Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Egzma Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde oluşan egzamanın ortaya çıkmasının birçok etkeni bulunur. Bu etkenlerin meydana çıkartılması ve tedavisi için mutlaka uzman doktor ile görüşülmesi gerekmektedir.

Bebek Egzaması Nedenleri

Bebeklerde egzama

Bebekler sık şekilde 2 aylıktan itibaren egzama başlamaya başlar. Belirtiler kırmızı, kuru ve kaşıntılı cilt şeklinde, kulaklar arkasında, boyun, diz ve dirsek kırışıklıklar bulunur. Bebeklerde egzama nedenleri birçok etken bulunmaktadır. Bebek egzaması neden olur;

Egzamanın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, çeşitli iç ve dış faktörlerle bağlantılı görünmektedir:

İç faktörler

  • Bir aile öyküsü geçmişinde egzamanın bulunması, her iki ebeveyn de egzamaya sahipse, çocuklarının da yüzde 80 olasılıkla bu sorunu kazanması olasılığı vardır.
  • Bazı gıdalara alerjik reaksiyonlar, bu durum oldukça nadir şekilde meydana gelir.  Bununla birlikte süt, buğday, narenciye, yumurta, fındık, deniz ürünleri, kimyasal gıda katkı maddeleri, koruyucular ve renklendiriciler gibi belirli gıdalar ile alkol egzamanın ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Stres, en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Dış faktörler

  • Tahriş edici maddeler, sigara dumanları, kimyasallar, sıcak- nemli hava, soğuk ve kuru düzeydeki şartlar, klima, aşırı ısınma sonucunda meydana gelebilir.
  • Alerjenler, ev tozu akarları, küfler, bitki polenleri, beli başlı gıdalar, evcil hayvanlar, bazı kıyafetler, şampuanlar, diğer banyo ürünleri, kozmetik ürünleri ve tuvalet malzemeleri sorunun yaşanması konusunda oldukça etkilidir.

Bebeklerde egzama neden olur kapsamında alevlenme nedenleri arasında;

  • Sabun ya da aşırı köpükten oluşan banyoda kullanılani tahriş edici kimyasallar ile temas halinde olduktan sonra
  • Yünlü altlıklar, polyester giysiler tarzında tahrişe sebep olan kumaşlar ile temastan sonra
  • viral, bakteriyel enfeksiyonların kapılmasından
  • Toz akarı ya da hayvan kürkü gibi maddelere maruz kalmaktan
  • Bebeğin alerjisi olan gıdalara maruz kalmasından
  • Bebeğin aşırı sıcağa maruz kalmasından kaynaklı oluşabilmektedir.

Aslında egzamanın ve atopik egzamanın belirgin nedeni yoktur. Bebeklerin tükettikleri yiyecekler ve içeceklerden kaynaklı olarak da egzamada kötüleşme meydana gelebilir. Hastalık enfeksiyon olmadığı sürece bulaşıcı durumda değildir.

Bebekler İçin Yaşlı Çocuklar İçin Farklılıklar

Bebeklerde ve çocuklarda egzamanın görünümü, yeri yaşa ve aya göre değişir.

  • Bebekler (ilk 6 ay); çoğu zaman etkilenen bölgeler arasında yanaklar, kafa derisi, alın ve çene olmak ile birlikte boyun, göğüs, eller ve bacaklara da yayılabilir. Etkilenmiş olan cilt kızarık ve ağrısız şekilde gözlemlenir. Çoğu zaman bebekler kaşıntıdan kurtulmak için cildi kaşır ve tahrişi kötüleştirirler.
  • Bebekler (6 ile 12 ay); sorun genellikle bebeğin dirsekleri ve dizleri üzerinde bulunmaktadır. Bebek nasıl dolaşacağını öğrenirken kolayca veya sıklıkla ovulabileceği, çizilebileceği yerler sorunu kötüleştirir. Egzama enfekte bir duruma gelirse, sızma ve kabuklanma olan sarımsı lezyonları fark edilir.
  • Bebekler (2 ile 5 yaş arası); bebeklerin cildi kuru, sarkık ve pullu görünebilmektedir. Bazen kalınlaşabilir ve deri tarzında bir duruma gelebilir. Ağız bölgesindeki alanlar, göz kapakları, dirsek, dizlerin kırılma bölgeleri, bilekler, eller veya ayak bilekleri sık şekilde etkilenir.
  • Büyük Çocuklar (5 yaş ve üstü); döküntüler dirseklerin ve dizlerin katlanan bölgelerinde meydana gelir. Çocuğunuzun kafa derisinde, kulaklar, eller ve ayakların arka kısmında kırmızı ve kaşıntılı yaralar gözlemlenir. Büyük çocuklarda tahriş giderek kötüleşebilir.

Bebek Egzama Tedavisi

Egzama tipik olarak meydana gelir ve durumu her bebekte farklı şekilde oluşur. Yapabilecek en iyi şeylerden biri bebekte bulunan sorunun özel türünü öğrenmek ve ardından tetikleyicilerinden kaçınmaktır.  Unutulmaması gereken diğer tedavi yönetimi ve ipuçları arasında;

  • Bebeğin cildini nemli banyo ile soğutmak; kuru cildi nazikçe bir şekilde banyoda yıkamak gerekir. Bu kaşıntıların hafifletilmesine olanak sağlar. Banyo sürecinin en fazla 10 dakika sürmesi oldukça önemli bir detaydır.
  • Bebeklerin cildine banyodan sonra ve gün içinde nemlendirici krem uygulanır. Kuruluk bebeğin cildini özellikle kış aylarında kaşıntılı hale getirir. Seramid içeren bir nemlendiriciyi tercih etmek önemlidir. Bu tarz nemlendiriciler konusunda uzman doktor görüşü alınmalı ve onun tavsiyesine uyulmalıdır.
  • Sert kimyasallar kullanmaktan kaçının; Hafif, koku içermeyen sabunlar, sabun olmayan temizleyiciler ve şampuanlar içinde hassas ciltler için formüle edilmiş ürünlere geçiş yapmak gerekir. Ayriyeten bebeğin giysilerini, yatak takımlarını yıkarken hafif, kokusuz bir deterjan kullanılması gerekir.
  • Bebeği rahatça giydirin; alevlenmeyi önlemek veya döküntüleri şiddetlendirmek adına bebeği yüzde yüz pamuklu ve doğal ürünler ile giydirmek gerekmektedir. Onu serin ve rahat tutmak için gerekenden daha çok kıyafetten uzak tutun.
  • Stresten kaçınmak; egzamalı bebeklerde kaşıntı, cilt tahrişine neden olan ve egzama semptomlarını arttıran etkenler arasında stres bulunur. Bebekleri zorlamamak çok önemlidir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle