Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sedef Romatizmasının Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Sedefli romatizma son derece ağrılı bir süreci beraberinde getirir. Bu yüzden hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasıyla beraber hemen teşhis ve tedavi süreçlerine geçilmelidir.

Sedef Romatizması

Sedef hastalığı ile yaşamına devam etmek zorunda kalan bireylerin eklemlerinde ağrı, şişlik, omurga ve bel ağrıları ile hareket kısıtlılığın yaşanması durumuna sedef romatizması adı verilir. Çok ciddi bir cilt hastalığı olarak bilinen sedef hastalığında dirsek üstü, dirsek, alın ve yüz bölgesi ile saçlı deride sorunlar yaşanır. Bazı hastalarda ise göbek çukuru, kulak arkası bölgesi ve genital alanda da yaşanabilir. Uzun yıllar boyunca bu sorunu yaşayanlarda sedef romatizma hastalığı gelişebilir. Yapılan bir araştırmada bu şekilde görülen romatizma hastalığının oranı yüzde 75 olarak belirlenmiştir. Daha çok genç erkek ve kadınlarda görülen bu hastalık, ilerleyen yaşlarda da meydana gelebilir.

Hastalığın tanımını yaparken öncelikle el ve diz bölgesinin küçük eklemlerinde ortaya çıktığını söylememiz gerekiyor. Ayrıca oluşan şişliklerin de ağrılı bir süreçle kendini gösterdiğini unutmamalısınız. Bazı durumlarda el parmaklarından parmak eklemlerine kadar uzanan yine ağrılı bir süreç yaşanabilir. Buna ek olarak hastalıkla ilgili erken teşhis süreci başlatılmadığında vücudun hemen hemen pek çok bölgesinde aynı zamanlı şişme ve ağrılar yaşanabilir.

Nedenleri

Sedef romatizmasının ana nedeni, sedef hastalığıdır. Bu hastalığın ilerleyen süreçlerinde omurga eklemleri de olumsuz olarak etkilenebilir. Deri üzerinde pullanmaların artması aslında romatizmadan önce yaşanır. Daha sonra el, ayak ve gövde bölgesine yayılabilir.

Belirtileri

Sedef romatizması belirtileri konusunda iki farklı etken ele alınabilir. Bunlardan ilki çevresel eklemlerin etkilenmesi sürecidir. En fazla etkilenen eklemlerin el, ayak ve bunların eklemleriyle birlikte diz eklemlerinin olduğunu unutmayın. Çevresel eklemlerin etkilenme sürecinde ayrıca kalıcı hasarlar oluşabilir. Bununla beraber omurga bölgesi de tek başına etkilenebilmektedir. İkinci etken olarak omurganın tamamının sedefli romatizmadan etkilenmesi süreci incelenebilir. Bel ağrılarıyla başlayan bu romatizma çeşidi daha çok 40’lı yaşlardan önce görülür. Ayrıca belirtiler 3 ay ya da daha fazla görülebilir.

Sedefli romatizma belirtilerinde en çok görülen durum, göz çevresinin sulanma ve kızarıklıklar yaşamasıdır. Eğer böyle bir belirti var ise ve kişide sedef hastalığı da bulunuyorsa, mutlaka tedavi olunmalıdır.

Sedef hastalığının en gelişmiş hali olan bu rahatsızlık, eklemlerde şiddetli ağrı ve şişliklere neden olmaktadır.

Genel olarak belirtilere baktığımızda sedef hastalığının, sedefli romatizmaya davetiye çıkardığını söyleyebiliriz. Bu süreçte gerekli tedbirler alınması çok önemlidir. Bazı durumlarda hastada tırnak değişimleri yaşanabilir. Bu belirti genel bir romatizma hastalığının göstergesi olmakla beraber sedefli romatizmanın da bir belirtisi olabilmektedir.

Belirtilere devam edecek olursak, sabah saatlerinde eklemlerde tutulmalar görülebilir. Bu tutulmalar devam ediyorsa, bir süre sonra sedef romatizması yaşanabilir. Eklem tutulmaların sebebi net olarak belirtilmeden teşhis konulamayacağı için bu sürece dikkat etmenizde fayda var.

Sedefli romatizma hastalığının genel belirtileri arasında eklemdeki hareket kısıtlılıkları ve ağrıları örnek olarak gösterebiliriz. En doğru şekilde bu durumlar yaşanıyorsa, o kişide romatizma hastalığı yaşanabilir.

Sedef Romatizması Tedavisi

Tıpta Psöriatik artrit olarak adlandırılan bu hastalığın tedavisinden önce teşhis süreci çok önemlidir. Öncelikle hastada genel belirtilerin olup olmadığı incelenir ve daha sonra tırnak ile deri üzerindeki değişimlere bakılır. Röntgen filmlerinin alınmasıyla beraber omurga ve eklemler incelenir. Daha detaylı bir şekilde inceleme yapmak amacıyla MR, tomografi veya ultrason tekniklerinden de yararlanılabilir.

Sedef romatizması hastalığında kan testleri de uygulanarak benzer bulguların olup olmadığı kontrol edilebilir.

Psöriatik artrit tedavisi sürecinde her hastaya aynı işlemler yapılmaz. Başlangıçta eklemlerde yaşanan iltihaplanmaları ve ağrıları engellemek için ağrı kesici ilaçlar verilir. Ayrıca midenin korunması sağlanır. Buna ek olarak tekli eklem tutulmalarında da farklı yöntemler tercih edilebilir.

Bu hastalığın uzun süre kontrol altına alınmasını sağlamak ve eklemlerde meydana gelebilecek hasarların gelişimini önlemek amacıyla bazı romatizma ilaçları da kullanılabilir. Tamamen doktor kontrolünde yapılan bu tedavilerde uzmanların tavsiyelerine mutlak suretle uyulması gerekir.

İlaçla başlanan tedavi yöntemleriyle beraber herhangi bir gelişme yaşanmıyor ve eklemlerde ciddi hasarlar meydana geliyorsa, protez ameliyatlarına başvurulabilir. Bu süreç için öncelikle ilaçlı tedavinin başarısız olması ve hastanın bu tedaviye yanıt veremiyor olması gerekmektedir.

Sedefli Romatizma için Bitkisel Çözümler

Sedefe bağlı romatizma için bazı bitkisel çözümlerden de yararlanabilirsiniz. Ancak bu çözümlere başvurmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve gerekli onayları almalısınız. Bu hastalık için kızılcık çayı, karahindiba çayı, keten tohumu, papatya suyu ve sarı kantarın merhemi kullanılabilir. Bitkisel olarak tercih edeceğiniz bu yöntemlerin kullanım şekilleri de birbirinden farklıdır.

Kızılcık çayının kaynatılarak tüketilmesi, cilt üzerindeki iltihaplanmaları azaltmaktadır. Buna ek olarak karahindiba çayı da eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Keten tohumu da bu çaylar gibi kaynatılarak içilir. Papatya suyu ise banyo yaparken küvete doldurularak kullanılır. Bu yöntemde cilt ağrılarının ortadan kaldırılması amaçlanır. Sarı kantaron merhemi ise masaj uygulamasıyla vücudun sorun yaşanılan bölgelerine sürülür ve ağrı ve şişliklerin azaltılması amaçlanır. Sedef romatizması bitkisel tedavi seçenekleri olarak bu yöntemleri doktor onayından sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle