Egzama Oluşmasının Nedenleri Arasında Neler Bulunur?
Egzama sorunu birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Tam olarak nedeni bilinmez ama en belirgin olan şey aile geçmişinde bu sorunun var olmasıdır.
İçindekiler
Egzama
Egzama kaşıntılı, kuru, kırmızı lekeler olarak meydana gelen soyulma, kabarcık ve yaralara neden olabilecek bir cilt rahatsızlığıdır. Sorun genelde yanaklarda, çene, dirseklerde veya dizlerde çocuklukta ortaya çıkma eğilimi gösterir. Meydana geldikten sonra çoğu zaman belirtileri zamanla azalır. Yine de, bazı insanlarda yaş ilerledikçe egzama gelişme riski artar.
Egzama Nedenleri
- Egzamanın tam olarak nedeni bilinmez. Sorunun birçok farklı şekli vardır ve farklı tetikleyiciler her türü şiddetlendirebilir. Örneğin; evcil hayvanlardan veya polen gibi alerjenler tahriş edici döküntülerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yüksek tansiyon gibi diğer sağlık koşullarıyla bağlantılı meydana gelebilir. Çoğu insanda egzama sebepleri değildir ve bir dizi faktörle bağlantılıdır.
- Yapılan araştırmalar sonucunda en yaygın olan egzama türünün atopik dermatitin görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bu sorun çoğu zaman genetik sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelir. Genelde atopik egzama, astım ve saman nezlesi bir arada gözlemlenebilir. Ailesinde astım veya saman nezlesi olan kişilerde atopik durumun gelişme riski oldukça yüksektir. Bu sorunlar mevsimsel olarak da oluşabilir. Sorunun oluşması ile psikolojik anlamda sıkıntılar insanlar huzursuzluk yaratır.
- Bağışıklık sistemini tetikleyen şeylerde zaman içinde aşırı tahribata yol açar ve bu da cildin tahriş olmasına neden olur. Semptomlar genelde dalgalı şekilde gerçekleşir ve kötüleşir. Belirtileri kişiden kişiye göre farklılıklar gösterebilir. Yani belirtiler meydana geldiğinde mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
Diyetle İlgili Nedenler
Beslenme ile alakalı sorunlar çoğu zaman bebeklerde meydana gelir. Bebeklerde egzama doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilir. Çoğu zaman anne sütünden geçen alerjenlerin bir sonucu olarak oluşur. Bazen alerjen veya kimyasal içeren cilt losyonlarından kaynakla bilmektedir. Yiyecekler kaynaklı egzama olan çocuklarda gıdaların egzamalarıyla neredeyse hiç ilgisinin olmadığı yetişkinlere göre en yaygın ağırlaştırıcı faktörlerden bir tanesidir. Gıda alerjileri egzamaya neden olmaz ama durumu şiddetlendirebilir. Egzamaya sahip olan bir bebeğin, diğer çocuklardan daha fazla alerjiye sahip olması daha olası bir durumdur. Sorun olan çocuklarda besin alerjisinin tetikleyici olabilme ihtimali % 35’e kadar çıkar. Oluşan bu reaksiyonların % 90’ından sorumlu olacak olan gıdalar yer fıstığı, soya, yumurta, buğday, balık,süt, kabuklu yemişler ve kabuklu olan deniz ürünleri olarak sıralanabilir. Emziren anne bu tür gıdalardan kaçındığı zaman bile bebeğinde egzamanın belirtileri meydana gelebilmektedir.
Diğer Türleri ve Nedenleri
Ulusal Egzama Derneği’ne göre, l altı tür egzama vardır. Bunların oluşmasına etki eden nedenlerde bulunmaktadır. Egzamanın türleri arasında;
- Kontakt dermatit, bu durum kimyasallar, deterjanlar ve bazı cilt bakım ürünleri tarzında tahriş etme özelliğine sahip maddelerden kaynaklanır.
- Dishidrotik egzama, bu eller ve ayaklarda kabarcıkların meydana gelmesine neden olur. Belirtileri arasında en belirgin özellik kabarcıklardır. Stres, alerjiler, nemli ayaklar ve eller gibi tahriş eden maddelerin kullanılmasından dolayı da ortaya çıkar.
- El egzaması, bu durum tahriş eden maddeler tarafından tetiklenerek ortaya çıkar. Ayriyeten aile geçmişi öyküsü ile de bağlantılı şekilde gelişir.
- Nörodermit, stres veya böcek ısırıkları tarafından tetiklendiği düşünülmekte olan kaba, kuru, kalın deri lekelerinin oluşmasına neden olur.
- Nummular egzama: bu tip sorunda muhtemelen kuru kış cilt sorunu, böcek ısırıkları veya iltihaplanma var olmaktadır. Belirtileri arasında küçük, kaşıntılı lekeler kendini gösterir.
- Stasis dermatitis, Çoğu zaman damarların sızmasına ve cilt tahrişine neden olabilen kan basıncı sorunlarından kaynaklı olarak meydana gelir.
Tetikleyici Durumlar
Egzama belirtileri ve semptomlarını tetikleyebilecek bazı şeyler vardır. Bunlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Ortak tetikleyiciler arasında;
- Sabunlar ile deterjanlar, örneğin; şampuan, sıvı deterjan ve banyo köpüğü tarzında tahriş edici olan maddeler
- Çevresel faktörler veya alerjenler, soğuk ve kuru hava, ev tozu akarları, nem, evcil hayvan, polen gibi daha spesifik şeyler
- Gıda alerjileri, inek sütü, yer fıstığı, yumurta, soya veya buğday alerjisi
- Yün ve sentetik kumaşlar tarzında cilde tahrişe neden olan bulunan bazı malzemeler
- hormonal değişimler, kadınlar belli başlı dönemlerde ya da hamilelik dönemi sorunları
- Cilt enfeksiyonları
Bazı insanlar ayriyeten hava kuru veya tozlu olduğu zaman stresli, terli, çok sıcak veya çok soğuk durumlar ile karşı karşıya kaldığında semptomlarında kötüleşmeler meydana gelir. Ciltte oluşan bu sorunun tedavisi için mutlaka öncelikli olarak uzman hekime başvurulmalıdır. Tedavisi açısından uzman hekimler öncelikli olarak bazı test ve tetkiklerin yapılmasını ister. Bunlardan elde edilecek olan veriler ışığında gerekli tedavi planı hazırlanır. Bu süreçte uzmanın verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı ve tüm detaylara dikkat edilmelidir.
Kaynaklar
- http://www.health.com/eczema/what-causes-eczema
- https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/causes/
- https://www.neosporin.com/eczema/what-is-eczema/causes
- https://www.nationaljewish.org/conditions/eczema-atopic-dermatitis/what-causes-eczema
- https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/eczema-causes-symptoms-treatment