Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Alerjik Kontakt Dermatit Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Kontakt Dermatit rahatsızlığı deride meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığı engelleyebilmek adına birçok alternatiften yararlanabilir ve doktor tedavisiyle daha rahat bir yaşam sağlayabilirsiniz.

Alerjik Kontakt Dermatit

Cilt üzerinde meydana gelen sorunlardan olan Alerjik Kontakt Dermatit, derinin ortaya çıkardığı reaksiyonlar sonucunda yaşanmaktadır. Söz konusu reaksiyonların neredeyse tamamını tahrişler meydana getirir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkma süreci ise 3 gün kadar kısadır. Yani cilt üzerine temas eden reaksiyonların kısa sürede kendini belli etmesi ve çeşitli belirtileri de beraberinde getirmesi oldukça doğaldır. Buna ek olarak belirtilere bakacak olursak;

  • Cilt üzerinde kırmızımsı görünümler
  • İltihaplı görünümler
  • Kabarık cilt
  • Kaşıntının artması gibi maddeler sıralanabilir.

Bunlara ek olarak vücudun tek bir bölgesinde olmamak kaydıyla yayılması durumunda cildinizin her bölgesinde görülebilmektedir.

Bu deri rahatsızlığı daha çok genetik anlamda hastalığa yatkın olan kişilerde görüşür. Görülme sıklığı ise yetişkinlerde daha fazla olmaktadır.

Alerjik Kontakt Dermatite Neden Olan Maddeler

Alerjik Kontakt Dermatit rahatsızlığına neden olan durumların başında bitkisel faktörler gelmektedir. Zehirli meşe ve zehirli duvar sarmaşığı bu anlamda ilk sıradadır. Bu tür sarmaşıklar, yetiştiği yerde kısa sürede büyüdüğü gibi ağaç ya da asmalara da kendisi sarabilmektedir. Söz konusu hastalığa neden olan bu bitkinin içeriğinde uruşiol adı verilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde ev aletleri ile çeşitli elbiselerin yapımında kullanıldığı için oldukça zararlıdır.

Deri hastalığına neden olan bu bitkinin dışında kimyasal ilaçlar, endüstriyel maddeler ve kozmetik ürünleri de Alerjik Kontakt Dermatite sebebiyet vermektedir. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, dünyadaki yaklaşık 3 bin madde, bireyler üzerinde bu hastalığa neden olmaktadır.

Bitkilerin yanı sıra nikel, civa ve krom gibi metaller de bu hastalığa sebebiyet vermektedir. Ayrıca nikelin gözlük çerçevelerinin yanı sıra kol saatleri ve kemer tokalarında bulunduğunu unutmayın. Elbiselerdeki çıtçıtlar ve fermuarlarda da bu madde bulunduğu için hastalığa davetiye çıkarabilmektedir.

Alerjik Kontakt Dermatite sebep olan maddelerin dışında bazı antibiyotikli kremler de hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Medikal ürünleri kullanmadan önce de mutlaka doktorunuza danışmalı ve gerekli tedbirleri almalısınız.

Son olarak kozmetik ürünlerine dikkat etmelisiniz. Saç boyaları ve oje gibi ürünlerin kontak dermatite sebep olduğunu unutmayın. Bu ürünlerin içeriğinde yer alan zararlı maddeler, derinizi ciddi oranda etkileyebilmektedir. Genel olarak nedenleri şu maddelerle özetleyebiliriz;

  • Deodorant, sabunlar ve kozmetik ürünleri
  • Saç boyaları
  • Isırgan otu, meşe ağacı ve sarmaşıklar
  • Nikel bazlı takılar ve ürünler
  • Mandalina suyu
  • Antibiyotik kremler

 

Alerjik Kontakt Dermatit Belirtileri

Alerjik kontakt dermatit belirtileri konusunda birçok faktörü sıralayabiliriz. Döküntü ve kızarıklıkların yanı sıra çatlamış ve kurumuş cilt, kaşıntılar, sorunlu su toplanmaları, hassasiyet, yanma ve şişkinlik durumları en önemli belirtiler arasındadır. Rahatsızlığın belirtileri ise şu durumlara bağlı olarak değişebilmektedir;

  • Genetik durumlar
  • Rüzgâr, terleme ya da sıcaklık gibi dış etkenler
  • Zararlı maddelere maruz kalma süresi
  • Kızarıklık yaratan maddenin kuvvetli olması

Alerjik Kontakt Dermatit Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi için öncelikle deri üzerinde bir takım uygulamalar yapılmalıdır. İlk olarak alerjiye neden olabilecek maddelerin deriye bulaşması sonucunda saf su ve sabun ile derinin yıkanması gerekiyor. Ayrıca kullanılacak ürünler ve giyilecek elbiseler de sıcak su ile güzelce yıkanmalıdır. Buna ek olarak kaşıntıyı engelleyebilmek adına doktorunuzun önereceği bir takım uygulamaları da devreye alabilirsiniz. Yani enfeksiyona neden olabilecek tüm durumları ortadan kaldırmanız gerekiyor.

Cildi tahriş eden maddelerden uzak durmak da bir çeşit tedavi yöntemidir. Ayrıca cildinizde bu rahatsızlık var ve sürekli kaşınma hissiyle karşılaşıyorsanız, bu durumdan uzak durmalı ve enfeksiyonları yayma riskini ortadan kaldırmalısınız.

Kontak dermatit için soğuk su kullanımı da önemlidir. Çünkü soğuk suyun cildi yatıştırma özelliği vardır ve kaşıntıyı da ciddi anlamda azaltacaktır. Cilt üzerindeki tahrişi engellemek adına pamuklu kıyafetler giymeniz de önerilir.

Doktorunuzun tedavi için sizlere reçeteli olarak yazdığı kortizon hap ve kremlerini kullanabilirsiniz. Fakat bu ilaç ve kremlerin pek çok yan etkisi bulunmakla birlikte doktor onayı alınmadan kullanılması sakıncalıdır.

Son olarak kaşıntıyı gidermek için kalamin losyonlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu losyonlar kalıcı değil, geçici olarak kaşıntıyı gidermektedir.

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle