Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Kontakt Dermatit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Süreçleri

Kontakt dermatit sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler genelde dışarıdan tahriş edici maddelere maruz kalırlar. Bu maruziyet sonucunda gerekli olan tedavi konusunda uzman hekim planlama yapar.

Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit – ciltte iltihap yaratan bir maddeye maruz kalma sonucunda oluşan bir döküntüdür. Kontakt dermatitin iki formu vardır. 

  • Tahriş edici kontakt dermatit, direk olarak cilt için zararlı olan zehirli kimyasal maddelere veya maddenin bulunduğu alanlarda meydana gelir.
  •  Alerjik kontakt dermatit, sadece belirli kimyasal veya maddeye alerjik bir duyarlılık geliştiren insanlarda görülen kaşıntılı döküntü durumudur. Maruz kalınan maddeler tahriş edici veya zehirli olabilir.
  •  

Direk temasın meydana geldiği alanda ciltte bir bağışıklık tepkisi uyarma yeteneği geliştirir. Bu durum geçmişte kişilerin bu madde ile karşılaşıldığı zaman bağışıklık sisteminin bu maddenin karşısında verdiği tepkidir Kontakt dermatit sorununda teşvik edici maddenin korunmasız deriye doğrudan uygulanması sebep olur. Bundan dolayı risk faktörü, bu maddeye maruz kalmaya göre değişir.

Belirtileri

Kontakt dermatit, tahriş edici madde ile doğrudan temas halinde olan bir durum olduğu için sulu, kırmızı, aşırı bir döküntü (egzamatöz bir döküntü) olarak görülür. Çoğu hastanın en büyük şikâyeti de bölgede kaşıntı veya yanma hissiyatıdır.  Lezyonlar kaşıntılıdır ama kırmızı, aşırı ve pul pul gözlemlenebilir.

Teşhisi

Tahrişe sebep olan kontakt dermatit uzman hekimle tıbbi bir görüşme esnasında ve muayene esnasında teşhis edilen bir durumdur. Maruz kalma ile semptomların başlangıcı arasında bulunan kuluçka süresi, hasta kişilerin neden olan madde ya da maddelerin kimliğinden genelde haberdar olmaması durumu vardır. Alerjik kontakt dermatit teşhis etmek oldukça zordur. Dermatitin dağılım durumu sorunun teşhisi açısından yardımcı olur. Örneğin; zehirli maddelere karşı oluşan sorunlar da dermatit tipik şekilde direkt vücutta patlama şeklinde ortaya çıkar. Çünkü zehirli maddenin etkisi vücuttan doğrudan olarak dağılır. Duyarlılık durumunu meydana gelmesi için en az bir önceki maruziyet durumu uzman için önemli bir detaydır. Bunun yanı sıra hafif alerjik maddeler için bir an önce ortaya çıkmadan daha önce maruz kalma detayı dikkate alınır. Belirli bir alerjeni  en doğru şekilde tanımlamak için hangi madde ya da maddelerin sebep olduğunu öğrenmek için yama testi adlı teknik kullanmak gerekebilir. Bu, potansiyel alerjenin tıkayıcı bir kaplama altında cilde en az 48 saat boyunca uygulanmasını gerekir. Oklüzyon materyalinin çıkarılmasından 2 ile 5 gün sonra egzamanın test sahasında gelişmesi, o maddenin alerjisinin varlığını teyit eder. Diğer egzamatöz püskürmelerin kesinlikle hariç tutulması gerekir. Mikroorganizmalar için kültür yapılmasını, cilt döküntülerini ve skalasını değerlendirmek, biyopsi için ameliyatla çıkarılmış etkilenen cildin küçük bir parçasını mikroskopik olarak incelemek gerekebilir.

Tedavisi

Belirtileri tetikleyen tahriş edici maddeleri veya alerjenlerden başarı ile kurtulmak için belli başlı klinik muayeneler yapılır. Bunun yanı aşağıdakilerin kullanılması uzman tarafından tavsiye edilebilir;

  • Yumuşatıcılar, nemlendiriciler cildin kurumasının önüne geçer. Ayrıca kurumaya engel olmak için uygulanır.
  • Topikal kortikosteroidler, ciddi semptomları hafifletmek için cilde uygulanan steroid merhemler ve kremlerden meydana gelmektedir.
  • Oral kortikosteroidler, yaygın şekilde gelişen semptomların giderilmesi konusunda yardımcı olabilen steroid tabletlerden meydana gelir.

Temas dermatitini önlemenin en iyi yollardan bir tanesi belirtilere neden olan alerjenler veya tahriş edici maddelerle temastan kaçınmaktır. Temas kurmaktan kaçınmak alerjenlerin veya tahriş edicilerin belirtilere neden olma riskini azaltmak için insanlara destek sağlar. Bu kapsamda uyulması gerekenler;

  • Cildi temizleyin, alerjen veya tahriş edici ile temas halinde olmak sorunların büyümesini sağlar. Etkilenen cildi mümkün olan en kısa sürede ılık su ve yumuşatıcı ile yıkamak gerekmektedir.
  • Elleri korumak için eldiven kullanmak gerekir, terlemek herhangi bir semptomu daha da kötüleştirebileceğinden her defasında elleri korumak gerekir.
  • Cildi tahriş eden ürünleri değiştirin, makyaj malzemeleri veya sabunları herhangi bir tahriş edici madde ya da alerjen içermediğinden emin olmak için kontrol etmek gerekmektedir. Bazı durumlarda hastaların üreticiye başvurması veya bu bilgileri almak için çevrimiçi check-in yapması gerekebilir.
  • Yumuşatıcıları kullanmak gerekir, sık sık cilt yumuşatıcılarının kullanılması gerekir. Bunlar sulu cildi korumak, alerjenlerden ve rahatsız edici durumlardan korumak için yardımcı olur. Ayrıca düzenli şekilde kullanılan sıvı el sabunlarının ve yüz sabunlarının yumuşatıcı etkilerinin olmasına dikkat etmek gerekir. Yumuşatıcı etkisi ve nemlendirici etkisi olmayan sabunlar cildin kurumasını ve pullanmasını sağlar.
  • İlerlemiş ve şiddetli olan durumlar için uzman hekimler farklı tedavi yolları tercih edebilir. Bu kapsamda kişilerin tüm tedavi süreçlerine dikkatli şekilde uyması gerekir. Bu sayede sorunun tüm semptomları kısa sürede hafifler.

 

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle