Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sedef Hastalığının Tıbbi ve Doğal Tedavileri Nelerdir?

Sedef hastalığının tedavi edilebilmesi için öncelikli olarak türü, şiddeti ve kişinin genel sağlığı dikkate alınır. Bu detaylar belirlendikten sonra gerekli tedavi planlaması uzman tarafından yapılır.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı çözümü ve tedavisi söz konusu olduğu zaman uzman doktorlar tedavi planı yapmadan önce aşağıda bulunan detayları dikkate alır ve sonra tedavi ile alakalı planı oluşturur.

  • Sedefin türü
  • Hastalığın ciddiyeti
  • Sedef hastalığının lekelerinin boyutu
  • Bazı tedavilere karşı hastanın reaksiyonları

Sedef nasıl tedavi edilir kapsamında yaygın olarak kullanılan dört tedavi protokolü bulunur. Bunlar;

  • Topikal tedaviler
  • Işık tedavisi
  • Sistemik tedavi
  • Kombinasyon Terapiler

Topikal Tedaviler

Reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, kremler ve merhemler direk olarak uygulanır. Topikal tedaviler cilt hücresi ve inflamasyon düşürme konusunda destek sağlar. Bağışıklık sistemini düzenler, cildi yumuşatır, cilt soyma ve gözenekleri açma konusunda destek sağlar. Bununla birlikte, topikal sedef hastalığının ortak bir sınıfı olan kortikosteroidler aslında fayda sağlasalar bile daha fazla sağlık riskine sahiptir. Yan etkileri arasında kızarıklık, morarma cilt gerilmesi yer alır. Organlarında etkilenmesine neden olan bu uygulamalar genelde kısa süreli kullanılır.

Işık Tedavisi veya Fototerapi

Bu tedavide güneş ışığı ve mor ötesi ışık kullanımı yapılır. Sonuç olarak, sedef hastalığına karşı iki tip ışık terapisi bulunur. Ultraviyole B (UVB) fototerapi, psoralen ve ultraviyole A (PUVA) fototerapidir. Bu uygulamaya lazerle sedef tedavisi adı da verilir.

UVB fototerapisi, sedef hastalığını hafifletme konusunda oldukça etkilidir. UVB cilde nüfuz eder ve etkilenen cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.  Bu uygulama oldukça masraflı bir işlemdir. Bunun yerine güneşe maruz kalma denenebilir. Güneşe maruz kalma uygulamasında 50-70 ng / ml vitamin D sürmek gerekmektedir.

Sistemik Tedaviler

Sistemik ilaçlar oral olarak sıvı veya hap şeklinde alınabilir veya intravenöz olarak verilen reçetelerdir. Sistemik tedavi için tipik olarak kullanılan yaygın ilaçlar arasında metotreksat, retinoidler, siklosporin veya biyolojik modifikatörleri bulunur. Kullanılan her ilacın kendine ait yan etkileri bulunur.

 

Metotreksat

 

Retinoidler

 

Siklosporinler

 

Biyolojik Yanıt Değiştiriciler

Mide bulantısı

Kemik ve eklem ağrısı

Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri

Karın ağrısı

Yorgunluk

Morarma

Aşırı kıl gelişimi

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Uykuda zorluk

Bulanık görme, katarakt, konjunktivit gibi göz problemleri ve gece görüşünde ani bir bozulma

Kollarında ve bacaklarında karıncalanma ve yanma hissi

Baş ağrısı

Baş dönmesi

Yorgunluk

Cilt hassasiyeti

Grip benzeri semptomlar

Ağız ülseri

Artan trigliserit seviyeleri

Şişme ile artmış sakız dokusu büyümesi

Yorgunluk veya yorgunluk

Ağız ülseri

Artan trigliserit seviyeleri

Şişme ile artmış sakız dokusu büyümesi

Yorgunluk veya yorgunluk

Kusma

Yorgunluk

Grip benzeri semptomlar

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Baş ağrısı

     Baş ağrısı

Mide bulantısı

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Kolay morarma ve kanama

Karaciğer hasarı

Yorgunluk

Soğuk belirtiler

Ateş

Tırnak problemleri

Kas, kemik veya eklem ağrısı

İshal

Kanlı ishal

Deri ve mukus membranı sorunları

Baş ağrısı ve titreme gibi nörolojik belirtiler

Mantar enfeksiyonları

Kombinasyon Terapi

Ardından da anlaşılacağı üzere, bu yöntem daha önce bahsedilen tedavilerin herhangi bir kombinasyonunu içermektedir.

Sedef Hastalığı Doğal Tedavi

Hastalığın semptomlarının potansiyel şekilde ortaya çıkan yan etkilerinin azaltılması adına doğal tedaviler uygulanabilir.

Omega 3

Omega 3 alımı semptomların azalması konusunda etkilidir. Balık, keten tohumu tarzında besinlerde fazlasıyla bulunur.

Aloe Vera

aloe vera jel ister esans yağı kullanımı bitkinin anti-inflamatuar özelliklerinin iltihaplanmayı ve hatta artritik ağrıyı hafifletmesine yardımcı olur. Aloe Vera da cilt sağlığının geliştirilmesi deri iltihabı azaltma, kabarma, kaşıntı ve döküntüleri tedavisi konusunda etkili olabilir. 

Elma Sirke Sirkesi (ACV)

ACV, kafa derisinin kaşınması konusunda yardımcı olabilir. Organik elma sirkesi birkaç hafta boyunca kafa derisine uygulanmalıdır. Yanma hissinin önüne geçmek için elma sirkesi ile su aynı orana bir kabın içinde seyreltilmelidir. Ciltte çatlama varsa elma sirkesi kullanımı yapılmamalıdır. Açık yaralar olduğu zaman ACV uygulanırsa ciltte tahriş ve yanma hissi meydana gelebilir.

Kapsaisin

Kapsaisin sinir hücrelerinde bulunan, beyine ağrı sinyalleri iletebilen ve ciltteki duyu reseptörlerini duyarsızlaştıran bir kimyasal bileşen P maddesi vücuttaki ağrıları azaltır. Bunun yanı sıra kapsaisin’in uzun vadeli yararlarda kullanımı konusunda uzman hekimden görüş alınmalıdır.

Çay Ağacı Yağı

Esansiyel olan bu yağda hem antimikrobiyal, hem de anti-inflamatuar özellikler bulunur. Çay ağacı yağı kullanmak isteyen kişiler öncelikle olarak uzman doktora danışmalıdır. Hatta uzmanlar bazı kişilerde potansiyel alerjik reaksiyonları kontrol etmek için cilt testi isteyebilir. Ciltte, gözlerde ve mukoza zarlarında yanma hissi riskini azaltmak için çay ağacı yağı su ile seyreltilmelidir.

Zerdeçal

İltihaplı sedef hastalığı tedavisi konusunda kullanılan bir bitkidir. Ağrıların hafifletilmesi için genellikle Hint mutfağında kullanılan bu sarı baharattan yararlanmak gerekir.  Zerdeçal baharatın bir bileşeni, moleküler seviyede iltihap ile mücadele eder. Muazzam düzeyde anti-inflamatuar rahatlama sağlayarak vücuda destek olur.

Her ne olursa olsun öncelikli olarak hastalığın tedavisi konusunda uzman doktorlardan destek alınmalıdır. Yani ilk tıbbi tedavi uygulaması yapılması önemli bir detaydır. Tıbbi tedavi kapsamında hastaların uzmanların söyledikleri her türlü detaya uyması ve bunların dışına çıkmadan hareket etmesi gerekir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle