Egzama İçin Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süreci
Halk arasında egzama olarak bilinen dermatit hastalığı döküntüler şeklinde ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Dermotologların çalışmaları sonucunda bir çok tedavi yöntemi geliştirilmiştir.
İçindekiler
Egzama Tıbbi Tedavisi
Egzama yani bir diğer adıyla dermatit toplumda oldukça geniş bir kesimin mücadele etmek zorunda kaldığı bir cilt problemidir. Hastalar çeşitli nedenler ile hayatlarının tümü boyunca veya belli bir döneminde bu hastalığa maruz kalabilir. Ancak günümüzde geliştirilen yöntemler ile bir çok tedavisi mevcuttur. Hastalığın tedavisinin doğru yapılabilmesi için lezyonlara neden olan etkenlerin doğru analiz edilebilmesi önemlidir. Her tedavi yöntemi her çeşit egzamada aynı derecede olumlu sonuç vermeyebilir.
Toplumda egzama ile ilgili doğru bilinen en büyük yanlış ise bulaşıcı olduğuyla ilgili kanıdır. Halbuki yapılan dermotolojik klinik araştırmalar neticesinde egzamanın bulaşıcı olmadığı kanıtlanmıştır. Ancak hastalık tetikleyici faktörlere bağlı olarak cildin farklı yerlerinde yayılım gösterebilir.
Hastaların tedavi sürecinden istedikleri sonucu alabilmeleri için verilen ilaçları düzenli kullanımın yanı sıra doktorların diğer tavsiyelerine de uymalıdırlar. Egzamayı tetikleyen en önemli faktörler arasında yanlış kimyasallara maruz kalınması ve hava kirliliğinin olumsuz etkileri gösterilmektedir. Hastaların tedavi sürecinde mümkün olduğunca kimyasal içerikli kozmetik ürünlerden kaçınmaları ve hava kirliliğinin az olduğu yaşama alanlarını tercih etmeleri gerekmektedir.
İlaç Tedavisi
Egzama ile mücadele eden hastalara genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çok ilerlemiş evrelerde olmayan türevleri için doğru ve düzenli ilaç kullanımı oldukça iyi sonuçlar verecektir. Hastalara verilen ilaçların büyük bir çoğunluğunu kremler oluşturmaktadır. Genellikle kortizon ve çinko içerikli kremler cildiye uzmanları veya dermatologların tavsiyeleri ile kullanılmalıdır. Düzenli kullanımda ilaç tedavisi ile 10 ile 15 gün arasında gözle görülür iyileşme sağlanabilmektedir.
Lazer Işın Tedavisi
Birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılan ışın tedavileri uzmanların belirlediği dozajlarda uygulandığında egzama için en iyi sonuç veren tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dermatologların yıllar süren araştırmaları sonucunda güneş ışınlarında da bulunan Ultraviyole ışınlarının doğru kullanımda dermatit tedavisinde kullanılabileceği saptanmıştır. Fototerapi adı verilen bu yöntemde uzmanın belirlediği dalga boylarına sahip ışınlar lezyonlu bölgelere belli bir süre uygulanmaktadır. Bu işlem için UVA ve UVB ışınları tercih edilmektedir. Bu tedavi yöntemi son yıllarda oldukça sıklıkla tercih edilmeye başlanmış ve 5 – 8 seans aralığında gözle görülür iyileşme sağlamıştır.
Ozon Tedavisi
Son yıllarda klinik araştırmalarda bir çok faydası tespit edilen ozon egzama tedavisinde de oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Bu yöntem genellikle tam teçhizatlı hastane ve kliniklerde uygulanmaktadır. Uygulama egzamalı bölgelere enjeksiyon aracılığı ile ozon enjekte edilerek uygulanmaktadır. Hastalığın yayılım hızına ve şiddetine bağlı olarak 3 – 5 seans aralığında gözle görülür iyileşme sağlanabilmektedir.
Egzama Bitkisel Tedavisi
Egzama tedavisinde klinik olarak geliştirilmiş yöntemlerin yanı sıra bitkisel kürlerin ve besin takviyelerininde büyük rol oynadığı bilinmektedir. Uzman hekim tarafından belirlenen tedavi yöntemlerinin yanı sıra bitkisel kürler ile de tedavisi mümkündür ve hastaların özellikle lezyonları ortadan kaldırmak için sıklıkla tercih ettiği yöntemler arasındadır.
Dermatitin alerjik türlerinde %99 ‘a kadar iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak vakıaların büyük bir kısmını oluşturan genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkan durumlarda egzama kesin tedavisi olmayabilir.
Egzama en yaygın saç derisinde, yüz ve ellerde ortaya çıkmaktadır. Alternatif tıp uzmanları tarafından geliştirilen formüller lezyonların görüldüğü alanlara göre farklılık göstermektedir. Ancak hastaların dut, keçiboynuzu ve bakliyat gibi gıdaları daha sık tüketmeleri iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra domates, turşu ve baharatlı gıdalardan da mümkün olduğunca kaçınmaları gerekmektedir.
Yüz İçin Egzama Kürü
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Yarım tatlı kaşığı aleovera jeli
- 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı
Karbonat cam bir kap içerisine alınır. Üzerine sirke eklenir ve köpürmesi beklenir. Kalan malzemelerde sırasıyla eklenip karıştırılarak bir losyon elde edilir. Hazırlanan karışım cilde haftada 2 kez uygulanır. 1 aylık kullanım sonucunda büyük oranda iyileşme sağlanır.
Saç Derisi İçin Doğal Krem
- 5 adet aspirin
- 40 gr katkısız vazelin
- 10 damla yılan yağı
Aspirinler pirinç veya tahta havanda toz haline getirilir. Ardından vazelinin içerisine eklenir ve yılan yağıyla birlikte homojen bir krem elde edilir. Hazırlanan karışım egzamalı saç derisine masaj yaparak uygulanmalıdır. Bu uygulama haftada 3 kez tekrarlanır. Bu karışım uygulanmadan önce egzama için geliştirilmiş bir şampuanla saçın yıkanması daha etkili olacaktır. 20 gün sonunda büyük ölçüde iyileşme sağlanır.