Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yüzde Sedef Hastalığı Oluşum Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Yüzde sedef hastalığı görülmesi nadir durumlardan biri olmakla birlikte kuru ve hassas cilt yapısı risk faktörlerinden biridir. Hastalığın sedef olup olmadığını onaylamak için doktorunuz biyopsi isteyebilir.

Yüzde Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığı ile mücadele eden insanlar için hastalığın sürekli tekrar eden yapısı psikolojik olarak zorlu bir süreçtir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte hastalık, saç derisi ve yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde görülmeye başlayabilir. Stres, vücuttaki kortizol seviyesinin artmasına neden olarak bağışıklık sisteminin daha da zayıflamasına yol açar. Bu açıdan stres, belirtilerin ortaya çıkmasını etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Hastalığın başlıca belirtileri arasında;

  • Cilt yüzeyinde yuvarlak şekilli kırmızı lekeler,
  • Lezyonlu bölgede sedef renkli deri döküntüleri,
  • Ve şiddetli kaşıntı hissi yer alır.

Yüzde Sedef Olur Mu?

Yüz bölgesi sedef hastalığının görüldüğü nadir spesifik bölgelerden biridir ve cilt yapısının daha hassas olmasından dolayı vücudun diğer bölgelerine nazaran semptomlar daha şiddetli olarak seyreder. Lezyonlar, göz ve burun mukozasında tahribata neden olabilir. Kaşlar, burun, üst dudak bölgesi, üst alın ve saç çizgisi hastalığın risk bölgelerinin başında gelir.

Özellikle yüz bölgesi mevsimsel değişikliklere daha az uyum sağlar. Hastalığın belirtileri yılın farklı zamanlarında farklı hastalarda değişen sıklıklarla ortaya çıkar.

Sonbahar ve kış aylarında sağlıklı insanlar bile cilt hassasiyeti geliştirebilirler. Bu durum sedef hastaları için daha tehlikelidir ve yüz bölgesinde gelişen sedef ataklarının tetiklenmesinde önemli bir yer tutar.

İlkbahar ve yaz döneminde ise sıcaklık artışı ve şiddetli güneş ışınları tetikleyici olabilir. Güneş kremleri UV gibi zararlı ışınlardan korunmaya yardımcı olacaktır.

Nedenleri

Yüzdeki sedef hastalığının ortaya çıkış nedenleri hakkında bilim çevreleri tarafından araştırmalar devam etmektedir. Bazı çevreler genetik yatkınlık hipotezinden yola çıkıyor olsa da bazı çevreler immün sistemdeki bir hata nedeniyle vücudun yanlış sinyal vererek, bir yara varmış gibi hareket ettiğini iddia etmektedirler. Bazı çalışmalar ise endokrin bezlerdeki hastalıkların melamin üreten hücrelerde işlev bozukluğuna yol açarak sedef hastalığına neden olduğunu göstermiştir. Stresli durumlar ve aşırı duygusal yükler de sedef hastalığının patolojisini etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır.

Yüzdeki Sedef Nasıl Geçer?

Sedef hastalığı 3 farklı evreden oluşur. Bunlar; prograsif dönem, sabit dönem ve gerileme dönemi olarak adlandırılır. Her aşamanın kendi özgü bir özelliği bulunmakla birlikte ne kadar erken müdahale edilirse iyileşme o kadar hızlı olacaktır. Yüzde sedef başlangıcı olarak kabul edilen prograsif dönemde tıbbi yardım almak önemlidir.

Cildi dış faktörlerden koruyan kremler, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak, lezyonlu bölgeyi tahrip edebilecek durumlardan uzak durmaya çalışmak iyileşme sürecine katkı sağlar.

Tedavi Yöntemleri

Şu an mevcut olan sedef hastalığı tedavileri, semptomların hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasını amaçlar. Hastalığın teşhisi sürecinde egzama vb. hastalıklar ile karıştırılmaması için bazı hekimler döküntülerden örnek alarak biyopsi analizi yapabilirler. Hastalığın tedavisi ile ilgili teknikler birkaç yıl önce ile kıyaslandığında çok daha başarılı bir noktaya gelmiştir. Salisik merhemler, glikokortikoid kremler, monoklonal antikorlar içeren ilaçlar tedavi sürecinde önemli bir yer tutar. Bazı hastalarda fototerapi yani mor ötesi ışınlar ile tedavi gibi yeni yaklaşımlar denenmeye başlanmıştır. Fototerapi, bağışıklık sistemini uyaran ve D vitamini sentezini sağlayan yeni nesil tedavi yöntemlerinden biridir.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi Başkanlığı (FDA) yüz gibi hassas bölgelerde uygulanmak üzere geliştirilen Protopic ve Elidel isimli iki ilacı yakın dönemde onaylamıştır.

Yüz derisi hassas yapılı olduğundan steroid içeren ilaçlar uzun süreli kullanımda kılcal damarlarda genişlemeye neden olabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. Uzman doktorla iletişim halinde kalmak, ilaç kullanımı sırasında olabilecek yan etkileri takip etmek ve doktorunuzu süreçten haberdar etmek önemlidir. Sürekli doktor değişimi, kullanılan ilaçların etkisini takip etmeyi zorlaştırabilir.

Hastalığın ataklar halinde seyreden değişken yapısı hasta psikolojisini etkilediğinden  uzman bir psikologdan yardım almak tedavi sürecine pozitif katkı sağlar.

Bunların dışında doktorunuzun da uygun göreceği bağışıklık sistemini güçlendiren diyetler ve doğal terapiler de uygulanabilir.

Yüzdeki Sedef İçin Maske Tarifi

Tıbbi tedavinin yanında nişasta ile evde hazırlayabileceğiniz basit bir maske tarifi kaşıntı hissini azaltarak döküntü görüntüsünü azaltmanıza yardımcı olur. İhtiyacınız olan malzemeler sadece 1 kaşık nişasta ve sudur. Nişastayı su ile karıştırarak krem haline getirerek lezyonlu bölgeye sürün ve kuruduktan sonra bir pamuk yardımıyla ılık su ile temizleyin. Kaşınma hissini azaltacaktır.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle