Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Perioral Dermatit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ağız ve burun çevresinde kızarıklık oluşması, küçük sivilcelerin çıkması durumunda deri biyopsisi alınarak tanı konulur. Kullanılan kozmetik ürünleri, çevresel faktörler hastalığın gelişiminde etkilidir.

Perioral Dermatit

Ağız çevresinde bazı kişilerde burun ve göz çevresine kadar yayılabilen inflamatuar döküntüye perioral dermatit denmektedir. Daha çok kişilerin ağız etrafında oluşmaktadır. Ciltlerinin üzerinde pullara benzemekte olan kırmızı renkte bir döküntü ve sivilce olarak görülmektedir. Bazı kişilerde içerisinde sıvı olabileceği gibi etrafında kızarıklığın olması ve kaşıntı yapması ya da hafif yanma görülmesi de söz konusu olabilir. Yapılan araştırmalarda hastalığın daha çok kadınlarda görülmekte olduğu bilinmektedir. Her yaştan kişiyi etkileyecektir. Küçük yaşta çocuklarda da görülebilir. Tedavi edilmeden de hastalığın geçmesi mümkün olsa da, bir süre sonra tekrar çıkma riski bulunmaktadır. Bazı kişilerde bir kaç hafta devam edecekken bazı kişilerde ise aylarca oluşabilir.

Hastanın perioral dermatit 4 ya da 5 mm’lik sivilcelerin olduğu ve döküntülerin olduğu ayrıca çoğu kişilerde soyulmanın da yaşanmakta olduğu bir rahatsızlık olmaktadır. Bu hastalık kronik olmaktadır. Kaşınmaması ve oynanmaması gerekmektedir. Yoksa iz kalabilir.

Perioral Dermatit Nedenleri

Perioral dermatit hastalığının tanısı kolaylıkla doktor tarafından konulabilse bile, hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı kişilerde kullanılmakta olan topikal steroid kremlerinin hastalığı tedavi ederken Perioral dermatit hastalığına da neden olduğu düşünülmektedir. Kortikosteroid içeren spreylerin de olabileceği bilinmektedir.

Kozmetik ürünlerinin bazılarında oluşan maddeler sonucunda hastalığa neden olacağı bilinmektedir. Özellikle de parafin içeren cilt kremleri ya da vazelinin çok kullanılması hastalığın alevlenmesine neden olacağı gibi ayrıca şu nedenlerden dolayı da görülme ihtimali bulunmaktadır:

  • Mantar;
  • Diş macunu;
  • Güneş;
  • Hormon yüksekliği;
  • Kortizon kullanımı;
  • Ultraviyole ışınları.

Bunların dışında da nadiren de olsa görülme nedenleri vardır. Kişilerin gastrointestinal bozuklukları, sinir sistemi sorunları, endokrin bozuklukları, bir takım alerjik reaksiyonlar sonucunda ya da sedef hastalığının tedavisinde kullanılmakta olan ilaçların da etki edeceği bilinmektedir. İklim değişikliği yaşamakta olan kişilerde de görülmesi mümkündür.

Perioral Dermatit Belirtileri

Perioral dermatit daha çok kişilerin ağız bölgesinde ya da burun çevresinde görülme ihtimalinin çok fazla olması ile bilinmektedir. Bu bölgelerde olacağı gibi göz çevresine kadar da ateşlenmesi sonucunda yayılabilir. Sıklıkla var olan belirtileri arasında şunlar görülmektedir. Hastaların daha çok yüz kısmında döküntüler ya da sivilce tarzında bulgular ortaya çıkacaktır. En çok görülen belirtiler şunlardır:

  • Ağzı bölgesinde ya da çene kısmında kızarıklık;
  • Kırmızı renkte oluşan sivilceler;
  • Kaşıntı;
  • Ağrı;
  • Sivilcelerden kaynaklanan apseler;
  • Yanma;
  • Sivilceler grup halinde çoğalabilir;
  • Oluşan bölgede pulların görülmesi;
  • İltihaplanma.

Bu belirtilerin olması durumunda kişilerin dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Yüz bölgesinde çok fazla sivilcenin çıkması ve tahriş olmasının sonucunda rahatsız edici bir görüntü oluşacak ve aynı zamanda da kişilerin sıklıkla var olan belirtilerden dolayı kendisini iyi hissetmeyecektir.

Perioral Dermatit Tedavisi

Doktor tarafından yapılan inceleme sonucunda deri üzerinde oluşan pullanma ve sivilcelerin tanısı kısa süre içerisinde koyulsa bile bazı durumlarda cilt testi yapılması gerekebilir. Bu test için deriden çok küçük bir parça alınmalıdır. Yapılan laboratuvar testi sonucunda bakterilerin ya da mantarların olup olmadığını tespit etmek amacıyla deri biyopsisi yapılacaktır.

Tedavisinin yapılabilmesi için kişilere bir takım sorular soracaktır. eğer ki hastanın burun spreyleri ya da kullanmakta olduğu kozmetik ürünlerden kaynaklanması durumunda bu ürünleri kullanmanızı yasaklayacaktır.

Hastalığın şiddetine göre doktor tarafından tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bunun için el sabunları kullanmanız ve flor etkisi olan diş macunlarını kullanmamanız her zaman için daha hızlı iyileşmenizi sağlayacaktır. 

Doktor eğer ki tanıyı koyması sonucunda antibiyotik ilaçlar vererek oluşan sivilceler ya da iltihaplanmayı durdurmayı hedefleyecektir. Bu ilaçların metronidazol kremler ya da jeller eritomisin etkili antibiyotikler olmalıdır. Hastaya sivilce ilaçları verileceği gibi daha şiddetli seyreden perioral dermatit için daha güçlü antibiyotikler verilmesi de söz konusu olabilir.

Bitkisel Tedavi

Hastalığın iyileşmesinde kişinin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması, cildini kuru tutmaktan kaçınması ama kullanacak olduğu kremlerin steroid etkisi olmaması ve makyaj ürünlerinin de alerjiye neden olmayanlarını ayrıca güneş kremi kullanmamaları da gerekecektir. Yüzlerini sık sık temiz su ile yıkamalıdır.

  • 2 yemek kaşığı kırlangıç otu;
  • 1 yemek kaşığı nergis otu;
  • 200 gram su. 

Bir kabın içerisinde 1 bardak klorsuz su konularak içerisine 2 yemek kaşığı kırlangıç otu ve 1 yemek kaşığı tepeleme nergis otu konularak yarım saat boyunca kısık ateşte kaynatılmalıdır. Daha sonradan 1 saat boyunca demlenmesi beklenir. Bir pamuk suya bastırılır ve perioral dermatit olan bölgeye kompres yapılır. Gün içerisinde dört ya da beş kere bu uygulama yapılmalıdır. Yapmış olduğunuz suyu 2 gün boyunca kullanabilirsiniz.

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu;
  • Yarım kuru soğan;
  • 1 yemek kaşığı bal.

Soğan rendelenir. Keten tohumu ezilir ve 1 yemek kaşığı balın içerisine ilave edilir. 3 dakika boyunca karıştırılarak macun haline getirilmelidir. Bu karışımı yüzünüze uygulamalısınız. Daha sonradan 15 dakika boyunca yüzünüzde bekletmeli ve bol su ile yıkayın. Macunu gün aşırı uygulamanız gerekmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 4,67 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle