Sedef Hastalığının Neden Meydana Gelir, Riskleri ve Komplikasyonları
Sedef hastalığının asıl oluşum nedeni bilinmemektedir. Bu hastalığa neden olabilecek birçok tetikleyici ve etken bulunur. Özellikle bunlardan uzak kalmak hastalığın oluşumu ve ilerlemesi için önemlidir.
İçindekiler
Sedef Hastalığı Nedenleri
Sedef hastalığı sorunun neden kaynaklı olarak meydana geldiği çoğu zaman bilinmez. Cilt hücreleri normalden daha hızlı değiştiğinde oluşur. Yapılan araştırmalar sonucunda bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorundan kaynaklandığını göstermektedir. Vücut derinin en derin katında yeni cilt hücreleri üretmektedir. Bu deri hücreleri en dışta kalan seviyeye ulaşıncaya dek yavaş yavaş cilt katmanları boyunca yukarı doğru hareket halindedir. Sonra ölürler ve zaman içinde koparlar. Bu işlemin tamamı çoğu zaman 3 ile 4 hafta boyunca sürer. Sedef hastası olan kişilerde yaşanan bu süreç 3 ile 7 gün boyunca sürer. Sonuç itibariyle tamamen olgunluğa ulaşmayan hücreler cildin yüzey kısmında hızlı şekilde birikir, gümüşi pullar ile kaplı kırmızı, pul pul, huysuz lekelere sebep olur. Sedef hastalığı nedenleri ve tetiklenme sebepleri arasında;
Bağışıklık Sistemi Sorunları
Bağışıklık sistemi vücudun hastalığa karşı savunmasıdır. İnsanların vücudunun enfeksiyon ile mücadele etmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemi tarafından kullanılmakta olan ana hücre tiplerinden birine T-hücresi adı verilir. T hücreleri normalde bakteri tarzında istilacı mikropların tespitini yapmak ve bunlar ile savaşmak için vücuda gider ama hastalığı olan insanlarda yanlışlıkla sağlıklı olan cilt hücrelerine saldırıya başlarlar. Bu surum derinin en derin tabakasının normalden daha hızlı yeni cilt hücreleri üretmesine sebep olur. Bu bağışıklık sistemini daha fazla T-hücresi üretmeye yönlendirmektedir. Bazı genlerde ve çevresel tetikleyiciler rol oynasa bile bağışıklık sisteminde tam olarak bu probleme neyin sebep olduğu bilinmez.
Genetik Sorunlar
Sedefin nedenleri arasında aileden geçme özellikler bulunur. Hastalığa sahip olan üç kişiden biri durumla yakından alakası vardır. Genetik sistemin sedef hastalığına neden olmasındaki önemli olan rolü tam olarak bilinmez. Yapılan araştırmalar sonucunda birçok farklı genin hastalık gelişimi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Muhtemelen farklı gen kombinasyonları insanlarda durumu daha savunmasız bir duruma getirebilir. Aile geçmişinde bu hastalık olan insanlarda görülme riski oldukça yüksektir.
Sedef Hastalığı Tetikleyici Etkenleri
Birçok insanda sedef semptomları, tetikleyici olarak bilinen belirli bir olay yüzünden başlar ya da kötüleşir. Tetikleyicileri bilmek, alevlenmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Ortak tetikleyiciler ve sedefin nedenleri arasında;
- Böcek ısırmaları
- Güneş yanığı oluşumlar
- Kesik
- Sigara kullanımı yapmak
- Aşırı düzeyde alkol alımı yapmak
- Stres ve psikolojik sorunlar
- Özellikle kadınlarda meydana gelen hormanel değişimler
- Bazı antimalaryal ilaçlar, ACE inhibitörleri, anti- inflamatuar ilaçlar ve beta blokerler
- Boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyonlar, bazı insanlarda genelde çocuklar ve genç yetişkin olan kişilerde streptokoksik boğaz enfeksiyonu sonrasında guttat sedef hastalığı adı verilen sedef hastalığı gelişim gösterir.
- HIV tarzında farklı bağışıklık bozuklukları
Sorunu Arttıran Risk Faktörleri
Enfeksiyonlar; soğuk algınlığı, strep boğaz ve diğer bulaşıcı olan hastalıklar insan vücudunun bağışıklık sistemini tetikler. Sedef hastalığını daha olası hale getirir. Özellikle sedefe sahip olan kişilerin bu tarz etkenlere maruz kalması ilerlemesi açısından tehlikelidir.
Obezite; hastalığın üretilen plaklar sıklıkla cilt kıvrımlarında ortaya çıkar. Kısa sürede hastaların kilo vererek normal yaşamlarına geri dönmesi gerekir.
Stres; yüksek düzeyde stres seviyeleri vücudun bağışıklık sistemini etkiler ve sedefin semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Bazı İlaçlar; lityum, yüksek tansiyon için beta blokerler ve sıtmanın önlenmesi için kullanılan ilaçların sedefin riskini arttırdığı gösterebilir.
Deri Tahrişi; derinin üstünde oluşan tahriş hastalığın ilerlemesi ve kötüleşmesi konusunda oldukça etkilidir.
Soğuk Hava; kışın insanlar genelde daha az güneş alırlar. Doğrudan güneş ışığının ılımlı miktarı hastalığının iyileşmesine yardımcı olabilir. Bazen uzmanlar güneş ışığı alınmasını önerir.
Komplikasyonlar
Sedef hastalığı sorunu yaşayan insanlar aşağıda bulunan hastalıklara yakalanma riskine sahip olan kişilerdir. Yani sorun yaşayan insanlara bu hastalıklar ile alakalı komplikasyonlar meydana gelebilir.
Göz Sorunları
Belli başlı göz hastalıkları oluşma riskinin meydana gelmesine neden olabilir. Üveit, konjuntivit, blefarit tarzında sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Metabolik Sendrom
İnsülin seviyesi ile anormal düzeyde kolesterol seviyeleri ile alakalı durumlardan kaynaklı olarak metabolik sendrom meydana gelir. Bu sorun kalp hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Sedefi olan kişilerde metabolik sendrom gelişme riski de oldukça yüksektir.
Obezite
İleri düzede sedefi olan kişilerin çoğunluğu obeziteye sahip olan kişilerdir. Özellikle iltihap oluşumu konusunda kilo oldukça etkilidir.
Yüksek Kan Basıncı
Yüksek tansiyonu olan kişilerin çoğunluğunda sedef oluşma riski vardır..
Diyabet
Sedefin insan vücudunda ortaya çıkardığı en kötü komplikasyonlar arasında diyabet yer alır. Diyabet oldukça zor bir hastalıktır. Obezite ile birleştiği zaman sağlık açısından ciddi sıkıntılara neden olabilir.
Böbrek Hastalığı
Ciddi düzeyde sedef hastalığı oluşumu yaşayan kişilerde böbrek hastalıkları meydan gelmesi ile alakalı durumlar söz konusudur.