Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzamanın Meydana Getirdiği Belirtiler ve Kısaca Tedavisi

Egzama sorunu genel anlamda insanlar üzerinde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik tarzında belirtiler ortaya çıkartır. Bunlar dışında oluşan belirtiler kişilere göre farklılık gösterebilir.

Egzama Belirtileri

Egzama derinin kırmızı, tahriş olduğu, bazı durumlarda nemli ve sıvılaşan küçük, sıvı dolu yumruların bulunduğu birtakım farklı cilt durumlarını ifade eder. Bu sorun kendini belli başlı belirtiler ile meydana çıkartır. Egzama belirtileri olan kişiler, kuru, kaşıntılı ve kolay tahriş olmuş cilde sahip olma eğilimindedir. Bu yıllarca devam edebilir ve cilde zarar verebilir. Meydana gelen belirtiler genelde aynı olsa da kişiden kişiye göre farklılıklar meydana gelmektedir. Seboreik egzamalarda ve diğer egzama türlerinde oluşan genel belirtiler arasında;

Bebekte

Egzama belirtileri nelerdir kapsamında, bebeklerde, döküntüler çoğunlukla yanaklarda, kafa derisinde, diz ve dirseklerin ekstansör (dış) yönlerinde ortaya çıkar.

Çocuklarda

Çocuklarda sorun dizlerin ve dirseklerin kırışıklıkları sıklıkla meydana gelir. Diğer semptom alanları arasında bilek ve ayak bileği ve uylukların üst kısmı boyun ile deri kırışıklıkları bulunur. Buralarda kızarıklık, pullanma ve çatlak sık şekilde oluşur.

Yetişkinlerde

Egzamanın semptomları olan erişkinlerde dermatit döküntüsü genellikle kol ve bacakların buruşukluklarında ile çevresinde görülür. Bazı kişilerde ellerde, memede ve ayaklarda etkilenen bölgeler içinde yer alır.

Bazen likenifikasyon adı verilen cildin kalınlaşmasını gelişebilir ama bu daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerden çok bebeklerden daha sık görülür. Bazı yetişkinlerde bakteri ve virüslerin deri enfeksiyonları meydana gelebilir. Egzamanın kaşıntı ve döküntülerini kötüleştiren birçok şey vardır. Bunlar her kişi için farklıdır. Kaşıntı, kızarıklık ve diğer semptomları kötüleştiren şeyleri anlamaya çalışmak için uzman doktorun söylediklerine kulak vermek çok önemlidir.

Alerjik Egzama Belirtileri

Alerjik egzama belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Belirtiler tipik olarak alerjenle temasın meydana geldiği yerlerde gelişir. Nadir durumlarda, belirtiler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Ortak belirtiler şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Yanma hissi
  • Ağrı
  • Sızabilecek, tahliye olabilecek veya kabuklanabilecek kırmızı yumrular
  • Sıcak, hassas cilt
  • Pullu, ham veya kalınlaşmış cilt
  • Kuru, kırmızı veya kaba cilt
  • İltihap
  • İsilik

Atopik Egzama Belirtileri

Atopik egzamada cilt bölgelerinin kaşıntılı, kuru, çatlamış, ağrılı ve kırmızı olmasına neden olur. Genellikle semptomların düzeldiği dönemler vardır, bunu daha da kötüye gittikleri dönemler izler (alevlenmeler). Alevlenmeler ayda iki veya üç kez sıklıkta ortaya çıkabilir. Atopik egzama vücudun her yerinde meydana gelebilir ama  en çok ellerde (özellikle parmaklarda), dizlerin dirseklerinde, sırtta, çocuklarda yüz ve kafa derisinde gözlemlenir. Atopik egzamanın şiddeti insandan insana çok değişebilir. Hafif düzeyde olan kişilerde bazen kaşıntılı olan küçük kuru cilt bölgeleri olabilir. Daha şiddetli meydana gelen kişilerde atopik egzama vücudun her yerinde yaygın olan kırmızı, iltihaplı ve sürekli kaşıntıya sebep olarak meydana gelir. Uykunun bozulmasına ve ikincil enfeksiyonlara neden olabilir. Ayriyeten kaşıntı giderek kötüleştirebilir, kaşınma ve düzenli kaşınma döngüsü gelişebilir.  Egzamadan kaynaklı olarak etki altında kalan cilt bölgeleri, durum düzeldikten sonra geçici olarak daha karanlık ya da daha açık olabilir. Bu daha koyu tenli insanlarda daha belirgindir.

Enfeksiyon Belirtileri

Bazen kişilerde egzamadan kaynaklı olarak etki altında kalan cilt bölgeleri enfekte hale gelebilir. Bir enfeksiyon belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Egzama çok daha kötü hale gelir.
  • Ciltten sıvı sızması oluşur.
  • Cilt yüzeyinde sarı bir kabuk veya egzamada görülen küçük sarımsı beyaz lekeler çıkar.
  • Cilt şişlikler olabilir.
  • Ateş

Nedenleri ve Tedavisi

Egzamanın kesin olarak bir nedeni bulunmaz. Ancak tek bir şeyden kaynaklı olmadığı açıktır. Sorun genelde genetik durumlardan ve alerjik sorunlardan kaynaklı meydana gelir. Genetik olan kişilerde  sıklıkla  astım  ve saman nezlesi gibi diğer durumlarla birlikte gelişir. Egzamanın semptomları çoğu zaman sabun, deterjan, stres ve hava gibi belirli tetikleyicilere sahiptir. Bazı kişilerde  yiyecek alerjileri özellikle şiddetli egzamaların var olduğu küçük çocuklarda rol oynayabilir. Beli bir yiyeceğin semptomları daha kötü hale getirip getirmediğinin belirlenmesi için yiyecek günlüğü tutulması gerekebilir. Alerji testleri çoğu zaman gerekli görülmez ama herhangi bir gıda alerjisinin semptomların tetiklenmesine neden olduğunu öğrenmek için yapılmalıdır.

Tedavisi

Sorunun tedavisi, semptomları hafifletmeye yardımcı olacak şekilde gerçekleştirilir. Birçok kişide zaman içinde iyileşmeler meydana gelir. Semptomları kontrol altına almak ve egzamayı yönetmek için birçok farklı tedavi kullanılabilir. Tedavisi için;

  • Çizilmeleri azaltma ve tetikleyicileri önleme gibi kişisel bakım teknikleri sık şekilde uygulanır. Uzman doktorlar bu detaylara dikkat edilmesini özellikle isterler.
  • Yumuşatıcılar (nemlendirici tedaviler ) özellikle kuru ciltler için günlük olarak kullanılır. 
  • Topikal kortikosteroidler, alevlenmeler ve parlamalar esnasında şişlik, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılır.
  • Fototerapi
  • Yaşam tarzı değişiklikleri, tedavisi için yaşamsal anlamda birçok detayın ve beslenme şeklinin değiştirilmesi istenir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle