Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama Türleri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Egzama cilt üzerinde meydana gelen, stres ya da herhangi bir maddeye alerji sonucunda her yaşta görülebilir. Kaşıntılı ve iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Egzama Çeşitleri

Cilt üzerinde bazı durumlarda kızarıklık oluşması, kaşıntının ve pul pul döküntünün yanı sıra kuruluğun ve sulanmanın olduğu zamanlarda egzama görülmektedir. Egzama iltihaplı bir deri hastalığı olarak insanların karşısına çıkmaktadır. Derinin üst tabakasında meydana gelmektedir. Fizyolojik bir hastalık olarak tanımlanır. Daha çok 20 ile 50 yaş arasında görülmektedir. Yenidoğan bebeklerin kafa derisinde meydana geleceği gibi egzama hastalığı kadınlara oranla erkeklerde daha sıklıkla karşılaşılır. Deri hastalığı olarak insanlarda meydana gelen egzamanın daha çok kişilerin stresli olduğu zamanlarda, temizliği abartılı bir şekilde yapanlarda, inşaat işçilerinde, cildi tahriş edecek olan maddeler kullanan ve hava değişikliği sonucunda meydana gelmektedir. 

Alerjik Egzama (Atopik Dermatit)

Alerjik egzama daha çok çocukluk dönemi içerisinde görülmektedir. Kaşıntı bu egzama türünde yoğun olacak ve herhangi bir maddeye temas halinde ya da mevsim değişikliğinde ve hastanın yediği herhangi bir gıda sonucunda oluşacaktır. Bebeklik dönemi içerisinde ilk 3 aylık dönemde yoğun olarak görülmektedir. İlk olarak yüz bölgesinde başlayan egzamanın daha sonradan gövde ve kollarda da görülecektir. Belirtileri şunlardır:

  • Yoğun bir kaşıntı;
  • Ciltte kuruluk;
  • Kızarıklık;
  • Pul pul döküntü;
  • Derinin kalınlaşması.

Yukarıdaki belirtilerin çocuklarda olması durumunda mutlaka tedavisinin yapılması gerekmektedir. Tedavisi için kullanılacak yöntemler arasında steroidli merhemlerin olması ve antibiyotik içeren ilaçlar reçete edilecektir. Bunun dışında çocukluk dönemi içerisinde olan hastalara takrolimus kremlerde reçete edilmektedir.

Seboreik Egzama

Çok sıklıkla görülmekte olan bir egzama çeşidi olmaktadır. Tekrarlayan ve egzamanın oluşmasına neden olan durumlar, uykusuzluğun meydana gelmesi, mevsim değişikliğinin olması, alkol alımının çok yoğun olması gibi durumlarda egzama görülmektedir. Kişilerin kulaklarında, saç derisinde, yüz bölgesinde, göğüs gibi bölgelerinde olmaktadır. Belirtileri arasında kızarıklığın yoğun olarak meydana gelmesi, pul pul döküntünün görülmesi ve kabuklanma bu egzama türünde meydana gelecektir. Ayrıca lenf bezlerinde şişme ve enfeksiyon yaşanmasına da neden olur.

Tedavisi için kişilere medikal olarak adlandırılan şampuanların reçete edilmesi, Kortikosteroidli krem ya da losyonların reçete edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hekim tarafından uygun görülmesi sonucunda antifungaller ve pimekrolimus ilaçlarda reçete edilir.

Staz (Gravitasyonel) Egzama

İlk olarak staz egzaması olması durumunda bacak bölgesinde kaşıntının oluşması ile meydana gelecektir. Kuruluk başlar ve bunun sonucunda ayak bileklerine kadar yayılacak olan koyu renkli noktacıklar meydana gelecektir. Bacak bölgesinde bulunan derinin sertleşmesi ve noktacıkların büyümesi ile devam eder. Staz egzaması görülmekte olan çoğu kişilerde varis bulunmaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı oluşan kas gücü azalması durumlarda, genetik olarak ya da bazı mesleğe mensup olan kişilerde görülebilir. Tedavisi için kişinin kilo vermesi tavsiye edilmektedir. Travmalardan korunması ve kortikosteroidli kremler ya da antibiyotik içeren ilaçlar hastaya reçete edilmesi gerekmektedir. 

Asteoatik Egzama

Kuruluk egzaması olarak da isimlendirilmektedir. Bu egzama türünün kişinin suyla temas etmesi durumlarda ve sapun ya da şampuanlarla çok fazla temas eden kişilerde vücut kuruluğunun oluşması sonucunda meydana gelecektir. Daha çok kış dönemi içerisinde ve şeker ya da tiroid gibi hastalıkları olan kişilerde cildin kuruması sonucunda meydana gelecektir. Vücut üzerinde çatlaklar oluşur. Tedavisi ise hastalığın şiddetine göre yapılması gerekmektedir. Düzenli bir şekilde vazelin tarzında vücudu nemlendirecek ilaçlar kullanılmalıdır. Kızarıklık ve kaşıntının dinmesi amacıyla kortizonlu kremler ve antihistaminik kremler doktor tarafından reçete edilmelidir.

El Egzaması

Ellerin çok fazla su ile temas etmesi durumunda kişilerde meydana gelecek olan el egzaması çok sıklıkla görülmektedir. Kuruluk oluşması sonucunda meydana gelecektir. Bir takım sabunların ve deterjanların kullanılması sonucunda meydana gelecektir. El egzamasının görünmesi daha çok el üzerinde ve parmak aralarında görülmektedir. Deri bölgesinde çatlaklar ve sızıntı olarak görülecektir. Kronik şekilde hastalarda devam edilir. Bunun için koruyucu önlem olmak için pamuklu eldivenler takılması, oluştuğu dönem içerisinde kortikosteroidli kremler ve nemlendirici kullanılması tavsiye edilmektedir.

Numuler Egzama

Egzamanın oluşması daha çok kol ve bacaklarda görülmektedir. Bu egzama türünde kişilerin vücutları üzerinde bozuk para büyüklüğünde yuvarlak olan lezyonlar görülmektedir. Daha çok erişkinlerde meydana gelen ve kronik bir şekilde hastalık devam etmektedir. Akut dönem içerisinde şu belirtiler sıklıkla meydana gelir.

  • Kızarıklık;
  • Cilt kuruluğu;
  • Kaşıntı;
  • Cilt üzerinde sızıntı;
  • Kabuklaşma.

Numuler egzama oluşması sonucunda enfeksiyonun oluşmasına da neden olabilir. Bu durumda doktor tarafından hastaya antibiyotik ilaçlar reçete edilmesi, sulanma dönemi içerisinde pansuman yapılması gerekmektedir. Kortizon içeren kremlerde hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kontakt Egzama

Kontakt egzamanın oluşmasına neden olan durumlar cildin herhangi bir madde ile temas etmesi durumunda ortaya çıkacaktır. Bunlar enflamatuar reaksiyon oluşmasına neden olacak deriye temas edecek maddenin iritan ya da alerjen maddelere karşı alerjisi olması durumunda ortaya çıkacaktır. Kozmetik ürünlerin kullanılması, metal ürünlere temas ettiği zaman alerjisi olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Kortizon içeren kremler ve kabarmanın oluşacağı için bunun için soğuk kompres uygulanması ve antihistaminik kremlerin cilde sürülmesi sonucunda tedavisi gerçekleşecektir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle