Atopik Egzama Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri
Atopik egzaman sorunu çoğu zaman 2 yaşın altında gözlemlenir. Bu sorunun meydana getirdiği belirtiler ortaya çıktığı zaman vakit kaybetmeden uzman doktora başvurulması gerekmektedir.
İçindekiler
Atopik Dermatit Egzama
Atopik egzama nedir, egzamanın en yaygın biçimi olup cildin kaşıntılı, kırmızı, kuru ve kırılmış olmasına sebep olmaktadır. Atopik egzama, çocuklarda daha sık görülür ve genelde bir yaşından daha önce gelişmeye başlar. Bunun yanı sıra yetişkinlerde ilk kez gelişebilir. Bazı çocuklarda yaş ilerledikçe uzun süre (kronik) bir durumdur ama nemli ölçüde iyileşebilir veya tamamen temizlenebilir.
Belirtileri
Atopik dermatit kroniktir, yani genelde birkaç gün boyunca veya haftalarca uzaklaşmaz. Daha iyi veya kötü olabilir ama meydana gelen belirtiler tipik olarak geri döner. Bu sorun oldukça kaşıntılıdır, yetişkin ya da çocuk cildinde çizilmelerden ya da sürtünmelerden kaynaklı olarak zarar oluşabilir. Atopik dermatit yani egzama normalde yanak, kollar ve bacaklarda görülür ama vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Belirtileri arasında;
- Kuru, pullu cilt
- Kırmızılık
- Kaşıntı
- Kulak arkasında çatlak oluşumları
- Yanaklar, kollar veya bacak bölgesinde döküntüler
- Açık, kabuklu veya ağlayan yaralar
Ciltte enfekte bir durum meydana gelirse sarı bir kabuk veya küçük su dolu yaralar oluşabilir. Cilt, çizilmeden ve sürtünmeden kaynaklı olarak daha kalın hale gelebilmektedir.
Atopik Egzama Nedenleri
Atopik egzama neden olur, sorunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir şeye olmadığı da oldukça açıktır. Egzama genelde alerji sorunu insanlarda daha sık gözlemlenir. Yani bu hastalık alerjenlere karşı oldukça duyarlıdır. Aile geçmişinde bu tarz öyküsü olan kişilerde, astım sorunu yaşayanlarda ve saman nezlesi olan kişilerde kolaylıkla gelişebilir. Sorunun alevlenmesi ve meydana çıkmasında çoğu zaman sabun, deterjan, stres ve hava gibi bazı tetikleyiciler oldukça etkilidir. Bazen de gıda alerjileri, özellikle ağır egzama olan küçük bebeklerde önemli düzeyde rol oynayabilir. Soruna gıdanın etki edip etmediğini belirlemek için gıdalar ile alakalı olarak bir günlük tutmak gerekir.
Sorunun nedenleri hakkında yapılan araştırmalar atopik dermatite sahip bazı insanların filagrin yaratmaktan sorumlu bir mutasyona sahip olduğunu göstermiştir. Filagrin cildin en üst katmanında sağlıklı, koruyucu bir bariyer oluşturmasına yardımcı olan bir proteindir. Güçlü bir cilt bariyeri oluşturmak için yeterli filagrin olmadan, nem kaçar. Bakteriler, virüsler ve daha fazlası cilde girebilir. Bundan dolayı atopik kullanan birçok kişi çok kuru ve enfeksiyona yatkın bir cilde sahiptir.
Tıbbi Yardım Çağırma
Egzamanın belirtileri meydana geldiyse uzman doktora başvurmak için beklemek gerekir. Tıbbi yardım almak için insanlar kendilerinde gelişen semptomlara ve belirtilere dikkat etmelidir. Aşağıda bulunan sorular sorulara çoğu zaman egzamanın teşhisi konulur.
- Döküntü, kaşıntı olup olmadığı ve nerede göründüğü
- Semptomlar ilk başladığı zaman
- Ailede egzaman öyküsü olup olmadığı
- Alerjiler veya astım gibi başka herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı
- Beslenmei veya yaşam tarzınızdaki herhangi bir şey belirtilere katkı sağlayıp sağlamadığı
Tipik olarak teşhisin konulması için 12 ayda ve aşağıdaki üç veya daha fazla kaşıntılı bir cilt rahatsızlığının olması gerekir. Bunun dışında görsel anlamda aşağıdaki detaylara dikkat edilir.
- Muayene esnasında dirseğin iç kısımları, dizler, yanaklar, dirseklerin dış kısımlarında veya 18 aydan küçük çocuklarda dizlerin ön kısımlarında kırışıklıklar gözle görülür derecede olmalıdır.
- Yukarıda bahsedilen aynı alanlarda cilt tahriş durumları ve öyküsü
- Son 12 ayda genelde kuru cilt
- Astım ya da saman nezlesi öyküler, genelde dört yaşın altındaki çocuklar da meydana gelir. Bu sorunların aile geçmişinde yaşanması
Tedavisi
Kontrol Etme
Atopik dermatit egzama tedavisi kapsamında semptomları gidermek en önemli adımdır. Bu sorunlar çoğu kişide normal sürece döner. Bunun yanı sıra günümüzde fiziksel ve zihinsel olarak başa çıkılması zor olabilecek bir tedavi süreci ya da şiddetli egzama sık şekilde günlük yaşamda önemli bir etkiye sahiptir. Cilt enfeksiyonları da riskin artmasına neden olur.
Atopik dermatiti yönetmek aşağıda bulunan temellere dayanır:
- Tetikleyicileri tanımak
- Düzenli bir banyo ve nemlendirme rutini uygulamasının dışına çıkmamak
- OTC ve / veya reçeteli ilaçları iyi gelmesi adına düzenli olarak ve öngörülen şekilde kullanmak
- Enfeksiyon bulguları detaylı şekilde izlemek, pus dolu yaralar, ağrı, kızarma gibi detaylara dikkat etmek
Atopik dermatiti yönetirken, OTC’yi ve reçeteli ilaçları uzman doktorun söylediği şekilde kullanmak önemlidir. Ayrıca uzmanların reçete ettiği kremleri ve losyonların cilt bakımı ile tutarlı şekilde kullanılması da önemlidir. Atopik dermatiti kontrol altına almaya yardımcı olmak için yapabilecekler arasında;
- Mümkün olduğu kadar, etkilenen cildi çizmemeye, vurmamaya ve ovmamaya çalışmak gerekir.
- Yumuşak, nefes alabilen ve pamuklu giysiler giyilmelidir. Yün ve sentetik tarzında kaşıntı meydana getiren kumaşlardan kaçınılır.
- Evdeki alerjenleri çıkarın.
- Atopik dermatite karşı yakın kişilerden yardım istenmelidir.
- Atopik egzama bitkisel tedavi kapsamında bitkiler düzenli şekilde kullanılır. Bu karışımlar konusunda uzman hekimlerin kesinlikle bilgisi olmalıdır.
- Zaman içinde düzelme göstermesi için iyi gelen tedavi süreçlerine devam edilmelidir.
Tıbbi Tedaviler
Tıbbi tedaviler arasında kullanılan ilaçlar, kremler ve merhemler bulunur. Bunlar;
- Crisabarole merhem
- Antibiyotikler
- Antihistaminikler
- Fototerapi
- Oral kortikosteroidler
Uzun süreli ve ciddi egzamalar bir immünosupresif ajan ile tedavi altına alınabilir.
- Metotreksat
- Siklosporin
- Azatioprin
Kaynaklar
- https://www.medicinenet.com/atopic_dermatitis/article.htm#atopic_dermatitis_vs_eczema
- https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
- https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/
- https://www.dermnetnz.org/topics/atopic-eczema/
- https://www.onhealth.com/content/1/eczema_atopic_dermatitis
- https://www.fondation-dermatite-atopique.org/en/patients-parents-family-space/news/atopic-dermatitis-in-adults
- https://www.nhs.uk/Conditions/Eczema-%28atopic%29/Pages/Causes.aspx