Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Seboreik Dermatit Tedavisi Kapsamında Uygulanacak Olan Detaylar

Seboreik dermatit tedavisi kapsamında önemli olan sorunun şiddetini,kaşıntısı, iltihabı ve şişlikleri azaltma konusunda yapılan uygulamalardır. Bu sayede kişide rahatlama sağlanır.

Seboreik Dermatit Teşhisi

Seboreik dermatit genelde atopik dermatit veya sedef hastalığı gibi diğer cilt koşullarına benzer bir durum olarak gözlemlenebilir. Seboreik dermatit sorunun teşhis edilmesi için herhangi bir test bulunmaz. Doktor hastanın tıbbi geçmişi hakkında soru sorar ve cildin fiziksel anlamda muayenesini yapar. Bazı durumlarda doktorlar bir miktar cilt kazıma işlemi ile bir mantar enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında inceleme yapar. Benzer şekilde seboreik dermatite benzeyen diğer sorunların ortadan kaldırılması içinde deri biyopsisi (küçük bir cilt örneğinin alınması ile yapılan bir prosedür) gerekebilir.

Tedavisi

Seboreik dermatit tedavisi durumun gevşeklik derecesine, inflamasyona, şişmeyi azaltmaya ve kaşıntıyı azaltmaya odaklı şekilde planlanır. Hafif şekilde sorun yaşayan kişilerde topikal antifungal krem, ilaçlı şampuan ( selenyum sülfid, kömür katranı ve çinko pirition tarzındaki şampuanlar ) semptomları kontrol etmek için yeterli olabilmektedir.

Seboreik dermatit içten tedavisi için gereken esaslar;

  • Kafa derisi için; normal şampuanı ve ilaçlı kepek şampuanı kullanmak gerekir. Gerekirse uzman hekimler losyon verebilir.
  • Vücut için; günlük % 2 çinko piritiyon içeren nazik bir losyon, ardından nemlendirici ile yıkama yapılmalıdır. Cildi yumuşatmak için salisilik asit, kükürt veya kömür katranı içeren bir krem ​​kullanılması gerekir.
  • Seboreik dermatit lazer tedavisi yapılıp yapılmayacağı konusunda belirlemeler tamamen uzman tarafından yapılmalıdır.
  • Seboreik dermatit ilaç tedavisi belirlemeleri doktor tarafından hastanın genel sağlık durumu da göz önüne alınarak belirlenir.
  • Ağı olan vakalarda iltihabı sakinleştirmek için hafif bir kortikosteroid ilaç reçete edilebilir. Kullanım topikal kortikosteroidler tarzında yapılır. Bunların düzenli şekilde kullanımı gerekir.
  • Kortikosteroidlerin uygun olmadığı veya uzun süre kullanım durumlarda, takrolimus (Protopic) krem veya pimekrolimus (Elidel) krem tarzında non-kortikosteroid topik ilaçlar reçete edilebilmektedir. Bu ilaçların tamamına topikal kalsinörin inhibitörleri adı verilir. İlaçların ve losyon tarzındaki desteklerin 2 yaşını geçen çocuklarda ve yetişkinlerde kullanımı uygundur.
  •   Ağız içinde antifungal ajanları çok ağır vakalarda kullanılabilmektedir.

Yetişkinler ve Ergenlerde; Saç Derisi

Kafa derisinde kesin çözüm bulmak zor olsa da birçok kişi kepekli bir şampuan ile rahatlama sağlar. Kepekli bir şampuan kullanımı yaparken daima şişedeki talimatları okumak gerekir. Kafa derisine birkaç dakika bırakmanız gereken bazı şampuanlar bulunabilmektedir. Kepekli şampuan düzenli şekilde kullanıldığı zaman kesin çözüme ulaşmaya olanak sağlar. Sürekli kepekli şampuan kullanımı yapmak yerine arada normal şampuan kullanmak gerekir. Bu derinin diğer şampuana da alışmasını sağlayacaktır. Seboreik dermatit azalmaya başladığında kepekli şampuanı ne sıklıkta kullandığınıza dikkat edin. Haftada yalnızca 1 veya 2 kez olmak üzere kullanım süresi düşürülebilir.

Farklı bir aktif madde içeren kepekli bir şampuan kullanımı yapmak ta bazı kişilerde rahatlamalar sağlar. Bunun için ilk kullanılan şampuanı değiştirebilirsiniz. Kepekli şampuanların içinde bulunan aktif maddeler aşağıdaki gibidir.

  • Çinko pirition
  • Sülfür
  • Selenyum sülfür
  • Kömür katranı
  • Ketokonazol
  • Salisilik asit

Yetişkinler ve Ergenler: Cilt bakımı

Cilt bakımının düzenli şekilde sağlanması için aşağıda bulunan losyonlara ve temizleyicilere ihtiyaç vardır.

  • % 2 çinko piritiyon içeriği olan sabun ya da temizleyici
  • Parfümsüz cilt nemlendiricisi
  • Salisilik asit ve kükürt içeriğine sahip bir krem

Seboreik dermatite sahip olan kişilere petrol jeli önerilmez. Kullanımı sonucunda seboreik dermatiti kötüleşmeye başlar. Dermatologlar cildin bu sorundan kesin olarak kurtulması için aşağıdakileri önermektedir.

  • Cildin günlük düzenli şekilde yıkanması gerekir.
  • Cildi iyice ıslatmak önemlidir.
  • % 2 çinko piritiyon içeriğine sahip sabun kullanarak yıkamak faydalı olacaktır.
  • Durulamanın iyice yapılması ve bol su ile yapılması gerekir.
  • Her duştan ve banyodan sonra mutlaka kokusuz bir nemlendirici uygulamak gerekir.

Derinin yumuşaması için kişilerin daha çok desteğe ihtiyacı bulunuyorsa, salisilik asit ve kükürt içeren bir ölçek yumuşatıcı krem ile losyon uygulaması yapması gerekir. Losyon ve krem uygulamasında üzerinde bulunan kullanım talimatlarının mutlaka uygulanması gerekir. Losyon ve kremlerin düzenli şekilde kullanımı yapıldığı sürece cildin nemli ve yumuşak kalması sağlanacaktır. Aksi takdirde cildin istenilen düzeyde yumuşaması sağlanamaz. Seboreik dermatit  oldukça inatçı olabilir. Eğer bu ipuçları ve tedavi ile rahatlama sağlanamazsa bir dermatolog görünmek gerekir. İlaçlarlar, kremler ve losyonlar dışında Suna Dumanlaya ve İbrahim Saraçoğlu kürlerinin kullanımları da cildin rahatlamasını sağlar. Bu karışımlar düzenli kullanıldığında kesin çözüme destek sağlayarak faydalı olacaktır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle