Sedef Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar, Bulaşıcı Bir Hastalık mıdır?
Sedef hastalığıyla ilgili yapılan pek çok araştırma, hastalığın bulaşıcı olup olmadığıyla ilgilidir. Bu konuda gerekli bilgiler yazımızın devamında sizlerle paylaşılmıştır.
Sedef Hastalığı
Oldukça önemli bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, hızlı bir şekilde cilde yayılmaktadır. Kademeli bir şekilde ilerleyebilen bu hastalıkta hücrelerin zamanla dökülmesi gibi süreçler başlar. Pek çok kişinin ayrıca hastalığı bulaşıcı mıdır sorusuyla ilgili araştırma yaptığını da aktırabiliriz. Uzmanlar bu hastalıkla beraber binlerce hücrenin döküldüğü belirtmekte ve sedef hastalarının normalden 10 kat daha hızlı bir şekilde hücre dökümü gerçekleştirdiğini aktarmaktadır. Yaşanan bu durumla beraber ciltteki ölü hücre sayısı artar ve hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Şimdi sizlere bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığını aktarmakla beraber hastalığın genel belirtilerini de paylaşıyor olacağız.
Belirtileri
Bu hastalığın en önemli belirtisi deride kırmızı ve üstü beyaz pullu dökülmeler yaşanmasıdır. Ayrıca bu durum ömür boyu devam etmektedir. Farklı şekillerde de nükseden bu hastalıkla ilgili günümüzde pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar ilerleyen süreçlerin eklem hasarlarını da beraberinde getirdiğin ve daha pek çok hastalığa davetiye çıkardığı saptanmıştır.
Nedenleri
Sedef hastalığı bulaşıcı mı konusuna geçmeden önce bu hastalığın nedenlerinin de bilinmesi gerekiyor. Öncelikle bu hastalığın nedeni tam olarak saptanamamıştır. Bununla beraber kalp, tansiyon, bazı ilaçların kullanımı, yaralanmalar, travmalar ve genetik durumlar da hastalığını nedenleri arasındadır.
Yapılan bir araştırmaya göre ebeveynlerinde sedef hastalığı olanların, bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 41 dolaylarında olduğu aktarılmaktadır.
Daha çok kış mevsiminde görülen bu hastalıkta aslında tedavi için güneş ışınlarından da yararlanılır. Çünkü vücudun açık bölgelerinde bulunan yaralar güneş ışınıyla tedavi edilebilir. Ancak kış aylarında güneş ışını fazla olmadığı için bir takım sorunlar yaşanabilmektedir.
Nasıl Bulaşır?
Günümüzde sedef bulaşıcı mıdır sorusuyla ilgili toplumlarda sürekli bir araştırma söz konusudur. Bu soruya verilecek yanıt aslında oldukça nettir. Buna ek olarak toplumların sedef hastalığı ile ilgili kesinlikle doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü sedef hastalarına karşı sürekli bir mesafeli olma durumu yaşanmakta ve bu durum sedef hastalarının daha içe kapanmasına neden olmaktadır.
O halde, sedef hastalığı bulaşıcı mı sorusuyla ilgili verilecek kesin yanıt ‘hayır, bulaşıcı değildir’ olmaktadır.
Bu bilgilere ek olarak sedef hastalığı cinsel yollar bulaşır mı konusunda da birçok araştırma yapılmıştır. Herhangi bir yolla bulaşmayan bu hastalıkla ilgili olarak, hastalığa yakalananlar sedef olduğunu saklamakta ve ciddi bir özgüven sorunu yaşamaktadırlar. Elbette bu durum cinsel hayatı etkileyebilir fakat herhangi bir bulaşıcılık söz konusu değildir.
Sedef hastalığıyla ilgili dikkat çeken bir bilgi de, hastalarının yüzde 15’inin çocuk olmasıdır. Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda daha çok çocukların bu hastalığa yatkın olduğu gözlemlenmiştir.
Bulaşıcı olmayan bu hastalığa yakalananlarda ciddi bir depresyon hali görüşmektedir. Psikolojik anlamda sıkıntı yaşayan bu hastaların zaman zaman yöresel inanışlara göre hareket ettiklerini ve bu yüzden sosyal aktivitelerine ara verdikleri görülmüştür. Özellikle bu durumun ülkemizdeki sedef hastaları tarafından çokça yaşanabildiği ortadadır.
Sedef Hastalığı Tedavisi
Günümüzde sedef hastalığının tedavisi mümkündür. Ciddi araştırmaların yürütülmesiyle beraber hastalığın belirtilerinin azaltılması amacıyla da bir takım yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca söz konusu tedavi ömür boyu sürebilir. Asıl önemli olan durum, hastayı psikolojik olarak bu hastalığı kabul ettirmek olmalıdır. Farklı yöntemler kullanılarak gerekli süreçler başlar ve bununla beraber klasik tedavi sürecine de geçilmektedir.
Cilt üzerindeki kızarıklıkların azaltılmasına yönelik olarak başlatılan çalışmalarla beraber ciltteki kabuklanmanın da önüne geçilebilmektedir. Bazen özel diyet uygulamaları da tavsiye edilmiştir anacak bu uygulamaların herhangi bir yararı saptanmamıştır. Daha çok derinin kurumaması amacıyla krem ve losyonlar arasından nemlendirici olanları tercih edilebilir. Buna ek olarak kişinin sağlık durumu ve yaşı, bu tedavinin başlangıç sürecinde çok önemlidir.
Bu sürecin yanı sıra tropikal tedavi uygulamaları da vardır. Ayrıca güneş ışınlarının kaynaklarıyla yapılabilen fototerapi ve farklı ilaçlar kullanılarak tercih edilen sistemik tedavi gibi seçenekler söz konusudur. Tedavi sürecinde doktorunuz hangi tedaviye başlanması gerekiyorsa gerekli tüm bilgileri sizlerle paylaşır ve hızlı bir şekilde uygulamalara başlanır.
Bu hastalık bulaşıcı olmamakla beraber normal şartlarda bağışıklık sisteminizi de etkilemez. Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır konusunda çokça araştırma yapılmıştır ancak bu konuda net bilgilere ulaşılamadığı için bulaşıcı olmadığı saptanmıştır. Sizlerde paylaştığımız bilgilere istinaden bu hastalıkla ilgili farklı araştırmalar yapabilir ve bu bilgilere yeniden ulaşabilirsiniz.