Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir, Özellikleri ve Tedavisi
Sedef hastalığı bulunan kişilerde öncelikli olarak sedefin hangi çeşidinin olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu belirlemeden sonra uzmanlar gerekli olan tedavi planlamasını yapacaktır.
İçindekiler
Sedef Hastalığı Çeşitleri
Sedef hastalığı çeşitleri arasında;
Plak Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı olan insanların çoğu, tek başına veya başka bir tiple kombinasyon halinde plak sedef hastalığına sahiptir. Adını cilt hücrelerinin oluşan plaklarından alır. Bunlar plaklar çok kırmızı, kaşıntılı, beyaz veya gümüşi pul şeklimde olabilir. Plak sedefinin başladığı yeri ve düzenli deri durduğunu işaret eder. Ayriyeten gözler kapatıldığında ve el ile derinin üzerinde gezinildiğinde her plakanın nerede başladığını ve bittiğini hissetmek kolaydır. Kızarıklık durumu bölgedeki artmış kan akışının olmasından kaynaklı ortaya çıkar. Sorunun ne düzeyde şiddetli olduğu hasta kişinin yaşına ve diğer tedavilerle ne kadar başarılı olduklarına bağlı olarak değişir. Plak sedef hastalığını tedavi etmek için çok çeşitli tedavi çeşitleri kullanılabilir. Ürün yelpazesi içinde topikal tedaviler, UV terapisi, sistemik yer alır. sedef çeşitleri arasında bulunan plak türü vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ama avuç içi, tabanlardaki sedef hastalığı, deri ile temas eden bölgelerde (koltuk altı veya genital ) genelde farklı bir türdür.
Kafa Derisi Sorunu
Plaster sedef hastalığı türünün kafa derisinde oluşmasıdır ve çok yaygındır. Genelde vücudun diğer bölgelerinde bulunan plak duruma benzemekle birlikte, kepek tarzında pulların düşmesine neden olan pullu derinin birikmesi oldukça eğilimlidir. Saçlı deride, saç çizgisi çevresinde, alın, boyun ve kulak arkasında da gözlemlenebilir. Kafa derisinin kaşıntılı ve sıkı olmasını sağlar. Şiddetli şekilde gözlemlenen kişilerde saç dökülmesine neden olur. Çoğu zaman geçicici ve tedavi edildiğinde normale döner.Kömür katranı, salisilik asit, ditranol, steroid merhemler ve kremler, vitamin D esaslı tedavilerin yanında hindistancevizi veya zeytinyağı gibi kafa derisini nemlendirmek için kullanılan yağlar gibi reçete edilebilir.
Guttat
Yağmur damlası ya da gözyaşı damlası hastalığı olarak da adlandırılır. Guttat lekeleri çoğu zaman cilt yüzeyinde pürüzlü, açık pembe veya kırmızı şeklinde ortaya çıkar. Koyu cilde sahip olan kişilerde daha az kızarıklık ve daha koyulaşma fark edilir. Gövde, sırt ve ekstremitelerde yaygındır. Guttat sedef hastalığı herhangi bir yaşta meydana çıkabilir ama çocuklar, gençler ve daha genç yetişkinlerde daha sık görülür. Genelde streptokoksik boğaz enfeksiyonu ile tetiklenir. Hastalığın tedavisi steroid kremleri, D vitamini uygulamaları ve kömür katranı uygulamaları ile yapılır. Yapılan bu tedaviler ile başarı sağlanmazsa hasta dermatologa sevk edilir.
Püstüler Durum
Püstüler durumda küçük, beyaz veya sarı kabarcıklar, çok kırmızı veya koyu şekilde cildin üzerinde gözlemlenir. Bu püstüller sık şekilde sarı veya krem rengi veren sıvı ile doldurulur. Bu sıvılar patladıktan sonra kurumuş, kahverengi veya huysuz bir hale dönüşebilir. Bu durum enfeksiyon veya bakteri belirtisi değildir. Diğer çeşitlerde olduğu gibi bulaşıcı değildir. Sedef türleri içinde bulunan püstüler hastalığının iki tipi vardır;
- Sadece ellerin avuçlarını veya ayak tabanlarını etkileyen püstülerdir.
Her iki püstüler türde fazlasıyla ağrılı olabilir. Özellikle avuç içi ve tabanı etki altına aldıklarında yürüyüş ile diğer günlük aktivitelerde zorluklar yaşanabilir.
Hassas Bölge ve Tırnak Sedefi
Hassas Bölge
Cilt vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen soruna göre daha duyarlıdır. Genelde koltuk altı, cinsel organ ve deri kıvrımları tarzında giysiler ya da diğer deri tarafından örtülü alanlarda meydana gelir. Fleksör bölgelerdeki sedef hastalığı çoğu zaman diğer alanlarda görülen plaklar ya da yoğunluğa sahip değildir. Genelde çok parlak kırmızı ve parlak görünürler. Hassas bölgelerdeki sedef hastalığı çok rahatsız edici ve acı verici olabilir. İnsanların utangaç hissetmesine neden olur. Tedavisi için doktor ya da dermatologdan yardım almak her zaman en iyisidir. Tedavisi kapsamında uzmanlar detaylı plan hazırlar ve buna uyulması gerekir.
Çivi Tırnak Sedefi
Çivi sedef hastalığı bu sorunu yaşayan kişilerin yarısına kadar etkiler. Tırnak sedefleri tırnak yastıklarını ya da ayak tırnaklarını etkileyebilir. Bir kişinin tırnaklarında bu hastalığın olması başka cilt tutulumunun olmaması mümkündür. Tırnak sedef hastalığının belirtileri hafif ya da şiddetli şekilde meydana gelebilir. Belirtileri arasında;
- Tırnağın renk kaybı
- Tırnak yüzeyinde delik ya da küçük oyuklar
- Kolayca bölünen veya parçalanabilen sorunlar
- Tırnağın kalınlaşması
- Onikoloz olarak bilinen tırnağın yatak kısmında kendilerini kaldıran veya kendinden ayıran sorunlar
Şiddetli ve ağır olan vakalarda sorun oldukça ağrılı şekilde meydana gelebilir. Bu sorunun uzman tarafından detaylı şekilde tedavi altına alınması önemlidir.
Kaynaklar
- https://www.psoriasis-association.org.uk/psoriasis-and-treatments/types-of-psoriasis
- https://www.onhealth.com/content/1/psoriasis_skin_rash
- https://www.emedicinehealth.com/types_of_psoriasis/article_em.htm
- https://articles.mercola.com/psoriasis/types.aspx
- http://www.healthcentral.com/slideshow/the-5-types-of-psoriasis