda da söz konusu olacaktır. Alerjik egzamanın oluşma nedenleri arasında sıklıkla bazı maddelerin cilt ile temas etmesi durumunda meydana gelecektir. Sabun kullanılması, bozuk paraya temas edilmesi, deterjanlar, şampuan gibi maddelerin içerisinde ki maddeler ile cilt üzerinde tahriş olması da görülecektir. Birçok kişinin yaşamakta olduğu stres sonucunda ya da bir sıkıntısı olması durumunda ve iklim değişikliği olması durumda da alerjik egzama oluşması söz konusu olacaktır. Bazı besinler tüketilmesi ve yiyeceklerin oluşması durumunda daha çok çocukluk çağında alerjik egzama görülecektir.

Kişilerde meydana gelecek olan kontakt egzamanın nedenleri arasında da alerjik egzama gelmektedir. Yaşanmış olan bir enfeksiyon sonucunda, kadınlarda meydana gelen hormon değişikliği sonucunda da sıklıkla alerjik egzaması da oluşacaktır.

Alerjik Egzama Testi ve Tedavisi

Alerjik egzamanın meydana gelmesi durumunda laboratuvar testleri ile tanısının konulması mümkün olmamaktadır. Daha çok doktor tarafından klinik olarak bulguların değerlendirilmesi ve alerji testlerinin yapılması sonucunda cilt üzerinde alerji testleri yapılarak hangi maddeye ve besinlere de alerjisi olduğu da görülecektir. Çocuklarda meydana gelen alerjik egzama testi doğum itibari ile uygulanacaktır. Egzamanın geliştiği bölge her ne kadar çok şiddetli bir şekilde kaşınacak olsa da, hastanın mümkün olduğu kadar kaşımaması gerekmektedir. Kaşıntı lezyonun daha da yayılmasına ve alanın genişlemesine neden olacaktır.

Alerjik egzama meydana gelmesi durumunda ilk olarak hastanın şiddetli olan kaşıntısının yok olması hedeflenmektedir. Egzama kaşıntısı ve diğer belirtilerinin ortaya çıkartacak madde ya da besin tüketilmemesi gerekmektedir.

Yünlü giysiler, irritan maddeler, nikel, bazı besinlerden uzak durulması ve gün içerisinde derinin nemli tutulması gerekmektedir.

Dermatolog tarafından reçete edilecek olan antihistaminikler ilaçların reçete edilmesi ve bunların kullanılması sonucunda kaşıntı şikayeti ortadan kalkacaktır. Lokal olarak bölgeye sürülecek olan Kortikosteroidler içeren kremler ve losyonlar doktor tarafından reçete edilebilir. Bunlar bölgeye uygulanmalı ve kaşıntının azalması için ince bir tabaka şeklinde lezyonlu bölgeye sürülmesi gerekmektedir.

Alerjik Egzamaya İyi Gelenler

Alınacak önlemler arasında aşırı ısıdan kaçınmak çok önemlidir. Her banyo sonrasında nemlendirici vücuda uygulanması gerekmektedir. Cildin kuru olmasını engellemek için nemlendirici kremler uygulanmalıdır. Çocuklara yumurta yedirilmemesi, özellikle bahar mevsiminde polenlere karşı alerjisi olanların dikkatli olması gerekmektedir.

  • 2 yemek kaşığı beyaz vazelin;
  • Kekik yağı;
  • Çay ağacı yağı;
  • Isırgan yağı;
  • Defne yağı;
  • Ozon Yağı.

Feridun Kunak tarafından verilen bu bitkisel kür tarifi için 2 yemek kaşığı beyaz vazelin ve yukarıda verilmiş olan bitkisel yağların hepsinden 1 çay kaşığı konulmalıdır. Karıştırıldıktan sonra günde üç defa alerjik egzamanın oluştuğu bölgeye sürülmelidir. Yıkamadan birkaç saat boyunca kalmalı ve daha sonradan ılık suyla yıkanmalıdır. Gün içerisinde 3 defa uygulanması alerjik egzamaya iyi gelecektir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle