Sedef Hastalığının Görüldüğü Bölgeler ve Ayakta Sedef
Ayakta sedef nedeniyle kişilerin ayak tabanlarında ya da ayağın üst kısımlarında kırmızı ve pul pul dökülen kaşıntısız deri birikintileri görülebilir. Ayak sedefinin tedavisi mümkündür.
Ayakta Sedef
Ciltte bulunan ölü hücrelerin normalden daha fazla şekilde birikmesi ve pul pul bir görüntü oluşturması ile ortaya çıkan sedefin etkili olduğu organlardan biri de ayaklardır. El ve ayaklarda daha sık görülen sedef rahatsızlığı genellikle dirseklerde ve diz kapaklarında bulunuyor olsa da ilerleme göstererek ayaklarda da kendini belli edebilmektedir. Vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilecek özellikte olan sedefler kaşıntılıdır ve kepek şeklinde dökülmeler görülebilir.
Ayakta görülen sedef ayak bileklerinde, ayak tabanlarında ve ayağın üst kısımlarında yer alabilir. Bu kısımda görülen sedef vücudun diğer bölgelerindekiler gibi kaşıntılı olmayıp sadece pul pul görünen bir yapıya sahiptir. Ayaklarda görülen bu rahatsızlık daha çok obezite ve şeker hastalığı olan kişilerde rastlanmaktadır. Sadece ayaklarda görülen bu rahatsızlık başlarda 3-4 cm gibi ufak lezyonlar gösteriyor olsa da zaman içerisinde daha geniş bir hal alabilir.
Çocuklarda daha az görülen bu rahatsızlık yetişkinlerde daha fazla görülmektedir. Özellikle ayak bileklerinde bulunan kemiklerde varlığı daha da görülebilir olmaktadır. Bunun yanı sıra ayak tabanında ortaya çıkan sedefler nedeniyle yürümede sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Nedenleri
Sedef rahatsızlığı genellikle vücudun bağışıklık sistemindeki sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Deri üzerinde gelişen bu durum diğer organlara herhangi bir rahatsızlık vermezken çeşitli hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Ayaklarda görülen sedef aynı zamanda genetik duruma ve çevresel faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilecek durumlardan olmaktadır.
Genetik Yatkınlık
Ailede sedef hastalığının bulunmasına bağlı olarak kişilerin vücutlarında da sedef hastalığına rastlanabilir. Ayak bölgesinde sedef hastalığı olan bir yakın nedeniyle kişilerde de ayak bölgesinde görülme olasılığı vardır.
Çeşitli Hastalıklar
Şeker ve ya obezite gibi ayaklara etki edebilen hastalıklar nedeniyle de ayaklarda sedef görülebilmektedir. Ayrıca kalp hastalığı gibi farklı rahatsızlıklardan dolayı da ayakta etkilenme olabilmektedir.
Aşırı Stres
Stres vücudun her bölgesine farklı şekillerde zarar verebilen bir durum olduğu gibi kişilerde ayak bölgesinde sedef rahatsızlığının görülmesine de neden olabilmektedir. Ayrıca sürekli olarak duygu değişimleri yaşayan kişilerde de ayak bölgesinde bu rahatsızlığa rastlanabilmektedir. Stres sedefin çoğalmasına da neden olmaktadır.
İlaç Kullanımı
Kişilerin farklı nedenlerden dolayı kullanmış oldukları ilaçlar zaman içerisinde kişilerde bu rahatsızlığın görülmesine neden olabilmektedir.
Enfeksiyonlar
Özellikle çocuklara görülen enfeksiyonlar nedeniyle sedef rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonların kendini tekrarlaması da sedefin yeniden ortaya çıkmasına neden olabilecek bir durumdur.
Travma
Deri üzerinde oluşabilen her türlü travma nedeniyle kişilerde sedef başlayabilir. Ayak ise travmaya açık olan organlardan biridir. Kimyasal, fiziksel travmalar nedeniyle oluşan ayak sedeflerine köbner fenomeni de denmektedir.
Belirtileri
Sedef hastalığı genel olarak kırmızı ve pul pul görünen bir deriye neden olmaktadır. Ancak vücudun her bölgesinde farklı farklı belirtiler vererek ortaya çıkan sedef ayaklarda ve elde sert bir doku oluşturur. Ayrıca bu dokularda çatlamalarda meydana gelerek ayakları zorlayıcı bir hastalık olabilir. Ayaklarda alt kısımları kırmızı, üst kısımları ise beyaz ve ya gri şekilde pul şeklinde bir görüntü oluşturabilmektedir.
Ayak bölgesinde herhangi bir kaşıntıya neden olmayan sedef, vücudun farklı bölgelerinde kaşıntılı şekilde de ortaya çıkabilmektedir. Ayaklarda kuruluk ve kurumaya bağlı çatlamalardan dolayı kanamalar görülebilir. Kişiler ayaklarının üzerinde yürürken kanamalardan dolayı ya da derilerin yarıklar oluşturmasından dolayı acı duyabilir.
Kimi ayak sedefi nedeniyle ayak tırnaklarında kalınlaşmalar görülebilir. Ayrıca ayak parmaklarındaki eklemlerde de şişme ve şişmeye bağlı hareketsizlik ve ağrı şikayetleri olabilmektedir. Cilt oldukça hassas bir hal alacaktır ve dışarıdan gelen etkiler nedeniyle çok çabuk bir şekilde etkilenebilecektir.
Tedavi yöntemleri
Ayakta bulunan sedeflerin tedavisinde ilk olarak hastanın geçmişine, yaşına, hastalığın hangi nedenden dolayı ortaya çıktığına dikkat ederek karar vermek gerekmektedir. Sedef tanısı koymak adına gerekli incelemelerin yapılmasının ardından krem ya da losyon gibi uygulamalar tercih edilebilmektedir. Eğer sedefler bu tür tedavilere cevap vermez ise iğne ve ya ilaç tedavisine geçilebilmektedir. Ayrıca fototerapi de yapılabilmektedir.
Sedefin ortadan kaldırılabilmesinde bitkisel tedavi yolları denenebileceği gibi ciltte oluşan kuruluğun ve deri açılmalarını önlemek için sedefli bölgelere nemlendirici kremler sürülebilir.
Sedef hastalığı olan kişilerin tedavi olmaması halinde eklem iltihaplanması, inme ve kalp hastalıkları da yaşanabilmektedir. Bu nedenle tedavisinin ertelenmemesi ve doktor gözetiminde gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Ayak Sedefinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ayaklar keseleme, ağda ya da uzun süre güneş ışığına maruz kalma gibi durumlardan korunmalıdır.
- Sürekli ağrı kesici kullanmak ve çok güçlü ağrı kesiciler almak da ayakta bulunan sedeflerin artmasına neden olacaktır.
- Sigara ve alkol kullanımı sedefleri tetiklediği gibi artış göstermesine de neden olacaktır.
- Düzensiz beslenme nedeniyle de ayaklarda sedef oluşabilir ya da sedeflerde artış meydana gelebilir.