Sedef Hastalığında Tüketilmesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Sedef hastaları için özel olarak oluşturulan beslenme programlarının yanı sıra tüketilmesi gereken bazı ürünler de vardır. Bu ürünler hastalığın ilerleyiş sürecini durdurabilen besin kaynaklarından oluşur.
İçindekiler
Sedef Hastalığı ve Beslenme
Önemli bir cilt hastalığı olan sedef hastalığıyla ilgili tüketilmesi gereken yiyeceklerin öneminden bahsedeceğimiz bu yazımızda ayrıca sedefe iyi gelen yiyecekler hakkında da kapsamlı bilgiler aktarıyor olacağız. Öncelikle bu hastalığın ilerleyebilen bir hastalık olduğunu ve cilt üzerinde son derece ciddi pullanma ve kaşıntılara neden olduğu unutulmamalıdır. Elbette bu durum, hastaları son derece rahatsız eder. Normal şartlarda cildin kendini yenileme süresi 28 ile 30 gündür fakat bu hastalıkta süre oldukça kısadır.
Dirseklerde, diz bölgesinde, sırt ya da saçlı deride daha çok meydana gelen cilt hastalıklarından olan sedefte, kalıtsal durumlar da yaşanabilir. Bazen stresle birlikte kendini gösteren bu hastalığın ilerleyişinde sağlıksız beslenme faktörü de çok önemlidir. Özellikle de doktorunuzun önereceği tüketim ürünleri dışında beslenmemeniz gerekiyor. Örneğin sedef hastaları tuzlu ve yağlı ürünler tüketemez. Hamur ürünleri ise çok az miktarda tüketilebilir. Bu konudaki örnekler elbette çoğaltılabilir fakat sedefi tetikleyen yiyecekler konusunda dikkatli olmanızda fayda var.
Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir?
Sedef hastaları için önerilen ürünlerden ilki, mantardır. Günümüzde birbirinden farklı yemeklere katılabilen ve son derece sağlıklı olan mantar, insan vücuduna da pek çok yarar sağlar. Bu bakımdan yapılan araştırmalarda sedef hastalarına da iyi geldiği belirlenmiştir. Mantarın içeriğinde yer alan çinko, hastalık süresince kişilere iyi geldiği için düzenli olarak tüketilmelidir. Fakat aşırı tüketimi, her yiyecek de olduğu gibi zararlıdır. Doktorunuz bu konuda ne kadarlık bir tüketim yapmanız gerektiğini zaten sizlerle paylaşacaktır.
Sedefe iyi gelen yiyeceklerden biri de cevizdir. Vücuda pek çok yararı bulunan cevizin ayrıca sedef hastalığına iyi geldiği belirtilmiştir. Düzenli bir şekilde tüketilmelidir ve tedavi süresince aksatılmamalıdır. Mantar gibi cevizin de aşırı miktarda tüketilmemesi gerekiyor.
Sedef hastalığı için tüketilmesi gereken ürünlerden biri de ıspanaktır. Aslında bu ürünün faydaları herkes tarafından bilinmekle birlikte içeriğinde yer alan çinko nedeniyle bu hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Zaten doktorunuz da bu konuda ıspanak tüketimine yoğunlaşmanız gerektiğini sizlerle paylaşacaktır.
Çinko bulunduran ürünler arasında balık da yer alır. Balığın, doktorunuz tarafından hangi şekilde tüketilmesi gerektiği sizlerle paylaşılır. Bu konuda gerekli tedbirleri alarak balık tüketimine başlayabilirsiniz.
Yiyecekler konusunda peynirin önemini de vurgulamak gerekiyor. Sedef hastaları peyniri tuzsuz olarak tüketmelidir. Çünkü bu üründe de ciddi miktarda çinko bulunur ve sağlığınız için rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sedefe İyi Gelen Diğer Besin Kaynakları
Yapılan araştırmalarda avokadonun besleyici bir meyve olduğunu ve uzun yıllardır cilt hastalıklarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu yönü sayesinde sedef hastalarının avokadodan yararlanması gerekir. Sedef hastaları harici olarak avokadonun kabuğunu ezerek vücudundaki yararlara sürebilir. Bu hastalığın tedavisinde meyan kökü de aynı şekilde yaraların üzerine sürülerek ağrının hafifletilmesi sağlanabilir.
Günümüzde sedef hastalığının tedavisi için genel olarak A, C ve E vitaminleri kullanılmaktadır. Bu konuda semizotundan yararlanmanız çok önemlidir. Vitamin bakımından çok zengin olan semizotu, yemeklere katılarak da tüketilebilir.
Sedef hastalığına iyi gelen besin kaynakları arasında elbette sebze ve meyveler de bulunuyor. Vücudun bağışıklık sistemine çok iyi gelen meyveler, genetik özelliklerinizi değiştirmez ancak pek çok hastalığa karşı sizi başarılı bir şekilde korur. Sedef hastalığında da bolca meyve tüketimi yapmalı ve doktorunuzun sunacağı beslenme programına göre hareket etmelisiniz. Ayrıca her meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini unutmayın. Sebzeler de bağışıklık sisteminin korunmasında çok önemlidir.
Söz konusu hastalığın erken teşhisinin çok daha önemli olduğunu unutmayın. Yapılacak tetkiklerin ardından eğer sedef hastalığı teşhisi konulursa, sizlerle paylaştığımız bilgilerin hemen hemen aynısını doktorunuz da aktaracaktır. Tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken yiyecekler konusunda hassas davranmanız, hastalığın seyrini değiştirebileceği için bu konudaki seçimlerinize dikkat etmelisiniz. Daha çok uzmanların araştırmalarına dayanarak hastalarla paylaşılan besin kaynaklarının pek çok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir. Tam da bu noktada her hastalığın tedavisinde tüketilmesi gereken besin kaynaklarının varlığından söz edilebilir.
Sedef hastalığı, uzun ömürlü bir cilt sorunudur. Aslında alacağınız tedbirlerle bu süreyi kısaltabilirsiniz. Özellikle stresten uzak durarak hastalığın ömrünün azaltabilir ve sağlıklı beslenerek bu hastalığı ortadan kaldırabilirsiniz. Tüm bu süreçler tamamen hastanın elindedir ve ciddi manada tedavi süresince dikkat edilmelidir.